Πολιτική

Θ. Τζάκρη: Συνάντηση με ΔΟ πυρηνοκάρπων

494Προβολές

Θεοδώρα Τζάκρη προς ΕΚΕ: Να ανακοινωθεί άμεσα  σημαντικά αυξημένη τιμή στο συμπύρηνου ροδάκινο, η παραγωγή του οποίου στην Πέλλα είναι μειωμένη κατά 60% τουλάχιστον

Προς Υπουργείο Οικονομικών και Ένωση Ελληνικών Τραπεζών: Να ληφθεί ένα συνολικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη των παραγωγών, των συνεταιρισμών και των μεταποιητικών και συναφών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί εξαιτίας  του παγετού

 

Η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή 9 Ιουλίου, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας  και Αναπληρωτή Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων κ. Κώστα Αποστόλου, καθώς και με  τους  κκ Χρήστο Γιαννακάκη και Νίκο Μηνά Πρόεδρο και Γεν. Γραμματέα αντίστοιχα της Διεπαγγελματικής.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η διαχείριση της φετινής παραγωγής πυρηνοκάρπων που κατευθύνονται στη βιομηχανία μεταποίησης, πρωτίστως δε των συμπύρηνων ροδάκινων,  η συγκομιδή των οποίων έχει ήδη αρχίσει καθώς οι περισσότερες μεταποιητικές βιομηχανίες αρχίζουν την λειτουργία τους την Δευτέρα 12 Ιουλίου.

Από την πλευρά της ΕΚΕ και της Διεπαγγελματικής Πυρηνοκάρπων αυτό που αναδείχτηκε ήταν η μειωμένη φετινή παραγωγή ιδιαίτερα στα συμπύρηνα ροδάκινα, μείωση που αναμένεται να ξεπεράσει το 50%. Ιδιαίτερα στην Π.Ε. Πέλλας  η ζημιά λόγω του παγετού και του χαλαζιού της άνοιξης είναι τεράστια με περιοχές να έχουν ακόμη και 100% ζημιά, ενώ ελάχιστες είναι οι περιοχές με ζημιά κάτω του 60%-70%. Στην ΠΕ  Ημαθίας επίσης καταγράφονται σημαντικές ζημιές, όμως υπάρχουν περιοχές που έχουν ικανοποιητική παραγωγή. Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι οι συνεταιρισμοί και οι επιχειρήσεις του κλάδου μεταποίησης που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Πέλλας και Ημαθίας  θα λειτουργήσουν με εξαιρετικά μειωμένη δυναμικότητα και ορισμένες ίσως δεν λειτουργήσουν καθόλου, με αποτέλεσμα να απειλείται φέτος η βιωσιμότητα τους. 

Επιπλέον ο Πρόεδρος της ΕΚΕ επισήμανε ότι λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν την άνοιξη και της μειωμένης παραγωγής δεν πρόκειται να καλυφθούν όλοι οι πελάτες και αυτοί που εξυπηρετήθηκαν δεν καλύφθηκαν πλήρως στην αιτούμενη ζήτησή τους. Επίσης θα περιοριστεί δραματικά η λειτουργική κερδοφορία και η ρευστότητα των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν τα δανειακά τους προγράμματα.

Προς τούτο η ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών και από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης συνεταιρισμών και μεταποιητικών επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνει:

Αναστολή πληρωμής χρεολυσίων μακροπροθέσμων δανείων  των ετών  2021-22 και μετάθεση  των πληρωμών με έναρξη από 31/3/2023  και σε  βάθος 7ετίας . Ευνόητο είναι ότι όπου απαιτηθεί θα πρέπει να υπάρξει συμβατική παράταση των λήξεων των υπ’ όψιν δανείων.

Αναστολή πληρωμής χρεολυσίων δανείων  εγγυημένων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα σχετικών με  COVID  19  και μετάθεση και έναρξη των πληρωμών τους κατά μία διετία. 

Πλήρη επιδότηση των δεδουλευμένων τόκων των παραπάνω δανείων με χρονικό ορίζοντα έως την 31-3-2023.

– Διετή τουλάχιστον αναστολή καταβολής των φόρων και επιβαρύνσεων που προκύπτουν από την κατοχή ακινήτων μεγάλης επιφάνειας για τους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης.

