Ως υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αλμωπίας είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως την Δευτέρα 30 Μαρτίου θα ξεκινήσει η λειτουργία της ανακύκλωσης.
Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες τεχνικές και γραφειοκρατικές ενέργειες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που έπρεπε να ξεπεράσουμε ήταν η επάρκεια σε προσωπικό. Σήμερα με την έλευση των υπαλλήλων με δίμηνη σύμβαση, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Χρήστο Μπάτση ξεπεράσαμε και αυτό το πρόβλημα και συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, πλέον είμαστε έτοιμοι να την βάλουμε πάλι σε λειτουργία.
Για να πετύχει όμως αυτό το εγχείρημα εκτός από τις υποχρεώσεις του Δήμου θα πρέπει και οι πολίτες από την πλευρά τους , να ακολουθήσουν τις οδηγίες μας .Εάν όλοι κάνουμε αυτό που πρέπει τότε θα μπορούμε να πούμε ότι καταφέρνουμε με αργά αλλά σταθερά βήματα να αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου Αλμωπίας προς τους δημότες του.
Η λειτουργία της ανακύκλωσης θα ξεκινήσει πιλοτικά από την πόλη της Αριδαίας και σε βάθος χρόνου θα επεκταθεί και στις τοπικές κοινότητες.
Συνεπώς από σήμερα θα πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι τις εξής οδηγίες , οι οποίες διαμορφώνονται με μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων.
1) Ποια υλικά μπορώ να ρίχνω στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης;
– χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες κ.α.
– αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α.
– γυάλινες συσκευασίες από π.χ. νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων κ.α.
– πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά ,είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, φιλμ περιτυλίγματος κ.α.
– λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα, κ.λπ.
2) Πώς απορρίπτουμε τα υλικά στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης;
– Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες από υπολείμματα.
– Όσες συσκευασίες μπορούμε τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε.
– Βγάζουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια μας αλλά τα πετάμε και αυτά στην ανακύκλωση ή εναλλακτικά μπορούμε να πετάμε τα καπάκια στις κόκκινες μεταλλικές καρδίες .
– Όταν φτάσουμε στον κάδο αδειάζουμε τη σακούλα με τα υλικά μέσα σε αυτόν. Μπορούμε κατόπιν να πετάξουμε και τη σακούλα μας προς ανακύκλωση.
3) Γιατί να κάνω ανακύκλωση; Τι όφελος θα έχω εγώ προσωπικά;
– Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας
– Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους
– Εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια
– Συνεισφέρουμε στον πολιτισμό εφόσον η διαχείριση των αποβλήτων είναι δείκτης πολιτισμού.
4 ) Τι κάνω με τα αδρανή υλικά και τις ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές ?
– Ο δημότης οφείλει με δική του μέριμνα ,τα αδρανή υλικά όπως μπάζα , κλαδιά – χόρτα , παλιά έπιπλα , χαλιά κτλ να τα μεταφέρει σε αδειοδοτημένα κέντρα ανακύκλωσης.
– Ο δημότης οφείλει με δική του μέριμνα να μεταφέρει τις ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές στο χώρο του εργοταξίου όπου υπάρχει ειδικό container .
Τέλος μετά και τις συστάσεις των ειδικών , απαγορεύεται να πετάμε στους κάδους της ανακύκλωσης γάντια και μάσκες λόγω κοροναϊου.
Όσο η ανακύκλωση γίνεται σωστά τόσο λιγότερα απορρίμματα θα πηγαίνουμε στο ΧΥΤΑ . Συνεπώς μικρότερο κόστος για τον Δήμο και αυτό το όφελος θα επιστρέφεται ανταποδοτικά στους δημότες μας.
Προσπαθούμε για έναν καλύτερο Δήμο , για ένα καλύτερο αύριο . Το οφείλουμε στα παιδιά μας…