Πολιτική

Αδιάσειστα στοιχεία για να μείνουν 11 οικισμοί της Αλμωπίας στην εξισωτική και μετά το 2021

1.2kΠροβολές

Ο Γιάννης Σηφάκης παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία στον Υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη που «κρατούν» στην εξισωτική αποζημίωση 11 οικισμούς της Αλμωπίας και μετά το 2021

Αφορά τους οικισμούς Αριδαίας, Αλώρου, Εξαπλατάνου, Ίδας, Κωνσταντίας, Μηλιάς, Νερομύλων, Ξιφιανής, Πολυκάρπης, Τσάκων και Χρυσής

Εξέφρασε σε συνάντηση του με τους προέδρους ή εκπροσώπους των 11 τοπικών διαμερισμάτων  την  βεβαιότητα του ότι θα επανέλθουν άμεσα οι οικισμοί στην εξισωτική για την περίοδο μετά το 2021.

Τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αποδεικνύουν ότι η απόσταση αυτών από τα σύνορα είναι μικρότερη των 20 km, ένα κριτήριο που η κυβέρνηση πέτυχε να γίνει δεκτό από την Κομισιόν για την διεύρυνση των κριτηρίων για την διατήρηση οικισμών στην εξισωτική αποζημίωση και την νέα προγραμματική περίοδο μετά το 2021.

Είναι γνωστό ότι με βάση τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 1305/2013 τίθενται νέα κριτήρια από τους παλιότερους κανονισμούς για τις μειονεκτικές περιοχές που είναι βιοφυσικά και όχι κοινωνικά.

Όλες οι ορεινές περιοχές που δικαιούντο εξισωτική εξακολουθούν να δικαιούνται καθώς και μειονεκτικές περιοχές με διαφορετικά όμως κριτήρια από τα παλιότερα της δεκαετίας του 1980.

Συγκεκριμένα τα κριτήρια, όσον αφορά τις μειονεκτικές περιοχές, έχουν σχέση κατά πόσον από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι αυτές οι περιοχές αρδεύονται και αν η παραγωγικότητα τους είναι μικρότερη του εθνικού μέσου όρου.

Η κυβέρνηση διεύρυνε τα κριτήρια επιτυγχάνοντας να μείνουν περιοχές με σημαντικά βοσκοτόπια και ακόμη η παραμεθόρια ζώνη των 20 km από τα σύνορα.

Στην Πέλλα «σώθηκαν» πολλοί οικισμοί με βάση αυτά τα κριτήρια για τις μειονεκτικές περιοχές ( Δωροθέα,  Θηριόπετρα, Μεγαπλάτανος, Πιπεριά, Σωσάνδρα, Φιλώτεια, Φούστανη, Βρυτά, Περαία).

Ο Γιάννης Σηφάκης υποστήριξε στον Υπουργό ότι από λάθος συμπεριλήφθηκαν στις περιοχές που χάνουν την εξισωτική αποζημίωση μετά το 2021 οι 11 προαναφερόμενοι οικισμοί της Πέλλας που απέχουν λιγότερο από 20 km από τα σύνορα.

Ο Υπουργός απέστειλε αμέσως τα προσκομιζόμενα στοιχεία από τον βουλευτή στην αρμόδια Υπηρεσία και δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει το θέμα προσωπικά για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Ο βουλευτής θα παρακολουθεί από πολύ στενά το ζήτημα και είναι σίγουρος για την αποκατάσταση των 11 οικισμών σύμφωνα με το κριτήριο που προαναφέρθηκε.

 

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.