Μία νέα δράση έρχεται να προστεθεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού από την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Γκίκα Μαγιορκίνη από το βράδυ της Δευτέρας θα είναι διαθέσιμη στο testing.gov.gr μία πλατφόρμα στην οποία όλοι οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν τα στοιχεία τους και να επιλεγούν σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους για COVID-19 δωρεάν. Σκοπός της δράσης είναι η διακοπή των αλυσίδων μετάδοσης, η βελτίωση της προβλεπτικής ικανότητας και η καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα, με στόχο να φτάσουν τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα.
Για την υλοποίηση του προγράμματος:
- έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στην διεύθυνση gov.gr και
- έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται
- Κέντρα Υγείας,
- Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων
- Υγειονομικές Μονάδες του ΕΟΔΥ.
Το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα είναι ότι το βράδυ της Δευτέρας 21/12 θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα στο testing.gov.gr, μέσω της οποίας θα μπορείτε να δηλώσετε ενδιαφέρον. Στην συνέχεια, η πρώτη ομάδα πολιτών, 12.000 ατόμων, θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26/12 για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από Δευτέρα 28/12.
Η συμμετοχή των πολιτών είναι καθοριστικής σημασίας. Με τη συμμετοχή στον τυχαιοποιημένο έλεγχο, θα μπορεί οι πολίτες να βοηθήσουμ κατ’ αρχήν τους εαυτούς σας, τους ευπαθείς αγαπημένους, καθώς και θα συμβάλλουνε στο να μεγιστοποιήθεί η προληπτική ικανότητα να αναχαιτισθεί ένα τρίτο κύμα.
Ποιους αφορά;
Αφορά όλους τους πολίτες, με μια πολύ συγκεκριμένη εξαίρεση. Αν έχετε συμπτώματα, θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με το γιατρό σας να σας καθοδηγήσει, καθότι η επιλογή για τεστ μέσα από αυτήν την πλατφόρμα είναι τυχαία και είναι πιθανόν να μην επιλεγείτε ή η επιλογή να μην γίνει το χρονικό διάστημα της νόσου.
Ο σωστός τρόπος για να κάνετε δωρεάν τεστ, αν έχετε συμπτώματα, είναι μέσω του θεράποντος ιατρού, των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων.
Ποια θα είναι η διαδικασία;
- Η διαδικασία θα ξεκινάει από μία διαδικτυακή φόρμα στο testing.gov.gr. Στην εισαγωγική σελίδα θα δίνονται πληροφορίες σχετικά με την πλατφόρμα, την αίτηση ενδιαφέροντος και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Στην αίτηση θα συμπληρώνονται στοιχεία, όπως:
-
- ονοματεπώνυμο,
- ηλικία,
- ταχυδρομικός κώδικας,
- ιδιότητα,
- επάγγελμα
- και οπωσδήποτε οι αριθμός κινητού τηλεφώνου
- Αφού συμπληρώσετε τα στοιχεία σας και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, θα σας αποστέλλεται στο κινητό ένα sms με κωδικό επαλήθευσης, τον οποίο και θα πρέπει να συμπληρώσετε στη φόρμα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταχώρησης της αίτησής σας.
Για αυτό θα πρέπει να έχετε το κινητό δίπλα σας τη στιγμή της καταχώρησης της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
- Όταν ολοκληρωθεί και η καταχώρηση του αριθμού επαλήθευσης, που θα έχετε λάβει με το sms, τότε θα δείτε στην οθόνη που σας πληροφορεί, ότι η αίτησή σας καταχωρήθηκε. Να επισημάνουμε ότι το πρώτο sms επαλήθευσης δεν είναι αποδεικτικό ότι έχετε επιλεγεί για τεστ.
- Αν επιλεγείτε, θα σας αποστέλλει νέο sms μερικές ημέρες αργότερα.
- Οι επιλεγμένοι πολίτες θα λαμβάνουν ένα νέο sms με έναν μοναδικό κωδικό, μέσω του οποίου θα μπορούν να εμφανιστούν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένα σημεία για να εκτελέσουν το τεστ.
Το sms θα επιτρέπει τη μετακίνηση σε περίπτωση που υπάρχει lockdown στην περιοχή που βρίσκεται ο πολίτης, καθώς και θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πολίτες καλούνται να μην μοιράζονται τον αριθμό με κάποιον άλλον.
Συνοπτικά
Οι πολίτες θα κάνουν δήλωση ενδιαφέροντος στη διαδικτυακή πλατφόρμα. Στη συνέχεια θα επιλέγονται τυχαιοποιημένα και θα τους δίνεται ένα χρονικό «παράθυρο» για να προσέλθουν σε ένα σταθερό σημείο, όπου θα εκτελείται το τεστ.
Στη συνέχεια, ο πολίτης θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα, ενώ η πληροφορία του τεστ θα περνάει στο μητρώο Covid. Η πληροφορία, τέλος, θα αποτελεί τμήμα της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.
Και ο Στρατός αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.
Στο εγχείρημα αυτό θα παρέχει την βοήθειά του και ο Ελληνικός Στρατός με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ. Φλώρο να δηλώνει:
«Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας που καταβάλλεται, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλλουν στην επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού, συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα που προβλέπει την ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας και τη διενέργεια ταχέων διαγνωστικών ελέγχων, rapid test.
Οι παραπάνω σταθμοί δειγματοληψίας έχουν ήδη αναρτηθεί σε 73 πόλεις της ελληνικής επικράτειας από 97 μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των στρατιωτικών Νοσοκομείων, καλύπτοντας έτσι και τις 13 Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας
Οι σταθμοί είναι στεγασμένοι σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των στρατιωτικών μονάδων και έχουν ήδη στελεχωθεί με ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ η Πολιτική Προστασία μας έχει διαθέσει τον απαραίτητο υγειονομικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, δηλαδή κιτ των rapid test, τάμπλετ, καθώς και μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού.
Από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, όπως προειπώθηκε, όσοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να προσέρχονται στους εν λόγω σταθμούς για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων. Η προσέλευση θα γίνεται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν ραντεβού, ως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτίζεται από την Πολιτική Προστασία, η οποία θα έχει την ευθύνη της εκδήλωσης περαιτέρω ενεργειών, σε περίπτωση καταγραφής θετικών δειγμάτων, όσο και της στατιστικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων.»