Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: «Ανοιχτό» παραμένει ακόμη το θέμα της ένταξης του έργου της κατασκευής σύγχρονου κτιρίου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

520Προβολές

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή.

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρας Τζάκρη με θέμα την «Ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών», που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2021, η βουλευτής σημείωσε τη μεγάλη ανάγκη ανέγερσης ενός νέου, σύγχρονου κτιρίου επισημαίνοντας την ακατάλληλη μέχρι σήμερα στέγαση του σχολείου σε λυόμενες κατασκευές με πάνελ αλουμινίου στον προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου, που δεν καλύπτουν το βασικό σκοπό ίδρυσης του Σχολείου, που είναι κατά κύριο λόγο η προαγωγή της μουσικής παιδείας, αλλά και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των 150 μαθητών που φοιτούν σ’ αυτό προερχόμενοι από την ευρύτερη περιοχή.

Η βουλευτής επίσης ανέφερε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η πολιτική βούληση να ενταχθεί στην δέσμη των σχολείων που θα ανεγείρονταν στην Κεντρική Μακεδονία μέσω ΣΔΙΤ, ωστόσο η καθυστέρηση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου εκ μέρους του Δήμου Πέλλας ακύρωσε τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει και τελικά το έργο δεν εντάχθηκε σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Επειδή δε είναι ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει «από χτες», ρώτησε την Υπουργό Παιδείας:

  • Για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου της ανέγερσης του νέου κτιρίου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών και
  • Για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ κ.λπ.) που πρόκειται να ενταχθεί η ανέγερσή του.

Από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, απάντησε η Υφυπουργός κ. Μακρή, η οποία αναφέρθηκε στην Απόφαση 198642/Α2/13.12.2019 με την οποία εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το Κτιριολογικό Πρόγραμμα  του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών δυναμικότητας 200 μαθητών, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο συμφωνεί με αυτή την ανάγκη και ότι η πολιτική βούληση είναι να ανεγερθεί ένα νέο σύγχρονο κτήριο. Σημείωσε όμως ότι ο Δήμος Πέλλας (που κατά το Υπουργείο θεωρείται ως ο αρμόδιος φορέας για την κατασκευή του έργου) έχει καταθέσει τεχνικό δελτίο για την ένταξη του έργου αυτού  στο Πρόγραμμα Φιλόδημος Ι, το οποίο απορρίφθηκε. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο Δήμος Πέλλας έχει αιτηθεί την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ενώ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το έχει συμπεριλάβει στη νέα (δεύτερη) λίστα των 17 σχολείων που θα ανεγερθούν στην Κεντρική Μακεδονία με ΣΔΙΤ στο μέλλον.

Επισημαίνεται  όμως ότι μόλις τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκαν από τη Διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ τα 17 Σχολεία που το 2018 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν εγκριθεί προς κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ (πρώτη λίστα ΣΔΙΤ), στην οποία δεν είχε ενταχθεί το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών εξαιτίας της μη τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου από τον Δήμο Πέλλας  που όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Μακρή, επειδή το κράτος έχει συνέχεια, η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει στην κατασκευή τους.

Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης των σχολείων της πρώτης λίστας ΣΔΙΤ, των οποίων φορέας υλοποίησης ορίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ η ΚΤΥΠ Α.Ε. (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) και όχι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών είναι κατά μέσο όρο 3 χρόνια για την κατασκευή και 1 χρόνος η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης (αναδόχου). Σε σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Πέλλας αναφέρεται «ότι  εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το κτιριολογικό πρόγραμμα για το Μουσικό Σχολείο και ότι το έργο επρόκειτο να δρομολογηθεί προς κατασκευή από τον Ιούνιο 2020, ενώ … την Άνοιξη του 2021 αναμένεται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την προκήρυξη … το επόμενο καλοκαίρι θα αναδειχθεί ανάδοχος και το φθινόπωρο του 2021 θα υπογραφούν οι συμβάσεις, με στόχο την κατασκευή της σχολικής μονάδας να αρχίσει στις αρχές του 2022».

Σύμφωνα όμως με αυτά που είπε η υφυπουργός Παιδείας απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Τζάκρη προς το παρόν το έργο δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης κατασκευής του έργου.

 

Το   πλήρες κείμενο της πρωτολογίας της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

Κυρία Υπουργέ,

Το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, Γυμνάσιο και Λύκειο, είναι ένα σχολείο το οποίο δημιουργήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας το 1996 και στα 24 χρόνια που λειτουργεί συνέβαλε σημαντικά στην προαγωγή της μουσικής παιδείας των μαθητών. Είναι δε ένα σχολείο ελκυστικό που το προτιμούν οι μαθητές όπως δείχνει η αυξητική τάση του αριθμού των μαθητών που το παρακολουθούν και αυτό γιατί συνδυάζει τη μουσική με τη γενική παιδεία.

Από το 1996 που ξεκίνησε (πλην μιας μικρής περιόδου στην αρχή που συστεγάστηκε με το 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών) μέχρι και σήμερα στεγάζεται εξ ολοκλήρου σε λυόμενες κατασκευές με πάνελ αλουμινίου (στον προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου).

