Πολιτική

Αφήστε ήσυχη την Εκκλησία στην αποστολή της

1.3kΠροβολές

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: «Αφήστε ήσυχη την Εκκλησία μας στο Εθνικό και Κοινωνικό της Έργο»!
• ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Αποστομωτικές απαντήσεις στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να ¨περάσουν¨ στο Σύνταγμα ¨ρυθμίσεις¨ κομμένες και ραμμένες στα κομματικά τους μέτρα, έδωσε ο Γιώργος με την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τα χθεσινοβραδινή συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συνταγματικού Χάρτη της χώρας!
Ο πρώην Υπουργός, τόνισε κατ’ αρχήν ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα απαιτείται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, την οποία όμως η Κυβέρνηση έχει τορπιλίσει και υπονομεύσει με την ψήφιση της απαράδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά τα όσα πρωτοφανή κοινοβουλευτικά παρατράγουδα έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες.
Αποδόμησε με πειστικά επιχειρήματα τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε ό,τι αφορά το άρθρο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και ανέδειξε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον εκσυγχρονισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης και για την ανάγκη θέσπισης δραστικών μέτρων προστασίας του Περιβάλλοντος και κατά των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή.
Τα πυρά όμως του Γιώργου Καρασμάνη συγκέντρωσε η κυβερνητική πρόθεση απαξίωσης και πλήρους αποδυνάμωσης της Εκκλησίας μας και του εθνικού και ανθρωπιστικού τους έργου, όπως έχει αποκαλυφθεί με το ¨προσύμφωνο¨ που ανακοίνωσε προ τετραμήνου ο Πρωθυπουργός:
«Αφήστε ήσυχη την Εκκλησία στην αποστολή της την οποία έχει αφιερωθεί στην μακραίωνη ιστορία της. Αφήστε απερίσπαστους τους ιερείς μας που είναι στήριγμα και αρωγοί της κοινωνίας μας» είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καρασμάνης. Και υπογράμμισε ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος που διέπει τα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας κατά τον καλύτερο τρόπο, δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση!
Ακολουθεί η ομιλία του πρώην Υπουργού:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί κορυφαία θεσμική διαδικασία και τεράστιας σημασίας μεταρρυθμιστική τομή που πρέπει να στοχεύει στη μέγιστη βελτίωση των δομών και της ποιότητας της δημοκρατίας και του κράτους. Συνεπώς, προϋποθέτει μία ουσιαστική συζήτηση σε συναινετικό κλίμα.
Υπάρχει αυτό το κλίμα σήμερα μετά την ψήφιση -και με τον τρόπο που επετεύχθη- της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών; Συνηγορούν για ένα τέτοιο κλίμα το λαϊκό αίσθημα και το Κοινοβούλιο με όσα πρωτοφανή αυτή την περίοδο συμβαίνουν; Εν μία νυκτί μεταγραφές, διάλυση κομμάτων, μία εικόνα ιλαροτραγική που προβληματίζει και εξοργίζει τον ελληνικό λαό.
Τι είδους συναίνεση μπορεί να υπάρξει για την αναθεώρηση του άρθρου 3 που αφορά την Εκκλησία, όταν η Κυβέρνηση μεθοδεύει και φέρνει προτάσεις πριν από τέσσερις μήνες για δήθεν ρυθμίσεις στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας; Η Εκκλησία πρέπει να αφεθεί να εκπληρώνει απρόσκοπτα την αποστολή της.
Συνεπώς, καμία αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν χρειάζεται και αφήστε τις προφάσεις εν αμαρτίαις περί ουδετερότητας και δήθεν ανάγκη προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας. Αυτή την κατοχυρώνει απόλυτα το άρθρο 13 που, επίσης, εγγυάται και την ίση αντιμετώπιση όλων των θρησκειών από το Κράτος, όπως απόλυτα τη σεβόμαστε και εμείς, αλλά χωρίς να βάζουμε σε δεύτερη μοίρα την ιστορία, τις παραδόσεις μας και τη συντριπτική πλειονότητα -95%- των Ελλήνων που είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Δεν απειλεί η Εκκλησία το Κράτος. Το Κράτος απειλεί την Εκκλησία με το προσύμφωνο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός προ τετραμήνου. Απειλεί τους ιερείς μας που τιμούν το σήμα και την αποστολή τους, που είναι στήριγμα και αρωγοί στις τοπικές κοινωνίες.
Η Κυβέρνηση είναι αυτή που θέλει να τους εξαιρέσει από την ενιαία αρχή πληρωμών να τους μετατρέψει σε ένα είδος ιδιωτικών υπαλλήλων και να ανοίξει δέκα χιλιάδες θέσεις με το δέλεαρ των προεκλογικών προσλήψεων. Μόνο που η Εκκλησία δεν είναι εταιρεία. Είναι αυτή που στην μακραίωνη ιστορία της στήριξε το πατριωτικό συναίσθημα των Ελλήνων και βοήθησε το Έθνος σε δύσκολες περιστάσεις. Και σήμερα εν μέσω αυτής της δραματικής οικονομικής κρίσης, πρωτοστατεί με το φιλανθρωπικό της έργο κάνοντας πράξη την πεμπτουσία της χριστιανικής πίστης που είναι η αγάπη και η αλληλεγγύη.
