Με διάλογο συνδιαμορφώνουμε την εθνική στρατηγική αλιείας και υδατοκαλλιέργειας Βγάζουμε τον αλιέα από τα παραδοσιακά καρτ ποστάλ και να τον καθιστούμε ισχυρό παράγοντα της οικονομίας μας Στις Βρυξέλλες μεταφέρω τη φωνή των αγροτών μας για μια δίκαιη και πιο λειτουργική ΚΑΠ
Με στόχο τη συνδιαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, η οποία θα καταστήσει τους συγκεκριμένους κλάδους κυρίαρχους πυλώνες του νέου οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας της Ελλάδας, ο Λευτέρης Αυγενάκης κήρυξε το πρωί την έναρξη των εργασιών του πρώτου κοινού συνεδρίου για την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τον αλιευτικό τουρισμό που οργανώνει ο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τίτλο «Γαλάζιοι Ορίζοντες».
Στόχος του ΥΠΑΑΤ, όπως είπε, είναι να βγάλει τον αλιέα από τα καρτ ποστάλ, όπου τον έχει τοποθετήσει η παράδοση και να τον εντάξει στην παραγωγή, ώστε να τον καταστήσει βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, θυμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην ΕΕ, ενώ για περίπου 15.000 Έλληνες αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος.
«Εθνική στρατηγική που δεν θα χαράξουν κάποιοι τεχνοκράτες πίσω από τα γραφεία τους, αλλά που θα χαράξουμε μαζί, οι άνθρωποι της θάλασσας, οι επαγγελματίες των κλάδων της Αλιείας και της Υδατοκαλλιέργειας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς», τόνισε ο ΥπΑΑΤ στην εναρκτήρια ομιλία του.
Το κοινό συνέδριο, όπως είπε ο υπουργός, απαιτούσαν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι προκειμένου να αναδειχθούν οι υδάτινοι πόροι σε βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος όπως:
– Η ενεργειακή κρίση, που ανεβάζει το κόστος παραγωγής.
– Η κλιματική κρίση, που απέδειξε ότι δεν έχει σύνορα.
– Τα ψάρια εισβολείς, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο.
Προσαρμογή στα νέα δεδομένα
Αναφερόμενος στην την πολιτική της ΕΕ για το θέμα τόνισε:
«Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, προωθεί τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας δημιουργώντας περιορισμούς στην ελεύθερη αλιεία. Στόχος μας να γεφυρώσουμε αυτές τις τάσεις, καθώς δεν θέλουμε να ακυρώσουμε την παράδοση χρόνων που έχουμε στην αλιεία στη χώρα μας, αλλά απλά να την προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα ώστε να καταστεί ανταγωνιστική και βιώσιμη». Επισήμανε δε την ανάγκη να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα με ουσιαστικότερο τη συνδιαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τον κλάδο.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα και στα προβλήματα που δημιουργούν στην παράκτια και ερασιτεχνική αλιεία η δημιουργία παράκτιων αιολικών πάρκων, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αλλά και στις πολιτικές της ΕΕ για καταπολέμηση της υπεραλίευσης.
« Στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκουμε ευκαιρίες για συνεργασία και ανάπτυξη, αλλά και περιορισμούς και κανόνες που επιβάλλει η Πράσινη Μετάβαση. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ανοίγει το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, προκαλώντας μας να ξανασκεφτούμε τις παραδοσιακές πρακτικές και να υιοθετήσουμε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Η δική μας θέση είναι η προσαρμογή του επαγγέλματος του αλιέα στα νέα δεδομένα και η στήριξη του. Ενισχύουμε τον αλιευτικό τουρισμό. Στηρίζουμε τις υδατοκαλλιέργειες».
Το μέλλον της αλιείας βρίσκεται μπροστά μας
Όπως είπε ο υπουργός η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει αντανακλαστικά και τόνισε: «Η πολιτεία θα βρεθεί δίπλα στον αλιέα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Γιατί έχουμε πλάνο και όραμα για τον πρωτογενή τομέα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας μας. Και η αλιεία είναι ένα στρατηγικό κομμάτι αυτού του πυλώνα. Ο ψαράς είναι κομμάτι της κουλτούρας μας, της παράδοσής μας, της ιστορίας μας. Δεν θέλουμε, όμως, να παραμείνει απλά μια όμορφη εικόνα. Θέλουμε να βγάλουμε τον αλιέα από την εικόνα της καρτ ποστάλ και να τον βάλουμε στην πρώτη γραμμή στην πορεία ανάπτυξης που διαμορφώνουμε για τον πρωτογενή τομέα. Γιατί είναι επιτακτική ανάγκη η αλιεία να ανατaθεί, να βγει στο προσκήνιο και να καταστεί βιώσιμη. Με σεβασμό στην παράδοση, αλλά και με δυναμικά χαρακτηριστικά που θα την κάνουν ανταγωνιστική, για να έχει ισχυρή θέση στην οικονομία και να πάρει το μερίδιο που δικαιωματικά της αναλογεί από την ανάπτυξη του κλάδου. Το μέλλον της ελληνικής αλιείας άλλωστε δεν βρίσκεται στο παρελθόν, αλλά στις απεριόριστες δυνατότητες που έχουμε μπροστά μας».
Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου, ο ΥπΑΑΤ, είπε ότι πρέπει:
- Να υπάρξει προσαρμογή στα νέα δεδομένα και στις προκλήσεις.
