Αγροτικά

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος  «ΕΝΟΤΗΤΑ» – Πέλλας

1.1kΠροβολές

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον διάφορες δημοσιεύσεις στα τοπικά ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα όσον αφορά την αδιάλλακτη θέση μας μπροστά στο ανοικτό κάλεσμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Α.Σ ΕΝΟΤΗΤΑ Πέλλας, ο οποίος από την αρχή της προηγούμενης βδομάδας έχει στήσει μπλόκο στον κόμβο Γυψοχωρίου, συμμετέχει σε όλες τις πανελλαδικές συσκέψεις συντάσσεται και παλεύει με όλες του τις δυνάμεις τις κεντρικές αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Την προηγούμενη Κυριακή 3/2 στη Νίκαια υπήρξε ομόφωνη απόφαση για κλιμάκωση της κινητοποίησης με ταυτόχρονο ενιαίο πανελλαδικό κλείσιμο κεντρικών εθνικών δρόμων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να ενταθεί η αγωνιστική πίεση στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα ζητήθηκε συνάντηση με την κυβέρνηση η οποία και θα αποφασίσει αν θα είναι με τον πρωθυπουργό και με κλιμάκιο υπουργών ή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και με κλιμάκιο υπουργών.

Το μπλοκ Γυψοχωρίου συμμετείχε μαζικά τις προηγούμενες μέρες στον συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας στο ύψους της Κουλούρας. Επεξεργαζόμαστε την συνέχεια της κλιμάκωσης του αγώνα μας και με άλλες μορφές πάλης.

Διευκρινίζουμε και τονίζουμε  ότι δεν έχει σημασία μια συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης καθότι και ο ίδιος δηλώνει αναρμόδιος για πολλά από τα αιτήματά μας, όπως έγινε για παράδειγμα στην τελευταία μας συνάντηση τον περασμένο Δεκέμβρη.

Αν ο υπουργός επιδιώκει διαρκώς νέες συναντήσεις

εμείς προτιμούμε τις άμεσες λύσεις

«ιδού η Ρόδος (δείτε παρακάτω το πλαίσιο αιτημάτων μας), ιδού και το πήδημα»

Το Πλαίσιο πάλης

Τα βασικά αιτήματα – διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος είναι τα εξής:

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.

– Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.

– Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

– ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

– Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

– Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.

– Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

– Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

– Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγώνων, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν’ αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Γυψοχώρι, 8 – 2 – 2019                                                                 Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος                                                   «ΕΝΟΤΗΤΑ» – Πέλλας

 

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.