Πολιτική

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος “ΕΝΟΤΗΤΑ” Πέλλας

741Προβολές

ΣΥΣΚΕΨΗ στη ΝΙΚΑΙΑ – ΛΑΡΙΣΑΣ για ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ του ΑΓΩΝΑ των ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας – Λάρισας η πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων. Συμμετείχαν εκπρόσωποι 10 ομοσπονδιών και τουλάχιστον 50 αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, από διάφορους νομούς όλης της χώρας, ανάμεσά τους και  πολυμελήαντιπροσωπεία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου “Ενότητα” Πέλλας ( Μπλόκο Γυψοχωρίου – Τριφυλλίου ).

Στη μαζική αυτή σύσκεψη πάρθηκε η απόφαση για οργάνωση και συντονισμό του αγώνα, με προσανατολισμό την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και με τη μορφή των μπλόκων, αλλά και τη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στην «AGROTICA», το Σάββατο 1 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη.

Για την οργάνωση των κινητοποιήσεων θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών σ’ όλη τη χώρα και θα οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.

Κάνοντας την εισήγηση οΡίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών, με αιχμή το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων (π.χ. στο βαμβάκι, στα ροδάκινα, το λάδι), με το «επιχείρημα» ότι δεν το επιτρέπουν οι «κανόνες της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού», το υψηλό κόστος παραγωγής, με την άρνηση και αυτής της κυβέρνησης να υλοποιήσει το αίτημα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο, την ώρα που το παρέχουν αφορολόγητο σε εφοπλιστές και βιομηχάνους, την κατάσταση με τον ΕΛΓΑ που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών και ταυτόχρονα η κυβέρνηση προωθεί την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο κομμάτι των γεωργικών ασφαλίσεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό.

   Ανέδειξε την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, έχοντας στο στόχαστρο του αγώνα, τις εκάστοτε κυβερνήσεις που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται το μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την δύναμη του οργανωμένου αγώνα με  τις κατακτήσεις που υπήρχαν με τους αγώνες των τελευταίων ετών.

Επιπλέον τονίστηκε από εκπροσώπους των αγροτών από όλη τη χώρα στη σύσκεψη της Νίκαιας : “Συνεχίζουμε τον αγώνα. Με τα μπλόκα και με τις άλλες μορφές πάλης. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι κίνημα αγωνιστικής διεκδίκησης και θα συνεχίσει να παλεύει στους δρόμους, να επαγρυπνεί και να δώσει απάντηση στις πολιτικές αφανισμού του.

Θα γίνεται πιο δυνατό , όσο θα δυναμώνει η δράση των αγροτικών συλλόγων στα χωριά και θα δημιουργούνται νέοι αγροτικοί σύλλογοι εκεί που δεν υπάρχουν. Όσο, δηλαδή,  θα γίνεται πράξη ο στόχος για μαζικοποίηση και ισχυροποίηση του οργανωμένου κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος από τον νομό μας πηρέ το λόγο και μίλησε για στις εξευτελιστικέςτιμές που έχουν τα προϊόντα μας (ροδάκιναεπιτραπέζια και βιομηχανικά)  για μια ακόμηχρονιά και για τις τεράστιεςκαθυστερήσεις στην εξόφληση των τιμολογίων που έχουνεκδοθεί. Χαρακτηριστικάαναφέρθηκε στην μη τήρηση του νομού για την εξόφληση των τιμολογίωνεντός 60 ημέρωνκαθώςεπίσης και στην συνεχομένηκοροϊδία που δέχεται ο αγροτικόςκόσμος για τον χρονικόπροσδιορισμό της αποπληρωμής του. Ακόμαυπενθύμισε τις σοβαρέςζημίες από τις χαλαζοπτώσεις της  προηγουμένης χρονιάς, που σε συνδυασμό με την πλήρηαδιαφορία από πλευράς του ΕΛΓΑ-κράτουςδημιουργεί ένα αβέβαιοκλίμα για το πως θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας λίγο πριν από την έναρξη της νέαςκαλλιεργητικήςπεριόδου. Τέλοςδίνοντας το στίγμα για τις επερχόμενεςκινητοποιήσειςείπεχαρακτηριστικά ‘’….στόχος μας είναι να ξεσηκώσουμε τους συναδέλφους μας για να δώσουμε ένα ακομα σκληρόαγώνααπέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου……’’ και έκλεισετονίζοντας ‘’… το μόνοόπλο που έχουμε στα χεριά μας είναι τα τρακτέρ στους δρόμους….’’

Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας θα είναι μακρύς και δύσκολος και χρειάζεται να έχουμε επιμονή, υπομονή και αντοχή. Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι με “μια τουφεκιά” όσο δυνατή κι αν είναι, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε όλα για τα οποία παλεύουμε. Χρειάζεται αγώνας συνεχής και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον κάνουμε….”.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.