Θεοδώρα Τζάκρη: Θετικός και ο Πρύτανης του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Τζιώνας για την επανασύσταση πανεπιστημιακών τμημάτων τετραετούς φοίτησης στην Έδεσσα
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη είχε συνεργασία χθες (4 Μαρτίου 2019) με τον Πρύτανη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Τζιώνα (και βάσει του νομοσχεδίου για το Ελληνικό Διεθνές Πανεπιστήμιο που βρίσκεται σε διαβούλευση μελλοντικού Αντιπροέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου) προκειμένου να τον ενημερώσει για τις προσπάθειες που καταβάλει σε συνεχόμενες επαφές και συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου όσο και με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου κ. Γεώργιο Στάμου για την επανασύσταση πανεπιστημιακών τμημάτων στην Έδεσσα, στο χώρο που μέχρι το 2013 φιλοξενούσε το τμήμα Μάρκετιγκ και Διοίκησης Λειτουργιών του Πανεπιστημίου Μακεδονία.
Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τον κ. Πρύτανη για την ετοιμότητα και την καταλληλότητα των υποδομών του πρώην Πανεπιστημίου της Έδεσσας να φιλοξενήσει πανεπιστημιακά τμήματα στο πλαίσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου και πιο συγκεκριμένα προπτυχιακά πανεπιστημιακά τμήματα τετραετούς φοίτησης στον τομέα των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, όπως π.χ. στο αντικείμενο των Βαλκανικών Σπουδών ή της Διοίκησης Πολιτιστικών Μονάδων ή Διοίκησης Μονάδων Υγείας.
Επίσης η κ. Τζάκρη μετέφερε στον κ. Τζιώνα το αίτημα της ίδρυσης Πανεπιστημιακού Τμήματος επίσης τετραετούς φοίτησης στην Έδεσσα (και μάλιστα από το αμέσως προσεχές ακαδημαϊκό έτος) στο πλαίσιο και του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στο γνωστικό αντικείμενο της Μουσειολογίας και της Επιμέλειας Εκθέσεων (Cureting). Η κ. Τζάκρη πρότεινε ακόμη στο νέο Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Έδεσσα που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών η διδασκαλία των μαθημάτων να γίνεται και στην Αγγλική, ώστε να προσελκύσει φοιτητές και από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα στη Βόρεια Ελλάδα στη Μουσειολογία και την Επιμέλεια Εκθέσεων, ενώ πρότεινε να συσταθεί και μεταπτυχιακό τμήμα στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο.
Για τη δημιουργία μάλιστα μιας συστάδας Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Τομέα του Πολιτισμού στην Έδεσσα η κ. Τζάκρη πρότεινε ακόμη την ίδρυση στο χώρο που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε το Πανεπιστήμιο της Έδεσσας και τμήματος διετούς φοίτησης τύπου ΙΕΚ που θα δίνει επαγγελματικά δικαιώματα τύπου 5 στους αποφοίτους ΕΠΑΛ στο αντικείμενο της Διασύνδεσης Ανοιχτών Αρχαιολογικών Χώρων, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη με επιστημονικό τρόπο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πέλλας, της Έδεσσας, της Βεργίνας, του Δίου κ.λπ. και θα αξιοποιήσει αντίστοιχα τον τεράστιο πολιτιστικό και αρχαιολογικό πλούτο των πολύ σημαντικών αυτών τόπων.
Θα μπορούσαν επίσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου να ενσωματωθούν τμήματα διετούς φοίτησης τύπου ΙΕΚ σε διάφορες τεχνικές ειδικότητες που θα δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα τύπου 5 στους αποφοίτους ΕΠΑΛ και σε άλλες περιοχές της Πέλλας όπως:
- Στην Αρχαία Πέλλα και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας Τμήμα Διετούς Φοίτησης Συντήρησης Αρχαιοτήτων, μια ειδικότητα με μεγάλη ζήτηση που δεν υπάρχει ως ειδικότητα στα τμήματα ΙΕΚ στα Γιαννιτσά, την Έδεσσα και την Αριδαία.
- Στη Σκύδρα και πιο συγκεκριμένα στο ΚΕΓΕ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: 1) Τμήμα Διετούς Φοίτησης στο αντικείμενο της Τυποποίησης και της Συσκευασίας Αγροτικών Προϊόντων και 2) Τμήμα Διετούς φοίτησης στο αντικείμενο των Logistics Αγροτικών Προϊόντων. Ο χώρος του ΚΕΓΕ στη Σκύδρα που λειτουργεί ως Κέντρο είναι έτοιμος προς λειτουργία από το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
- Στην Παραλίμνη Γιαννιτσών στο χώρο του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Τμήμα Διετούς Φοίτησης Τυροκομίας και Γαλακτοκομίας. Στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Παραλίμνη Γιαννιτσών υπάρχει ένας χώρος διδασκαλίας που θα πρέπει να εξοπλιστεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα και επίσης υπάρχουν σταβλικές εγκαταστάσεις με εκτροφές προβάτων και αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, καθώς και σύγχρονα αμελκτήρια. Στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας υπάρχει ακόμη το κτίριο του ΕΛΟΓΑΚ, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα ανάλυσης γάλακτος, ενώ θα πρέπει να συσταθεί για την πληρότητα της εκπαίδευσης ένα μικρό τυροκομείο και μια μικρή μονάδα παστερίωσης γάλακτος.
- Και στην Αριδαία Τμήμα Διετούς Φοίτησης Ιαματικών Θεραπειών.
Ο Πρύτανης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για το Ελληνικό Διεθνές Πανεπιστήμιο θα συγχωνευθεί με αυτό σε ένα νέο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, εξέφρασε στην κ. Τζάκρη την σύμφωνη γνώμη του για την επανασύσταση Πανεπιστημιακών Τμημάτων τετραετούς φοίτησης στην Έδεσσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου όσο και στο πλαίσιο του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου στα προτεινόμενα από την κ. Τζάκρη γνωστικά αντικείμενα [Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων, Μουσειολογία, Επιμέλεια Εκθέσεων (Cureting)] και δεσμεύτηκε να της δώσει την υποστήριξή του για την ίδρυση των τμημάτων αυτών προς την Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ενώ βρήκε απολύτως εναρμονισμένες με την τοπική οικονομία και τις σύγχρονες ανάγκες και τις προτάσεις της κ. Τζάκρη για την Δημιουργία Τμημάτων διετούς φοίτησης που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο επίσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου και μάλιστα το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος.-