Ελλάδα

Χωρίς Δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει Ειρήνη στους Δρόμους!

1.1kΠροβολές

                             Παρασκευή 10 Μαίου: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

 Την Παρασκευή 10 Μαίου στις 11πμ ο πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας εβδομάδας για την Οδική Ασφάλεια του Ο.Η.Ε. καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αθήνα για την διαχρονική συστηματική άρνηση αντιμετώπισης του θέματος της οδικής ασφάλειας και της προστασίας των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου με αποτέλεσμα τα τροχαία εγκλήματα να αποτελούν επί δεκαετίες την κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας για τους νέους της χώρας μας.

Χωρίς Δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει Ειρήνη στους δρόμους!

Ενώ σ όλες τις χώρες, που επιδιώκουν την δραστική μείωση των τροχαίων συγκρούσεων και των συνεπειών τους, υιοθετούνται συγκροτημένες πολιτικές ουσιαστικό στοιχείο των οποίων είναι η θέσπιση αυστηρών διοικητικών ποινών για τους παραβάτες του Κ.Ο.Κ. και αυστηρών ποινικών κυρώσεων  για τους παραβάτες που σκοτώνουν ή τραυματίζουν άλλους ανθρώπους, η χώρα μας ακολουθεί το δικό της δρόμο: βαφτίζοντας «αμέλεια» κάθε παραβατική συμπεριφορά  που θα οδηγήσει στο θάνατο ή την αναπηρία ένα ή και περισσότερους ανθρώπους έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό νομικό πλαίσιο για τους χρήστες μηχανοκίνητων  που μπορούν ανενόχλητα και ατιμώρητα να σκοτώνουν (ακόμα και να εγκαταλείπουν) τα θύματα τους παραβιάζοντας τα όρια ταχύτητας, τους κόκκινους σηματοδότες, οδηγώντας πιωμένοι ή χρησιμοποιώντας το κινητό ή κάνοντας οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς.

Η άδεια οδήγησης αποτελεί αξία ανώτερη της ζωής σ αυτό το δικαιικό σύστημα, μια και η δεύτερη αφαιρείται ενώ η πρώτη ποτέ. Προς δόξα των υπουργών μας της δικαιοσύνης  έχουμε σήμερα στους δρόμους οδηγούς που έχουν σκοτώσει ανθρώπους σε 2 και 3 διαφορετικά τροχαία (αν δεν το έκαναν με αυτοκίνητο θα ήταν πασίγνωστοι και θα ονομάζονταν serial killers…) να κυκλοφορούν νόμιμα με την άδεια οδήγησης τους μια και αυτή είναι ιερή και είναι αδύνατον να τους αφαιρεθεί. Έχουμε το μοναδικό φαινόμενο οδηγοί που σκότωσαν ανθρώπους οδηγώντας χωρίς άδεια οδήγησης να κυκλοφορούν επίσης νόμιμα έχοντας βγάλει στη συνέχεια άδεια οδήγησης (κάποιος που σκοτώνει με όπλο  μπορεί στη συνέχεια να πάρει άδεια οπλοφορίας; Και βέβαια όχι, εκτός κι αν το όπλο είναι το αυτοκίνητο).

Στη χώρα που το 88% του συνόλου των ανθρωποκτονιών οφείλεται σε τροχαία εγκλήματα η θεωρία της «αμέλειας» αποτελεί μια προτροπή διαιώνισης του τροχαίου εγκλήματος ένα κλείσιμο ματιού στους δράστες και στους εν δυνάμει δράστες και ταυτόχρονα μια προσβολή της μνήμης των θυμάτων και μια βάναυση συμπεριφορά του κράτους απέναντι στις οικογένειες τους.

Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα έχει υποβάλει διαχρονικά δέσμη αιτημάτων και για το θέμα της Δικαιοσύνης στη Βουλή, στους εκάστοτε υπουργούς Δικαιοσύνης από το 2011 και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Κανένα από τα αιτήματα μας, ακόμα και σ αυτά που δηλώθηκε συμφωνία, δεν έγινε πράξη.

-Για να υπενθυμίσουμε το ελάχιστο (γι αυτούς) ούτε καν το  θέμα να προτάσσονται τα τροχαία με θάνατο ή βαρύ τραυματισμό στο πινάκιο των δικαστηρίων για να αποφεύγονται  οι αλλεπάλληλες αναβολές δεν υλοποιήθηκε. Κατά το  δικαιικό τους σύστημα η εκδίκαση μιας υπόθεση με ένα νεκρό άνθρωπο δεν έχει καμιά διαφορά από την εκδίκαση μια ζωοκλοπής μιας καταπάτησης ή οτιδήποτε άλλο…

-Για να επισημάνουμε το πιο ακραίο, καμιά πρωτοβουλία δεν υπήρξε για την κατάργηση του άρθρου 43 του ΚΟΚ που θεσπίζει ειδική ευνοική αντιμετώπιση για τους οδηγούς που εγκαταλείπουν θύματα τους τιμωρώντας τους με 6 μηνες φυλάκιση όταν για το ίδιο αδίκημα όταν ο τραυματισμός δεν προκληθεί από οδηγό η τιμωρία είναι 6 χρόνια (άρθρο 306 ΠΚ).

Από τον Οκτώβρη του 2018 ο SOS Τροχαία Εγκλήματα έχει ζητήσει τρεις φορές συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Όχι μόνο δεν έγινε συνάντηση αλλά  ούτε καν μια τυπική απάντηση δεν μας δόθηκε.

Από τον Μάρτιο του 2018 στείλαμε στον τότε υπουργό επιστολή υπογεγραμμένη από 270  οικογένειες  με θύματα από τροχαία ζητώντας την άμεση κατάργηση του άρθρου 43 του Κ.Ο.Κ. Καμία απάντηση.

Δεν έχει νόημα να απαριθμήσουμε ακόμα μια φορά το σύνολο των προτάσεων μας.

Έχει νόημα όμως να μαζευτούμε για να διαμαρτυρηθούμε και να συζητήσουμε μεταξύ μας πως θα μεθοδεύσουμε τις παραπέρα δράσεις μας για να γίνουμε αποτελεσματικοί.
Καλούμε κάθε πολίτη που τον απασχολεί το ζήτημα της ανασφάλειας στο οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα τα μέλη οικογενειών που έχουν βιώσει τι θα πει τροχαίο έγκλημα να έρθουν μαζί μας.

Καλούμε όλες τις κινήσεις πολιτών που τους απασχολεί το ζήτημα της οδικής ασφάλειας και της βιώσιμης κινητικότητας να συμμετάσχουν.

Τέλος καλούμε τους κάθε είδους υποψήφιους να σεβαστούν τον χαρακτήρα της εκδήλωσης και να μη προσέλθουν για ομιλίες.

Όλοι και όλες που θα συναντηθούμε εκεί ας φανούμε αντάξιοι αυτών που έχουμε χάσει.

Ούτε τη λύπη κανενός έχουμε ανάγκη, ούτε αόριστες υποσχέσεις.

Δυστυχώς ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ μακρύς. Αλλά είναι Μονόδρομος.

 

Αθήνα 1η Μαίου 2019

Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

 

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η ΕΥΘΥΤΑ – Ρόδου και ο ΕΣΥΠΡΟΤΑ – Ηρακλειου

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.