Πολιτική

Να απαντήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για φιλοτουρκικές απαιτήσεις Ζελένσκι για τα υπό συμπαραγωγή Drones

27Προβολές

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλει να απαντήσει άμεσα στα δημοσιεύματα που φέρουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να θέτει όρους και περιορισμούς στη χρήση των θαλάσσιων drones που πρόκειται να συμπαραχθούν στην Ελλάδα.

Εάν ισχύει ότι η ουκρανική πλευρά απαιτεί τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Τουρκίας, τότε πρόκειται για ευθεία παρέμβαση στον πυρήνα της εθνικής άμυνας και της κυριαρχίας της χώρας μας. Δεν πρόκειται για… απλή «τεχνική λεπτομέρεια», αλλά για de facto εκχώρηση δικαιώματος ελέγχου σε τρίτη χώρα επί της επιχειρησιακής αξιοποίησης ελληνικών οπλικών συστημάτων.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδέχεται ρήτρες που ακυρώνουν στην πράξη την αποτρεπτική της ισχύ έναντι της Τουρκίας και ασφαλώς η παραγωγή οπλικών συστημάτων εντός ελληνικού εδάφους δεν έχει καμία αξία εάν η χρήση τους τελεί υπό… ξένη έγκριση.

Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει ξεκάθαρα:

1. Υπάρχει ή όχι συμφωνία που προβλέπει ρητούς ή άτυπους περιορισμούς στη χρήση των συγκεκριμένων drones;
2. Έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά ρήτρα ή πολιτική δέσμευση που απαγορεύει τη χρήση τους έναντι συγκεκριμένου αντιπάλου;
3. Ποιος διαπραγματεύτηκε τέτοιους όρους; Έχει ενημέρωση το ΓΕΕΘΑ για τέτοιες διαπραγματεύσεις;
4. Με ποια λογική θεωρείται αποδεκτό να έχει τρίτη χώρα λόγο στο πού, πότε και εναντίον ποιου θα επιχειρούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις;
5. Πώς συμβιβάζεται μια τέτοια δέσμευση με το δόγμα αποτροπής έναντι της Τουρκίας;

Οι συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής είναι βαριές και δεν μπορούν να υποτιμηθούν:

– Ακύρωση στην πράξη της επιχειρησιακής αξίας των συγκεκριμένων συστημάτων σε ένα από τα βασικά σενάρια απειλής.
– Δημιουργία επικίνδυνου προηγούμενου εξάρτησης της ελληνικής άμυνας από πολιτικές σκοπιμότητες τρίτων χωρών.
– Διάβρωση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας και αποστολή λανθασμένων μηνυμάτων προς την Τουρκία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν θα χρησιμοποιήσει την Ελλάδα για να επιδείξει τη φιλοτουρκική στάση του.

Είναι προκλητική και ανέντιμη η στάση του κ. Ζελένσκι απέναντι στην Ελλάδα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα μας προσέφερε σημαντική στήριξη στην Ουκρανία το προηγούμενο διάστημα, παρά τις έντονες αντιδράσεις μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, που θεωρεί πως αυτή η βοήθεια ήταν λανθασμένη και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.