Ο Τζό Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των Η.Π.Α. έπειτα από μια μακρά και επεισοδιακή εκλογική διαδικασία και με τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ να αμφισβητεί την νίκη του και να διαμηνύει ότι θα κινηθεί νομικά κατά του αποτελέσματος. Ο νέος Πρόεδρος στο πρώτο του μήνυμα ξεκαθάρισε ότι ήρθε η ώρα η χώρα να θεραπευτεί από την διχόνοια και ότι θέλει να ενώσει τους Αμερικάνους.
« Οι πολίτες αυτού του κράτους μίλησαν. Μας έδωσαν μια ξεκάθαρη νίκη, μια πειστική νίκη”, τόνισε ο Μπάιντεν ενώ κάλεσε τους Αμερικανούς να μην συμπεριφέρονται πλέον “ στους αντιπάλους τους σαν σε εχθρούς. Δεσμεύομαι να είμαι ένας πρόεδρος που συσπειρώνει και όχι που διχάζει, να ηγηθώ των δυνάμεων της αξιοπρέπειας προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, να επιστρέψει στην οικονομική ευημερία, να διασφαλίσει υγειονομική ασφάλεια για τις αμερικανικές οικογένειες και να εξαλείψει τον συστημικό ρατσισμό. Προς όλους εσάς που ψηφίσατε τον πρόεδρο Τραμπ, κατανοώ την απογοήτευσή σας σήμερα. Έχω χάσει κι εγώ κάνα δυο φορές. Αλλά τώρα, ας δώσουμε ο ένας στον άλλο μια ευκαιρία. Έχει έρθει η ώρα να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να ρίξουμε τη θερμοκρασία και να δούμε ξανά ο ένας τον άλλο, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον ξανά» ήταν μερικές από τις δηλώσεις του.
Ο 77χρονος Μπάιντεν που είχε διατελέσει αντιπρόεδρος για δύο θητείες στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο γηραιότερος πρόεδρος των Η.Π.Α. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά γερουσιαστής το 1972 όντας μόλις 29 ετών και έγινε ένας από τους νεότερους γερουσιαστές στην ιστορία. Ο ίδιος έχει κάνει σαφές βέβαια ότι αυτή η προεδρία θα είναι και το τέλος της μακρόχρονης πολιτικής του καριέρας. Ο νέος πρόεδρος έχει μεγάλο έρεισμα στην αφροαμερικανική κοινότητα την οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει αναφέροντας «Πάντα με στηρίζουν, και θα κάνω κι εγώ το ίδιο».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιλογή του Μπάιντεν για την θέση της Αντιπροέδρου, της Καμάλα Χάρις, μια γυναίκας Αφροαμερικανικής και Ινδικής καταγωγής. Η Καμάλα Χάρις 56 ετών, γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, σπούδασε νομικά και διετέλεσε εισαγγελέας του Σαν Φρανσισκο. Το 2019 υπήρξε συνδιεκδικήτρια του Τζό Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών, με την ίδια να αποσύρεται εν τέλει, και τον Μάρτιο του 2020 να ανακοινώνει την στήριξή της στον Τζο Μπάιντεν.
Την εκλογή του Τζο Μπάιντεν χαιρέτησαν οι χώρες της Ευρώπης και η Ε.Ε. «βλέποντας» στο πρόσωπο του νέου προέδρου έναν καλύτερο σύμμαχο καθώς οι σχέσεις του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τράμπ με την Ε.Ε. δεν ήταν και οι πλέον αρμονικές, ενώ δεν έχουν υπάρξει επίσημες αντιδράσεις από χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία, και η Βραζιλία των οποίων οι ηγέτες είχαν ιδιαίτερη σχέση με τον Ντόναλντ Τράμπ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την μεριά του δήλωσε: «Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος ότι υπό την προεδρία του η σχέση μεταξύ των χωρών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή»
Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών εκ πρώτης όψεως φαίνεται να έχει θετικό αντίκτυπο στη χώρα μας καθώς ο νέος πρόεδρος έχει δηλώσει αρκετές φορές φιλικά προσκείμενος προς την Ελλάδα , έχει αυτοαποκαλεστεί έλληνας, ενώ έχει δηλώσει ότι είναι και «επίτιμος Έλληνας» σε εκδήλωση για την 25η Μαρτίου , την ίδια ώρα που οι σχέσεις του κογκρέσου με την Τουρκία δεν είναι και οι πλέον καλύτερες. Η Τουρκία και ο Ερντογάν από την άλλη προσδοκούσαν στην επανεκλογή του Τράμπ ο οποίος έβαζε πολλές φορές «πλάτη» στις κυρώσεις που ζητούσε το κογκρέσο προς την Τουρκία.
Όλα αυτά βέβαια θα φανούν στην πράξη καθώς από την στιγμή που θα να αναλάβει την προεδρεία ο Τζό Μπάιντεν θα κληθεί να χαράξει την νέα εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. και να διαμορφώσει τους νέους συσχετισμούς.
Επιμέλεια: Χριστάκης Μάκης