Θεοδώρα Τζάκρη: «Αόριστες υποσχέσεις Πλεύρη για τη στελέχωση του Ογκολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Γιαννιτσών που κλείνει ελλείψει γιατρών»
Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης σχετικά με το «Κλείσιμο ογκολογικού τμήματος νοσοκομείου Γιαννιτσών» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες ιατρικές υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι καρκινοπαθείς σημειώνοντας ότι ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με περίπου 9,6 εκατομμύρια θανάτους και στην χώρα μας, ενώ στην χώρα μας διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο 68.000 νέες περιπτώσεις κακοήθους νεοπλασίας και συμβαίνουν 33.000 θάνατοι κάθε χρόνο. Ωστόσο πολύ περισσότεροι ασθενείς είναι αυτοί που κερδίζουν την μάχη. Σημείωσε ότι στη μάχη κατά αυτής της ασθένειας μεγαλύτερος σύμμαχός μας είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Εντούτοις το κράτος οφείλει να βρίσκεται δίπλα στον ασθενή, στον αγώνα που δίνει και για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουμε ένα δυνατό και λειτουργικό σύστημα υγείας, ένα ανθεκτικό και ευρύχωρο ΕΣΥ.
Επισήμανε την ανάγκη για επείγουσα και σωτήρια στελέχωση του ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, ενός τμήματος που εξυπηρετεί περί τους 540 ασθενείς, από τους οποίους οι 140 είναι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και οι 400 ασθενείς παρακολουθούνται σε τακτική βάση και που πρόκειται να κλείσει τον προσεχή Απρίλιο, καθώς δεν θα υπάρχει ειδικός ογκολόγος- ιατρός να το υποστηρίξει.
Για αυτό, ζήτησε να δοθούν κίνητρα προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον από νέους ιατρούς να στελεχώσουν τα νοσοκομεία της περιοχής και να προσληφθούν άμεσα δυο τουλάχιστον ογκολόγοι ιατροί, άλλως να μεταφερθούν από άλλο νοσοκομείο προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Γιαννιτσών.
Από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου μετά την αναχώρηση με άδεια τοκετού της μοναδικής ογκολόγου ιατρού, κάνοντας αναφορά σε προσεχή πρόσληψη ενός επικουρικού ιατρού ογκολόγου καθώς και σε συνεργασία του νοσοκομείου με ιδιώτη ιατρό- ογκολόγο.
Η κ. Τζάκρη απαντώντας στον κ. Πλεύρη ανέφερε ότι η κάλυψη των κενών στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και η απρόσκοπτη λειτουργία του, δεν θα επιτευχθεί ούτε με την πρόσληψη ενός επικουρικού γιατρού με δεδομένο ότι όλοι οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη γιατρών στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών αποβαίνουν άγονοι ούτε με τη συνεργασία του νοσοκομείου με ιδιώτη-ιατρό καθώς κανένα από τα παραπάνω δεν αποτελούν μόνιμη λύση.
Τέλος αναφέρθηκε στην χαμένη για την κυβέρνηση ευκαιρία της πανδημίας για την ενίσχυση του ΕΣΥ, δηλαδή των Νοσοκομείων της χώρας με προσωπικό και με εξοπλισμό, καθώς δεν συντρέχουν πλέον οι εξ Ευρώπης δημοσιονομικοί περιορισμοί που ίσχυαν παλιά και στο τραγικό γεγονός της «πρωτοπορίας» της χώρας μας σε θανάτους λόγω covid καθώς η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας και το έδειξε αυτό από την πρώτη στιγμή.-
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Βουλευτή:
«Πρωτολογία
Κύριε Υπουργέ,
Στις 4 Φεβρουαρίου [την Παρασκευή δηλαδή που μας πέρασε] ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου και στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών κινδυνεύει να κλείσει το ογκολογικό τμήμα.Γιατί θεσπίζονται τέτοιες ημέρες; Υπάρχει κανείς που θέλει να δίνει έμφαση και πρωτοκαθεδρία σε κάτι τόσο δυσάρεστο όσο ο καρκίνος; Οι ημέρες αυτές για την αναπηρία, για τον καρκίνο, για το AIDS δηλώνουν ένα διαπιστωμένο έλλειμμα ευαισθητοποίησης για την τραγική μοίρα κάποιων από μας, γιατί είναι θέμα τύχης το να βρεθεί ο οιοσδήποτε εξ ημών που αποφασίζουμε στην τραγική θέση Με μια έννοια η 4η Φεβρουαρίου, είναι μια ημέρα που θεσπίστηκε για σας κύριε υπουργέ ή αν θέλετε και για μένα ως πολιτικό, για να μην το εκλάβετε προσωπικά. Είναι υπόμνηση καθήκοντος που αμελείται (με άλφα -ιώτα) κι εύχομαι όχι με έψιλον.
