Δ.Πέλλας

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

1kΠροβολές

8  ΜΑΡΤΗ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΚΕΝΤΡΟ

ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στις 8 του Μάρτη τιμάμε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Οι αγώνες του γυναικείου κινήματος, που κορυφώθηκαν τον προηγούμενο αιώνα, επέφεραν σημαντικές αλλαγές σε αρκετά ζητήματα που αφορούν τη γυναίκα. Βέβαια, οι αγώνες συνεχίζονται και πρέπει να ενταθούν γιατί ακόμη βλέπουμε γύρω μας ανισότητες, εκμετάλλευση και βία,

Στη χώρα μας είναι ακόμα ορατή η νοοτροπία της γενικότερης υποβάθμισης του γυναικείου φύλου. Μια νοοτροπία που παρά τους αγώνες τόσων χρόνων, παρά τις νίκες του κινήματος, εξακολουθεί να περνάει από γενιά σε γενιά. Ίσως σε μικρότερα ποσοστά από ότι παλαιότερα. Αλλά ακόμη περνάει και αυτό φαίνεται από τα – φαινομενικά – αθώα αστεία για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία που ακούγονται στις παρέες ακόμα και των νέων ανθρώπων, από την συμβίωση των νέων ζευγαριών που παραμένει, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, πιστή στην «παράδοση» κατά την οποία «οι δουλειές του σπιτιού είναι γυναικεία υπόθεση», μέχρι την σεξουαλική παρενόχληση από τον εργοδότη, την κάθε είδους κακοποίηση από τον σύντροφο, τη δολοφονία από τον πατέρα που δεν μπορεί να δεχτεί τις επιλογές της κόρης του.Το τελευταίο διάστημα, παρακολουθήσαμε  συγκλονισμένοι τις στυγερές δολοφονίες των δύο γυναικών, της Ελένης και της Αγγελικής. Οι δολοφόνοι της Ελένης δεν ήθελαν να δεχτούν το «όχι» της απέναντι στις σεξουαλικές τους διαθέσεις και ο πατέρας της Αγγελικής σκότωσε το παιδί του επειδή δεν ενέκρινε τον σύντροφό της. Αυτές οι νέες γυναίκες χάθηκαν επειδή οι επιλογές τους δεν ήταν αρεστές σε κάποιους, επειδή θέλησαν να ορίσουν οι ίδιες τις επιλογές και τις ζωές τους. Και δυστυχώς δεν πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά»Σε παγκόσμιο επίπεδο, δολοφονίες όπως της Ελένης αποτελούν το 35% του συνόλου των δολοφονιών γυναικών. Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στη χώρα μας πολλές φορές. Βάσει στοιχείων, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να δεχτούν επίθεση στο σπίτι τους, παρά στον δρόμο. Οι δολοφονίες και γενικότερα οι επιθέσεις που δέχονται οι γυναίκες επιτελούνται συχνότερα από άτομα του οικογενειακού ή φιλικού τους περιβάλλοντος.

Σιγουρά Δεν είναι  λύση ο εγκλεισμός και η αποφυγή της δημόσιας ζωής. Δεν είναι λύση, σε καμία περίπτωση ο φόβος και η σιωπή που αυτός επιφέρει.

Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία και η εξάλειψή τουείναι υπόθεση όλων μας

Όλοι μπορούμε και οφείλουμε να δράσουμε.Σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η γνώση. Σε αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση φέτος η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας αποτέλεσε αφορμή για την πραγματοποίηση εκδήλωσης  με τον τίτλο ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΕΞΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ η εκδήλωση πραγματοποιείτε με την συνεργασία των

  • Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας,
  • Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Ν.Πέλλας,
  • Πολιτιστικός και Ψυχαγωγικός Σύλλογος Εργαζομένων

Εργατικού Κέντρου ,

  • Κίνηση Πολιτών Γιαννιτσών

Ομιλήτριες:

  • ΣάσαΛαδά,ομ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
  • Ασημίνα Γκοντόλια,αστυνομικός, Προϊσταμένητου Τμήματος αντιμετώπισηςρατσιστικής βίαςΘεσσαλονίκης
  • Τερψιχόρη Σαββαΐδου,ψυχολόγος

Η εκδήλωση θα γίνει την Τέταρτη 6 Μάρτιου2019   στο εργατικό κέντρο Πελλας  Στα Γιαννιτσά στις 7.00μμ

Η δύναμη είναι στα χέρια μας, στα συνδικάτα και στους συλλογικούς αγώνες για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας, την ουσιαστική εφαρμογή της ισότητας φύλου, για την άρση των στερεοτύπων, για την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλες και όλους.

Από το Ε Κ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.