Υγεία

Συνήθειες που ανεβάζουν τη χοληστερίνη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
1.2kΠροβολές
Μόλις κάνατε μια γενική εξέταση αίματος και τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ευχάριστα.

Ο οργανισμός σας διαθέτει περισσότερη χοληστερίνη απ’ όση χρειάζεται, δηλαδή πάνω από 200mg%.

Τι πρέπει να κάνετε; Πού οφείλονται οι ανεβασμένες τιμές και πώς μπορείτε να τις επαναφέρετε στα επιθυμητά επίπεδα;

Οι διατροφικές μας συνήθειες είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας στην ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα μας.

Για να μειώσετε τις τιμές της χοληστερίνης σας όπως τονίζουν οι ειδικοί πρέπει να ελαττώσετε την κατανάλωση τροφών μεγάλης περιεκτικότητας σε κεκορεσμένα λίπη (π.χ. ζωικά) και να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών μεγάλης περιεκτικότητας σε πολυακόρεστα λίπη (π.χ. φυτικά έλαια) και φυτικές ίνες.

Πρέπει να αποφεύγετε οπωσδήποτε λίπη (βούτυρο, μαργαρίνη), αυγά, συκώτι, αλλαντικά, γλυκά, τηγανητά, μαγιονέζα, τυρί γραβιέρα, τυρί κρέμα, πλήρες γάλα και κρέμα γάλακτος.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλές τιμές χοληστερίνης είναι η καθιστική ζωή, η κακή κληρονομικότητα και τα παθολογικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, οι ορμονικές διαταραχές.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα είναι ένας παράγοντας που συντελεί στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, μπορούμε να βελτιώσουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης και κατ’ επέκταση την υγεία μας.

Ας δούμε παρακάτω τις 8 διατροφικές συνήθειες που ανεβάζουν τη χοληστερίνη, όπως διαβάζουμε στο Reader’s Digest:

1. Δεν τρώτε συχνά ψάρι 

Τρόφιμα πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια, σκουμπρί, κολιός, ξιφίας, πέστροφα, ρέγγα, σολομός, τόνος, σαρδέλα, χέλι κτλ.) μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη. Μην τηγανίζετε όμως τα ψάρια.

2. Η μόνη πηγή γαλακτοκομικού είναι το γάλα στον καφέ σας

Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τυριά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και πρέπει να αποφεύγονται αν τα επίπεδα χοληστερίνης μας είναι ανεβασμένα. Ωστόσο, το άπαχο γάλα και το γιαούρτι με 0% λιπαρά μας προσφέρουν όλες τις πρωτεΐνες και το ασβέστιο που χρειαζόμαστε και βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης.

3. Επιλέγετε πάντα την μπριζόλα που έχει πολύ λίπος

4. Σας αρέσουν τα τηγανητά φαγητά

5. Η διατροφή σας δεν περιέχει φυτινές ίνες

Oι φυτικές ή διαιτητικές ίνες προέρχονται από φυτικές τροφές που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία και τις βρίσκετε στα όσπρια, στο αλεύρι πριν γίνει άσπρη φαρίνα, στα λαχανικά, στα φρούτα πριν καθαριστούν, στα πορτοκάλια πριν γίνουν χυμός, στα καρότα, στους ξηρούς καρπούς κλπ. Σύμφωνα με έρευνες, παίζουν ευεργετικό ρόλο στη μείωση της χοληστερίνης.

6. Σας αρέσουν τα γλυκά

Όσοι από εσάς αγαπάτε τα γλυκά σταματείστε να ονειρεύεστε κέικ, πάστες, προφιτερόλ, παγωτά, καραμέλες, μαρμελάδες κι όλα τα παρόμοια. Η ζάχαρη που υπάρχει σ’ αυτά μετατρέπεται εύκολα σε τριγλυκερίδια.

7. Πίνετε πολλά ποτήρια αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα

Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία. Επίσης, το πολύ αλκοόλ ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια και προσθέτει πολλές άσκοπες θερμίδες στον οργανισμό.

8. Τρώτε πολύ κόκκινο κρέας

Αρκετά τρόφιμα ζωικής προέλευσης, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και γι΄ αυτό πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωσή τους. Κρέατα όπως το αρνί, το χοιρινό και το μοσχάρι, μπορούν να αντικατασταθούν με γαλοπούλα, κοτόπουλο ή κουνέλι που η περιεκτικότητα τους σε λίπος είναι πολύ μικρότερη.

PHGH BOVARY

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.