Σήμερα που το προσδόκιμο επιβίωσης των ανθρώπων έχει αυξηθεί, ο καρκίνος είναι πια η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με περίπου 9,6 εκατομμύρια θανάτους. Στην χώρα μας διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο 68.000 νέες περιπτώσεις κακοήθους νεοπλασίας και 33.000 θάνατοι συμβαίνουν κάθε χρόνο. Ωστόσο πολύ περισσότεροι ασθενείς είναι αυτοί που κερδίζουν την μάχη!
Ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας στη μάχη κατά αυτής της ασθένειας είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Όμως και το κράτος οφείλει να βρίσκεται δίπλα στον ασθενή, ως πραγματικός σύμμαχος στον αγώνα που δίνει. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουμε ένα δυνατό και λειτουργικόσύστημα υγείας.Χρειαζόμαστε ένα ανθεκτικό ΕΣΥ κι ευρύχωρο έτσι ώστε να χωράει και τους πιο άτυχους, όπου είναι πιθανό να αφιερώσει τους περισσότερους πόρους του.Οι ποιοτικοί του δείκτες δεν θα κριθούν στους μέσους όρους ή σε υπολογισμούς κόστους-οφέλους αλλά στο πόσο βρίσκεται στο πλάι όσων θα το χρειαστούν στην δύσκολη στιγμή από την πρώτη στιγμή της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης μέχρι την αποκατάσταση ή τον θάνατο με όρους αξιοπρέπειας
Και ερχόμαστε στο «δια ταύτα»:
Κύριε Υπουργέ,
Είναι η επείγουσα και σωτήρια στελέχωση του ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Γιαννιτσών.
Και δείτε τι συμβαίνει εδώ:
Δεν έχουν περάσει τρεις μήνες που συζητούσαμε πάλι το θέμα της κατάστασης των δυο νοσοκομείων της Έδεσσας και Γιαννιτσών, όταν κλείσατε την ΜΕΘ της Έδεσσας. Πολλαπλά κατάγματα είναι η αληθινή εικόνα κύριε υπουργέ. Είναι γνωστές οι αιτίες της δραματικής έλλειψης ιατρικού προσωπικού[παραιτήσεις ιατρών, συνταξιοδοτήσεις, έλλειψη κινήτρων για την πρόσληψη νέων, αναστολές]
Εν μέσω λοιπόν πανδημίας συνεχίζεται η αποδιοργάνωση των δυο Νοσοκομείων της Πέλλας. Μετά το λουκέτο της ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας αυτή τη φορά, σειρά έχει η αποδυνάμωση της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Γιαννιτσών και συγκεκριμένα η διακοπή λειτουργίας του ογκολογικού τμήματος.
Το ογκολογικό τμήμα λειτουργούσε με δυο Ογκολόγους-Παθολόγους και εξυπηρετούσε ασθενείς απ’ όλο τον Νομό. Αποτελεί δε, το μοναδικό ογκολογικό στο Νομό με μεγάλη επισκεψιμότητα ασθενών διότι εξυπηρετεί περί τους 540 ασθενείς, από τους οποίους οι 140 είναι ασθενείς υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και οι 400 ασθενείς παρακολουθούνται σε τακτική βάση
Ωστόσο, η παραίτηση του ενός ογκολόγου τον περασμένο Νοέμβριο και η προχωρημένη εγκυμοσύνη της άλλης ογκολόγου που στελεχώνει το τμήμα, ανάγκασαν το τμήμα, σε πρώτη φάση να περιορίσει την εισαγωγή νέων περιστατικών ενώ από τον προσεχή Απρίλιο που θα ξεκινήσει η άδεια τοκετού της ιατρού, το εν λόγω τμήμα θα κλείσει.