Διετή τουλάχιστον παράταση υλοποίησης των επιδοτούμενων επενδυτικών προγραμμάτων εξαιτίας της αναμενόμενης μείωσης του κύκλου εργασιών που θα δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίησή τους.

Να καταργηθεί για την τρέχουσα παραγωγική περίοδο το ειδικό τέλος ΑΠΕ στους   

λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, σύμφωνα με την Διεπαγγελματική Πυρηνοκάρπων, πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

 

  • Να στηρίζουν τουλάχιστον το 30% του κύκλου εργασιών τους στα πληγέντα από τον παγετό φρούτα.
  • Να επιδοτούνται σε ποσοστό ίσο με τη μείωση του όγκου των προς επεξεργασία προϊόντων τους από το μέσο όρο σε ποσοστό ανάλογα με την μείωση του όγκου των προς επεξεργασία προϊόντων  των ετών 2019-2020 στο 2021
  • Ειδικά οι νέες βιομηχανίες (λειτουργία μετά το 2018) να  επιδοτούνται με ποσοστό ανάλογα  με τη μέση μείωση του όγκου των προς επεξεργασία προϊόντων των βιομηχανιών του κλάδου
  • Να μην  δικαιούνται υπαγωγή στα μέτρα επιχειρήσεις των οποίων η μείωση της επεξεργασθείσας α’ ύλης κατά την περίοδο 2021 είναι μικρότερη του 40% της μέσης επεξεργασθείσας ποσότητας των ετών 2019-2020.

 

                                            Μέτρα  για τους Αγρότες

Για τους αγρότες ζητούν να γίνουν ευνοϊκές τραπεζικές ρυθμίσεις των δανείων  των πληγέντων παραγωγών .

 

 

Από την πλευρά της η κ. Τζάκρη σημείωσε ότι οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη και η ζημιά που καταγράφηκε στην πρωτογενή παραγωγή ήταν πρωτοφανής και έχει παραλύσει το σύνολο της τοπικής οικονομίας τόσο στην Πέλλα όσο και στην Ημαθία. Ωστόσο, επισήμανε ότι, για ακόμη μια φορά, η πλευρά της μεταποιητικής βιομηχανίας δεν έχει κάνει ακόμη καμία ανακοίνωση για την τιμή παραγωγού κάτι που είναι απαραίτητο ιδιαίτερα υπό αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Επισήμανε δε, ότι μια μόνο μεταποιητική βιομηχανία  μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει την αγορά συμπύρηνων ροδάκινων, δίνοντας στους παραγωγούς προκαταβολή 30 λεπτά / κιλό.

Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης στις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας τόσο για τους παραγωγούς ροδάκινου αλλά και όλων των άλλων προϊόντων που έχουν πληγεί από τον παγετό (βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια,  μήλα, αχλάδια, ακτινίδια κλπ)   με την καταβολή, μέχρι το τέλος Ιουλίου το αργότερο, προκαταβολών ύψους 40% των δηλωθέντων ζημιών και όχι των πορισμάτων εκτίμησης που θα έχουν ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και την όσο το δυνατόν συντομότερη εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων όσο και των συνεταιρισμών  και των μεταποιητικών βιομηχανιών για να στηριχτεί ένας τομέας, ο οποίος κάθε χρόνο εισάγει στη χώρα 400 εκ ευρώ από τις εξαγωγές των μεταποιημένων προϊόντων (κονσέρβες, χυμοί, κατάψυξη) και περισσότερα από 350 εκ ευρώ από τις εξαγωγές των νωπών.

Ωστόσο η πλευρά της μεταποιητικής βιομηχανίας που ζητά την κρατική στήριξη, κατά την προσφιλή της συνήθεια, δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε ανακοίνωση για την τιμή με την οποία θα απορροφήσει τη φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου.

Η κ. Τζάκρη επισήμανε ότι η ανακοίνωση της τιμής του συμπύρηνου ροδάκινου πρέπει να γίνει άμεσα και η τιμή θα πρέπει να διαμορφωθεί στη βάση της  θεμελιώδους οικονομικής αρχής της προσφοράς και της ζήτησης, η οποία υπαγορεύει µια σημαντική αύξηση των τιµών παραγωγού σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώνονταν τα τελευταία χρόνια.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.