Οι λυόμενες αυτές κατασκευές αποφασίστηκαν «τότε» για να δώσουν μια προσωρινή λύση ανάγκης ώστε να εξυπηρετηθεί ο μαθητικός πληθυσμός (που στην αρχή ήταν μικρός) που ήθελε να φοιτήσει  στο Μουσικό Σχολείο, ώστε όλοι οι μαθητές να μπορούν να παρακολουθούν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους χωρίς να υφίστανται τα όποια προβλήματα συνύπαρξης με το 2ο Γυμνάσιο.

Αλλά  «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

Αυτή η προσωρινή λύση παραμένει μέχρι και σήμερα και μάλιστα η στέγαση του Μουσικού Σχολείου εξακολουθεί να γίνεται στις λυόμενες αυτές αίθουσες, σε εγκαταστάσεις παντελώς ακατάλληλες για τη στέγαση των αναγκών των μαθητών του Μουσικού Σχολείου, διότι στερούνται ηχομόνωσης, θερμαίνονται αποκλειστικά με κλιματιστικά, με ότι αυτό συνεπάγεται και βέβαια δεν υπάρχουν οι υποχρεωτικές αίθουσες εκδηλώσεων και σίτισης.

Επειδή σήμερα στο Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών φοιτούν περίπου 150 μαθητές, με τάση μάλιστα αύξησης κάθε χρόνο, καθίσταται περισσότερο από αναγκαία η ανέγερση του νέου, σύγχρονου κτιρίου που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τους. Πρέπει δε να σας πω ότι οι μαθητές αυτοί δεν προέρχονται μόνο από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, αλλά και από τις όμορες ΠΕ Ημαθίας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η πολιτική βούληση να ενταχθεί στην δέσμη των 17 Σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ,  ωστόσο η καθυστέρηση  εκ μέρους του Δήμου της  τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου και των σχετικών εγκρίσεων ακύρωσε τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει και τελικά το έργο δεν εντάχθηκε.

Ο Δήμος Πέλλας σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η τροποποίηση του ρυμοτομικού και οι σχετικές εγκρίσεις και ότι έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας το κτιριολογικό πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών.

Κυρία Υπουργέ,

Παρακαλώ να μας ενημερώσετε

για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να ξεκινήσει η ανέγερση του νέου κτιρίου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών

και επίσης   

σε ποιό χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ κ.λπ.) σκέφτεστε να εντάξετε την κατασκευή του.

 

Στην δευτερολογία της η κ. Τζάκρη ανέφερε τα εξής:

Το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, όπως και όλα τα Μουσικά Σχολεία στη χώρα, είναι ελκυστικά σχολεία γιατί συνδυάζουν τη μουσική με τη γενική Παιδεία, κάτι που προτιμά ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μαθητών.

Για να επιτευχθεί αυτός ο συνδυασμός καταλαβαίνετε ότι ένα Μουσικό Σχολείο πρέπει να είναι καλά εξοπλισμένο και στεγασμένο σε κατάλληλο χώρο ώστε τα μαθήματα να γίνονται όπως πρέπει.

Απαιτούνται μικρές αίθουσες με ηχομόνωση ώστε τα να γίνονται τα ατομικά μουσικά μαθήματα ξεχωριστά και να μην εμπλέκονται οι ήχοι από τα διαφορετικά μουσικά όργανα.

Απαιτείται ένας χώρος παρουσίασης της δουλειάς των μαθητών.

Απαιτείται χώρος σίτισης εξαιτίας  των αυξημένων ωραρίων.

Κυρία Υπουργέ το Υπουργείο Παιδείας είναι επισπεύδων Υπουργείο στο ζήτημα της ανέγερσης νέου διδακτηρίου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών. Οποιαδήποτε λύση επιλεγεί (είτε ΕΣΠΑ, είτε τα ΣΔΙΤ) είναι το Υπουργείο που κινεί όλες τις εξελίξεις. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην δεύτερη (ΣΔΙΤ) με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών (εκτός αν επιλεγεί ως φορέας υλοποίησης το διάδοχο σχήμα του παλαιού Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, δηλαδή η ΚΤΥΠ Α.Ε.) και την Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ.

Στην προκείμενη περίπτωση τον Δεκέμβριο του 2019 ανακοινώθηκε από τον Δήμο Πέλλας ότι «εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το κτιριολογικό πρόγραμμα για το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών» και τον Μάιο του 2020 ο Δήμος ανακοίνωσε ότι «το έργο επρόκειτο να δρομολογηθεί προς κατασκευή από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων την Άνοιξη του 2021 αναμένεται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την προκήρυξη. Εν συνεχεία από το επόμενο καλοκαίρι θα αναδειχθεί ανάδοχος και το φθινόπωρο του 2021 θα υπογραφούν οι συμβάσεις, με στόχο η κατασκευή της σχολικής μονάδας να αρχίσει στις αρχές του 2022».

Αν κάτι από όλα αυτά είχε συμβεί κυρία Υπουργέ, πιστέψτε με το Υπουργείο Παιδείας θα το γνώριζε.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.