Οργή για την εγκατάλειψη κι αγανάκτηση για την κατάρρευση υπάρχει σε όλους τους πολίτες της Πέλλας και στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού για αυτή την εγκληματική πολιτική που βλέπει την Υγεία του λαού ως κόστος που πρέπει να περικοπεί. Αυτή οδήγησε στο κλείσιμο της ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας και στον σημερινό κίνδυνο να κλείσει και το ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου Γιαννιτσών. Και κανείς δεν γνωρίζει τη συνέχεια.
Ακυρώνοντας έτσι οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια από όλους τους φορείς της περιοχής να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο και πλήρως λειτουργικό τμήμα χημειοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών.
Κύριε Υπουργέ,
Αδιαφορείτε για την περίθαλψη όλων αυτών των ασθενών της Πέλλας και σχεδιάζετε να τους στέλνετε Θεσσαλονίκη όπως γινόταν πριν το 1985! Είστε νοσταλγός της προ του ΕΣΥ περιόδου κι η κυβέρνηση σας έχει ορκιστεί να πάρει πίσω όλες τις κατακτήσεις της μεταπολίτευσης.
Προσλάβετε άμεσα δυο τουλάχιστον ογκολόγους προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του ογκολογικού τμήματος του γενικού νοσοκομείου Γιαννιτσών.Δώστε κίνητρα προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον από νέους ιατρούς να στελεχώσουν τα νοσοκομεία της περιοχής.
Δευτερολογία
Κύριε Υπουργέ,
Η πανδημία ήταν ευκαιρία να ενισχυθεί το ΕΣΥ, τα Νοσοκομεία με προσωπικό και εξοπλισμό με το δεδομένο ότι δεν υπήρχαν πλέον οι εξ Ευρώπης δημοσιονομικοί περιορισμοί αλλά το αντίθετο. Δεν το πράξατε όμως γιατί δεν πιστεύετε στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και αυτό το δείξατε από την πρώτη στιγμή.
– Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη έχει αφεθεί στην τύχη ή έχει φορτωθεί στις πλάτες των πολιτών.
– Η επιδημιολογική επιτήρηση παραμένει όνειρο θερινής νυκτός με την επιμονή σας να μην συνταγογραφούνται τα τεστ κι αντιθέτως να υπερκοστολογούνται μέσω εναρμονισμένων πρακτικών. Σας εκθέτει πολλαπλά στην υπόθεση της πανδημίας η σύγκριση με την επίσης συντηρητική κυβέρνηση της Κύπρου.
– Οι ασθενείς δεν παρακολουθούνται κατ’ οίκον ελλείψει οικογενειακών ιατρών και φθάνουν στα νοσοκομεία σε κακό χάλι εξ αιτίας σας κι όχι από προσωπική τους αμέλεια όπως προπαγανδίζετε.
– Τα Νοσοκομεία όχι μόνο δεν είχαν την περίσσεια κλινών ΜΕΘ του «μωυσαικού» θαύματος, αλλά είχαν ελλείψεις στον κατάλληλο εξοπλισμό, είχαν θανατηφόρεςελλείψεις ακόμη και στην παροχή οξυγόνου, ήταν υποστελεχωμένα και εγκαταλελειμμένα. Οι καταγγελίες αυτές για την πολύπαθη Κεντρική Μακεδονία των 8.000 νεκρών έγιναν συχνά ακόμη κι από δικούς σας ανθρώπους που ζήτησαν μάλιστα και καταλογισμό ευθυνών. Αναφέρομαι στην περίοδο του φονικού Β κύματος, πριν αναλάβετε εσείς, αλλά και σε εκείνη του πρόσφατου κύματος από την μετάλλαξη delta κατά το φθινόπωρο του 2021 Δεν θα σταματήσω τον αγώνα να πέσει φως στις τριτοκοσμικές συνθήκες και τις άνισες διαδικασίες που χαρακτήρισαν τον χαμό των μυρίων του Βορρά. Η συγκάλυψη τόσων πολλών αποτρέψιμων θανάτων είναι αδύνατη ακόμη και για τα πιο αδίστακτα κυκλώματα παρασιώπησης.
