Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: «Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, παρά τον βαρύγδουπο τίτλο του, δεν πρόκειται να επιφέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη»

367Προβολές

Κατά την παρέμβασή της στην ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Αναπτυξιακός Νόμος- Ελλάδα – Ισχυρή Ανάπτυξη», η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, σχολίασε αρχικά την αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Αθανασίου στην προσπάθεια του να «φιμώσει» βουλευτή της αντιπολίτευσης για να μην τοποθετηθεί στον τρόπο αρχειοθέτησης της υπόθεσης Novartis.

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου, αφού επισήμανε τους κακούς οικονομικούς δείκτες που στοιχειοθετούν την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, οι οποίοι έχουν χειροτερέψει επί των ημερών της ΝΔ, σημείωσε ότι ούτε ο νέος αναπτυξιακός νόμος που εισηγείται η ΝΔ  θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη με σημαντικότερο χαρακτηριστικό του ότι δεν πρόκειται «να αγγίξει» την κοινωνία, η οποία θα συνεχίζει να παλεύει για να αντιμετωπίσει την καθημερινότητά του με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να οδηγεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στα όρια της φτώχειας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Τζάκρη:

 

«Κύριε Πρόεδρε,

Η χθεσινή παρέμβαση  του προεδρεύοντα του κ. Αθανασίου εκτός απόαντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική, ήταν και βαθύτατα υποκριτική. Αποτελεί κοινοβουλευτική παράδοση, αλλά και επιβάλλεται πολιτικά, ο βουλευτής όχι μόνο να παρακολουθεί την επικαιρότητα, αλλά και να αναφέρεται σε αυτήν στις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις. Άλλως όλες οι παρεμβάσεις των βουλευτών θα έπρεπε καθημερινά να διακόπτονται από τον εκάστοτε προεδρεύοντα, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην μακρά κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Και επειδή ο κ. Αθανασίου είναι εμπειρότατος, και πολιτικά και συνδικαλιστικά και νομικά, δεν μπορώ να υποθέσω ότι εζήλωσε αιφνιδίως «δόξα παιδονόμου».

Δικαιολογημένα λοιπόν μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι η χθεσινή  επιλεκτική παρέμβαση του κ. Αθανασίουέγινε κατόπιν οδηγιών από τα υψηλότατα κλιμάκια της κυβέρνησης, για να φιμωθεί ο κ. Πολάκης στο πλαίσιο της γενικότερης συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis.

Και προφανώς δεν αποτελεί παρέμβαση στην Δικαιοσύνη η αναφορά του κ. Πολάκη ότι όπως «ένας φάκελος αρχειοθετείται, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να ανασυρθεί από το αρχείο». Αντίθετα είναι μια διαπίστωση που ισχύει βάσει των δικονομικών κανόνων. Όταν υπάρξουν νέα στοιχεία μπορεί να ανασυρθεί μια δικογραφία από το αρχείο και να ερευνηθεί εκ νέου. Για έναν νομικό μάλιστα αυτό μπορεί να ακουστεί και κοινότυπο.

Προχθές ο πρωθυπουργός κατήργησε το τεκμήριο αθωότητας για τους δημοσιογράφους και αποφάνθηκε ο ίδιος για την παραπομπή τους στην δικαιοσύνη, ενώ ακόμη η υπόθεση είναι σε εκκρεμότητα. Έκανε δηλαδή ευθεία υπόδειξη στην δικαιοσύνη για το ποια απόφαση πρέπει να βγάλουν. Παραλίγο να εκφωνήσει και την απόφαση και να υποδείξει και το σωφρονιστικό κατάστημα της προτίμησής του για την κράτησή τους. Εκεί όμως δεν είδαμε να ενοχλούνται οι γνωστοί κύριοι και κυρίες που συνήθως διαμαρτύρονται.

 Και θέλω να κλείσω με μια τελευταία παρατήρηση για το ΚΙΝΑΛ. Είναι σαφής η διγλωσσία στον χώρο του ΚΙΝΑΛ σε ότι αφορά την σχέση του με την κυβέρνηση. Είναι και αυτό ένα ενδιαφέρον στοιχείο της περιόδου που διανύουμε….

 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Θέλω να ξεκινήσω από την εικόνα της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της χώρας. Για τους δείκτες που στοιχειοθετούν την οικονομία της χώρας και κατά συνέπεια την ανάπτυξη. Για τους δείκτες οι οποίοι επί των ημερών σας έχουν χειροτερέψει και η βελτίωσή τους εμφανίζεται μόνο ως επιδιωκόμενος στόχος.