- Αποκατάσταση του επαγγέλματος του αλιέα,
- συνεργατικά σχήματα και
- εναρμόνιση με το κοινοτικό πλαίσιο.
Συμπληρωματικά, σημείωσε ο υπουργός, «ιχθυοκαλλιέργεια και αλιευτικός τουρισμός είναι δύο δυνατότητες που προσφέρουν λύσεις. Ειδικά η ανάδειξη του αλιευτικού τουρισμού ως επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι μια προοπτική που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή πνοή στον κλάδο», ενώ κάλεσε τον κάδο να κάνει ό,τι και η γεωργία, που αναπτύχθηκε όταν ξεκίνησαν οι συστηματικές καλλιέργειες. «Το μέλλον είναι η συστηματική «καλλιέργεια» της θάλασσας», τόνισε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η υδατοκαλλιέργεια στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου κοινωνικού προβλήματος της επισιτιστικής επάρκειας, επισημαίνοντας: «Η υδατοκαλλιέργεια, με ιδιαίτερη δυναμική για τη χώρα μας, αναδεικνύεται ως φάρος ελπίδας, προσφέροντας ένα μονοπάτι προς τη βιωσιμότητα, αλλά κυρίως προς την αφθονία. Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι πρώτη στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού στην Ευρώπη. Η υδατοκαλλιέργεια, η τέχνη της καλλιέργειας της υδρόβιας ζωής, υπόσχεται το μέλλον της ελληνικής αλιείας». Σύμφωνα δε με μελέτες της ΕΕ η υδατοκαλλιέργεια μπορεί η να δημιουργήσει 92.000 θέσεις εργασίας και περισσότερο από 4,9 δις αύξηση του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Οι πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ υπενθύμισε:
- Ιδρύσαμε το μοναδικό Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων.
- Μέσω της EUMED-9 προγραμματίζονται κοινές δράσεις για αντιμετώπιση των ψαριών εισβολέων στη Μεσόγειο
- Αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητες της ΚΑΠ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει.
- Επανασυστείνεται το Μητρώο Ερασιτεχνών Αλιέων. Έχουμε ήδη έτοιμο σύστημα ηλεκτρονικής αδειοδότησης, το οποίο στοχεύουμε να βελτιώσουμε, να κάνουμε πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.
Επίσης αναπτύσσονται διεθνείς δράσεις του ΥΠΑΑΤ με στόχο την αναβάθμιση της αλιείας, όπως:
– Το 9ο παγκόσμιο συνέδριο OUROCEAN, που θα γίνει τον Απρίλιο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων και τα φλέγοντα ζητήματα της βιωσιμότητας της γαλάζιας οικονομίας, της κλιματικής κρίσης και της υπεραλίευσης των ιχθυοαποθεμάτων
– το διεθνές συνέδριο του FAO για την αλιεία να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, τον προσεχή Δεκέμβριο.
Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ με στόχο την ενίσχυση του κλάδου. Όπως είπε «σε νομοσχέδιο που θα έρθει εντός του Μαρτίου σε διαβούλευση, προχωρούμε σε αναμόρφωση του πλαισίου των διεπαγγελματικών οργανώσεων». Κάλεσε δε τους φορείς της αλιείας να δημιουργήσουν Διεπαγγελματική Οργάνωση επισημαίνοντας ότι «είναι μια πρόταση – πρόκληση για όλους!».
Μεταφέρω τη φωνή των αγροτών μας στις Βρυξέλλες
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών είπε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τις αγωνίες των αγροτών και πρόσθεσε:
«Μεταφέροντας τη δική τους φωνή στα κέντρα αποφάσεων, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, θα καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις που θα είναι η αρχή συγκεκριμένων αλλαγών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, κάτι που αποτελεί βασικό τους αίτημα σε ό,τι αφορά την πολιτική της ΕΕ.
Ήδη με τις παρεμβάσεις μας στην Ομάδα των EUMED-9, που προανέφερα, στην οποία μετέχουν ισχυρές χώρες στον αγροτικό τομέα όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουμε καταφέρει να αφυπνίσουμε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αντίστοιχα ή παρεμφερή με τα δικά μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ.
Οι αγρότες της χώρας μας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι ήσυχοι, ότι η πολιτική τους ηγεσία πράττει ό,τι είναι πολιτικά δυνατόν για να προωθήσει στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων τις αλλαγές που πρέπει, ώστε η εφαρμογή της ΚΑΠ να είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη, με λιγότερη γραφειοκρατία, για τους δικαιούχους και μεγαλύτερη διαφάνεια.
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγρότες στις διεκδικήσεις τους έχουν δίκιο. Και όταν έχει κανείς δίκιο δεν χρειάζονται ακρότητες. Αυτό οι Έλληνες παραγωγοί το έκαναν πράξη με τη στάση τους στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας. Η κόσμια διαμαρτυρία τους και η λογική διεκδίκησή τους για μια Κοινή Αγροτική Πολιτική με λιγότερη γραφειοκρατία, έκανε πιο ισχυρό το δίκαιο των αιτημάτων τους.
Τη φωνή των Ελλήνων αγροτών και τα δίκαια αιτήματά τους, μεταφέρω μεθαύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Και τους διαβεβαιώνω, ότι και στη Σύνοδο του ΕΛΚ, και στο Συνεδρίαση της EUMED-9 και στο Συμβούλιο Υπουργών η φωνή τους θα ακουστεί δυνατή».