Οι θάνατοι από covid, σε λίγο θα υπερβούν τις απώλειες του εμφυλίου πολέμου κι εσείς ακόμη πιστεύετε ότι θα ξεχαστούν ή ότι θα πειστούν οι πολίτες από τις υποκριτικές σας ερωτήσεις γιατί πεθαίνουν οι Έλληνες.
Σταματήστε λοιπόν να μας εμπαίζετε και
Απαντήστε μου λοιπόν:
γιατί περάσαμε σε νεκρούς ακόμη και την Βρετανία,
γιατί η Ολλανδία ενώ αναφέρει 112.000 νέα κρούσματα ημερησίως αναφέρει μόνο 7 θανάτους ημερησίως; Και πριν βιαστείτε να μου πείτε για τις διαφορές στο επίπεδο εμβολιασμού θα σας παρακαλούσα να συγκρίνετε τις σημερινέςεπιδόσεις σας με εκείνες που είχαν αυτές οι χώρες λίγους μήνες πριν όταν δηλαδή εμφάνιζαν ακριβώς το σημερινό ελληνικόεπίπεδο εμβολιασμού.
Σταματείστε αγαπητοί να κρύβεστε πίσω από το δάκτυλο σας και πίσω από την ομοφωνία των μέσων σας, στα οποία φροντίσατε σήμερα να δώσετε άλλα 4 εκ, που σας ακούνε σε ατελείωτους μονολόγους όπου αντί να απολογηθείτε στο τέλος ετοιμάζετε για τον εαυτό σας και για τιμητική παρασημοφόρηση!
Για να επανέλθω όμως στο σημερινό μας αντικείμενο
Οι καρκινοπαθείς έχουν θιγεί ακόμη περισσότερο από την πανδημία είτε επειδή έχει επηρεάσει σημαντικά τις διαδικασίες διαγνωστικού ελέγχου είτε και τις θεραπείες τους ακόμη .Στα πλαίσια αυτά έρχεται και το κλείσιμο του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Γιαννιτσών.
Τι ζητάμε ακριβώς; Ζητάμε για τους καρκινοπαθείς της Πέλλας μέρος της στοργής που επιδεικνύεται προκλητικά προς τον ρίψασπι της πανδημίας ιδιωτικό τομέα Μέρος της στοργής που δείχνετε για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που κακώς ονομάζονται «ιατρικά» δεδομένου ότι από πολλού ουδεμία σχέση έχουν με ιατρικές σπουδές άλλα μόνο με πολυεθνικά μονοπώλια. Σας το λέω για ναμηνεπικαλεστείτε τις λιγοστές επιτάξεις ιδιωτών ιατρών παίζοντας με τις λέξεις ιδιώτης ιατρός- ιδιωτικός τομέας λες κι απευθύνεστε σε τίποτε «ιδιώτες» με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου.
Μας είπατε σήμερα ότι για την κάλυψη των κενών στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Γιαννιτσών θα γίνει με την πρόσληψη ενός επικουρικού γιατρού και με την πρόσληψη ενός άλλου από τον ιδιωτικό τομέα. Όμως όλοι οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη γιατρών στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών αποβαίνουν άγονοι, καθώς δεν δίνεται σοβαρά κίνητρα και ούτε η λύση της επίταξης ενός ιδιώτη, μπορεί να δώσει την λύση. Χρειάζονται μόνιμη λύση για να συνεχίσει το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Γιαννιτσών να λειτουργεί απρόσκοπτα και να παρέχει τις υπηρεσίες του στην περίθαλψη των καρκινοπαθών της Πέλλας.»