Το 2019 το ΑΕΠ ήταν 183,3 δις€ παρουσιάζοντας ένα ρυθμό μεταβολής +1,8%

Το 2020 το ΑΕΠ ήταν 165,3 δις € ο ρυθμός μεταβολής ήταν -9% [ΑΕΠ στα 165,3 δις€],

ενώ για το 2021 προβλεπόταν αύξηση +7%.Δηλαδή ΑΕΠ στα 177 περίπου δις €, δηλαδή μειωμένο κατά 3,5% σε σχέση με το 2019.

Και περιμένετε για το 2022 αύξηση 5% [υπό κανονικές συνθήκες]. Δηλαδή ίσως το 2022 το ΑΕΠ καταφέρει να φτάσει το επίπεδο του 2019. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Είναι ασθμαίνουσα προσπάθεια μήπως και καταφέρουμε να επιστρέψουμε στο «κακό 2019» [να σας θυμίσω τότε που κυβερνούσε ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ].

Παραλάβατε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2019 σε -1,5% επί του ΑΕΠ, το οποίο το 2020 διαμορφώθηκε σε -6,6%,ενώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα ίδια περίπου επίπεδα και το 2021[σε -6,6% δηλαδή].Βεβαίως όπως πολύ καλά γνωρίζετεη υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τις εισαγωγές και η άνοδος των τιμών ενέργειας δεν είναι καλός σύμμαχος προς τη βελτίωση του συγκεκριμένου δείκτη. Το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου ήταν 8,9 δισ. ευρώ, χαμηλότερο μεν από τα 10,3 δισ. ευρώ του 2020, χάρη στον τουρισμό που ανέκαμψε, αλλά τετραπλάσιο από τα 2,1 δις € του 2019.

Την Κυριακή ο Υπουργός σας των οικονομικών αφού μίλησε για την τόσο καλή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μας προσγείωσε με την ενισχυμένη εποπτεία και την επενδυτική βαθμίδα που ακόμη ψάχνουμε.

Αυτή είναι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας σήμερα, μια εικόνα, που,είτε το θέλουμε είτε όχι,είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη.

Μια ανάπτυξη που φιλοδοξεί να απογειώσει το νομοσχέδιο σας ο νέος αναπτυξιακός νόμος- Ελλάδα- Ισχυρή Ανάπτυξη. Ένας νέος νόμος που διαμορφώθηκε χωρίς να έχει καταγράψει τα προβληματικά στοιχεία ή τις δυσλειτουργίες του προηγούμενου.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Ο αναπτυξιακός νόμος είναι το κατ’ εξοχήν σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο ενίσχυσης της μικρομεσαίας και μεγάλης επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα.

Σήμερα λοιπόν θα σας πω γιατί δεν πρόκειται συμβεί αυτό με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα.

Κατ’ αρχάς δε φαίνεται να υπάρχει σαφής προτεραιοποίηση σχετικά με τους προς ενίσχυση τομείς.  Τι σημαίνει αυτό; Δεν υπάρχει κανένας στρατηγικός σχεδιασμός για τους πεπερασμένους πόρους του αναπτυξιακού νόμου. Φαίνεται να δίνεται μια προτεραιότητα στον τουρισμό αλλά εμφανίζονται και νέοι κλάδοι οι οποίοι δεν είναι αναγκαίο να ενισχυθούν, όπως: κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, οίκοι ευγηρίας, υπηρεσίες Μηχανικών Πλυντηρίων, υπηρεσίες Σιδερωτηρίου Ρούχων. Μάλιστα, με τροπολογία το Σεπτέμβριο του 2019 είχαν ενταχθεί και οι υπηρεσίες ταχυδρομείων, διανομής εφημερίδων, υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης τροφίμων/ delivery, εξόρυξης μεταλλευμάτων και συμπυκνωμάτων πολύτιμων μετάλλων/ χρυσός, καθώς και κλάδοι στους οποίους υπάρχει φυσικό πλεονέκτημα (ορυχεία, λατομεία κτλ.) και για τους οποίους δεν υπάρχει κανένας λόγος κινητροδότησης, αφού είναι ήδη πολύ κερδοφόροι[ο νόμος του 2016 π.χ. ενίσχυε την επεξεργασία του μαρμάρου, όχι την εξόρυξή του]. 

Θα προκύψουν σημαντικές τεχνικές-διαχειριστικές δυσκολίες εφαρμογής του νόμου λόγω της πολυπλοκότητάς του. Π.χ. προβλέπει 13 διαφορετικά καθεστώτα επενδύσεων, για το καθένα από τα οποία θα πρέπει να προσαρμοσθεί το πληροφοριακό σύστημα, να υπάρξουν οδηγοί αξιολόγησης, οδηγοί ελέγχου κτλ. [Η εκτίμησή μας λοιπόν είναι πως ελάχιστα καθεστώτα (4-5 το πολύ) θα μπορέσουν να υλοποιηθούν έγκαιρα και ικανοποιητικά, ενώ ο επιπρόσθετος φόρτος θμηηφφφα επιβαρύνει δυσανάλογα και μάλλον αχρείαστα την υπηρεσία εφαρμογής του νόμου].

Κεντρικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι η στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων[με το διπλασιασμό των ανώτατων ορίων ενίσχυσης και διπλασιασμός του κατώτατου ύψους της επένδυσης]. Παράλληλα το νομοσχέδιο θέτει προσκόμματα στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων: εξαιρεί τις ατομικές επιχειρήσεις, αυξάνει τα κόστη για τον επενδυτή (ορκωτοί λογιστές, έκθεση πιστοποίησης για έλεγχο πληρότητας & νομιμότητας), απαιτεί έγκριση δανείου από τράπεζα πριν την αίτηση κλπ. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η ένταση των ανισοτήτων, η σώρευση της ισχύος σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, όταν οι ΜΜΕπου αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας «ασθμαίνοντας» ίσως εξασφαλίσουν κάποια ψίχουλα.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να δοθεί ό,τι είναι δυνατόν στον ιδιωτικό τομέα, στόχος απολύτως συμβατός με τη συνολικότερη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης για την περιστολή του δημοσίου τομέα από το επιτελικό κράτος [και που είδαμε πόσο καλά τα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα]: Ιδιωτικοποίηση αξιολογήσεων και ελέγχων (Ορκωτοί – ελεγκτικές εταιρείες). Ξέρετε τι θα γίνει στο τέλος. Θα χαθεί και η τεχνογνωσία της δημόσιας υπηρεσίας και δεν θα είναι δυνατός ούτε ο έλεγχος  των ιδιωτών. Το αποτέλεσμα; Το είδαμε πρόσφατα στην Αττική Οδό.

Και από την άλλη και με αποδυναμωμένες υπηρεσίες, συγκεντρώνεται μεγάλη εξουσία στο Υπουργείο, με αντίστοιχο περιορισμό των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών. Υπάρχει επίσης πολύ μεγάλη συγκέντρωση εξουσίας στον ίδιο τον Υπουργό, ο οποίος π.χ. θα αποφασίζει σε ποιους θα ανατεθεί η αξιολόγηση και ο έλεγχος μιας επένδυσης σε περίπτωση καθυστερήσεων, και μάλιστα αυτό αφορά και τα επενδυτικά σχέδια για τα οποία είναι υπεύθυνες οι Περιφέρειες ή το ΥΜΑΘ. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η αποκέντρωση και η διαφάνεια.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Τρεις μέρες στην Βουλή χορτάσαμε οικονομικό θαύμα. Το κακό με εσάς  είναι ότι σας ακούν και οι Έλληνες. Που αν πιστέψουν εσάς και τις δουν παχιές τις αγελάδες, όπως με φανατισμό υποστηρίξατε όλοι σας, δεν θα αναρωτηθούν γιατί στο δικό τους πορτοφόλι δεν φτάνει δίφραγκο από αυτή την ευημερία; Δεν θα καταλάβουν ότι στο τραπέζι σας δεν είναι καλεσμένοι; Μάταιος λοιπόν ο κόπος σας. Ξέρετε κανέναν που περιμένει να μάθει την αληθή οικονομική του κατάσταση από την τηλεόραση και τους πολιτικούς και όχι από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κι όχι από τα σουπερμάρκετ και όχι από τα δελτία τα καθημερινά της πυροσβεστικής για ανθρώπους που κάηκαν προσπαθώντας να ζεσταθούν με επικίνδυνα μέσα;

 

Η ελληνική κοινωνία αν το έχετε καταλάβει βρίσκεται σε νευρική κρίση, εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Με το φιάσκο της διαχείρισης της χιονόπτωσης, των πυρκαγιών, την πανδημία του κορωνοϊού με τις εκατόμβες των νεκρών κάθε μέρα,(χθες περάσαμε σε θανάτους την Μεγάλη Βρετανία και την Ρωσία, φιάσκο στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, παρά τα δελτία τύπου που εκδίδει καθημερινά ο κ. Θεοδωρικάκος ότι επί των ημέρων του η εγκληματικότητα έχει μειωθεί, χθες είχαμε το αποτρόπαιο γεγονός της δολοφονίας ενός 19χρονου με δρεπάνι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, φιάσκο  στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτώχειας που μαστίζει όλο και περισσότερα νοικοκυριά.

Αυτά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Το link για να βρείτε το βίντεο στο Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=ZOxlG9fjhpc

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.