Δεν ανταγωνίζεται η Εκκλησία το Κράτος, αλλά το συμπληρώνει στο κοινωνικό έργο, όταν η Πολιτεία αδυνατεί ή ολιγωρεί. Ελάτε στην Πέλλα να διαπιστώσετε το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολή μας.
Γι’ αυτό και η θέση της Νέας Δημοκρατίας που έχει διατυπωθεί εμφατικά από τον Πρόεδρο του κόμματος είναι ξεκάθαρη. Δεν θα επιτρέψουμε να διώξετε τους ιερείς μας από το Δημόσιο. Και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα γίνει με αποκλειστικό γνώμονα την ενίσχυση του κοινωνικού έργου.
Τελεία και παύλα, λοιπόν, είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε αναθεώρηση του άρθρου 3 γιατί αυτό μόνο κακό κάνει στο έργο της Εκκλησίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε ένα άλλο μείζον θέμα στο άρθρο 16. Ασφαλώς και στηρίζουμε την πλήρη αυτονομία των δημοσίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και αυτά είναι που μας ενδιαφέρουν πρωτίστως, αλλά με πραγματική ακαδημαϊκή ελευθερία και όχι όπως τη βιώνουμε σήμερα με την ασυδοσία περιθωριακών στοιχείων που ατιμωρητί και με επίκληση του ασύλου αλωνίζουν, ασχημονούν, καταστρέφουν, βιαιοπραγούν σε βάρος ακόμα κατά πανεπιστημιακών δασκάλων με εγκληματικές πράξεις.
Όμως, γι’ αυτή την κατάντια έχει δεσμευθεί ο Πρόεδρός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ένα από τα πρώτα νομοθετήματα που θα φέρει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η κατάργηση αυτού του ασύλου.
Ήρθε η ώρα να λειτουργήσουν επιτέλους και στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όταν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας εμπιστεύονται την ιδιωτική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο, το δημοτικό, στο γυμνάσιο, στο λύκειο με ποια λογική τους στερούμε αυτό το δικαίωμα στο πανεπιστήμιο στέλνοντας στο εξωτερικό δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά για να σπουδάσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και πιθανόν πολλά απ’ αυτά θα μείνουν για πάντα εκεί;
Ξέρετε ότι υπάρχει από διετίας έκθεση της Εθνικής Τράπεζας που συμπεραίνει ότι η χώρα μας σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων και αναβαθμίσεων μπορεί να αναδειχθεί σε ένα διεθνές κέντρο ανωτάτης εκπαίδευσης που θα αποφέρει πολλά δισεκατομμύρια σε διάστημα δεκαετίας. Σε τέτοιες γενναίες μεταρρυθμίσεις στοχεύουμε και γι’ αυτό επιμένουμε ανυποχώρητα στην ανάγκη αλλαγών του άρθρου 16.
Όπως, μέχρι τέλους, θα επιμένουμε στις θέσεις μας για την απόλυτα αναγκαία αναθεώρηση του άρθρου 24, ώστε να προστατέψουμε το περιβάλλον από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή από τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα η χώρα μας, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης ακόμα και η ίδια η επιβίωση της ανθρωπότητας. Το επιβεβαιώνουν εκθέσεις από δεκάδες συμβούλια και συνέδρια του ΟΗΕ, διεθνείς διασκέψεις και έχει απασχολήσει σοβαρά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γι’ αυτό και εμείς, ως προηγούμενη κυβέρνηση, με την επιβεβλημένη ευαισθησία προβλέψαμε και πετύχαμε το μέτρο Μ17 με 200 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής –αλλά δυστυχώς το μέτρο αυτό η σημερινή Κυβέρνηση το κατήργησε-, καθώς και το μέτρο Μ8 με τα 250 εκατομμύρια για την προστασία των δασών. Όμως κι αυτά τα χρήματα παραμένουν και λιμνάζουν στα ταμεία των Βρυξελλών.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης της ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ταυτόχρονα, πρέπει να αλλάξει στην ερμηνευτική δήλωση ο ορισμός του δάσους και να συμβαδίσει σύμφωνα με αυτά που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πρότεινε αυτή την αλλαγή. Δεν έχω τον χρόνο να το αναλύσω.
Όσον αφορά στο άρθρο 56 που θέλετε να καθιερώσει τον πρωτάκουστο περιορισμό στις τρεις θητείες για τους Βουλευτές, έχω να πω ότι τις θητείες τις ορίζει για κάθε Βουλευτή ο λαός. Η πρόταση αυτή είναι λαϊκίστικη, είναι αντιδημοκρατική και κυρίως αντισυνταγματική. Το Σύνταγμα και οι διατάξεις ορίζουν μόνο τις θητείες του Προέδρου της Δημοκρατίας και των οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας. Μάλιστα, στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ η αναγκαιότητα να αποδεσμευθεί από την διάλυση της Βουλής για να έχουμε πολιτική σταθερότητα, βασική προϋπόθεση της οποίας είναι οι επενδύσεις και η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Μπροστά, λοιπόν, σ’ αυτή την ιστορική διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην κοινωνία, στις παραδόσεις μας, στους θεσμούς μας, με μια λέξη στην πατρίδα μας. Οι προτάσεις που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία είναι προτάσεις σύγχρονες, ρεαλιστικές, προσαρμοσμένες στις τοπικές, στις ευρωπαϊκές και στις διεθνείς συνθήκες. Γι’ αυτό μας καλεί να τις υπερψηφίσουμε.

13/02/2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.