Π.Ε.Πέλλας

Αναζητείται λύση για τα εποικιστικά οικόπεδα στην Π.Ε.Πέλλας

723Προβολές

Αναζητείται λύση για τα εποικιστικά οικόπεδα, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από σχετική επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας  

 

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη απέστειλε πριν από λίγες ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής. Μέσω της συγκεκριμένης επιστολής ζητείται από το Υπουργείο να εξετάσει το ζήτημα των εποικιστικών οικοπέδων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Τζαμτζής «…υπάρχουν αιτήματα πολιτών συνοικισμών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με τα οποία ζητούν τη χορήγηση οικοπέδων για αποκατάσταση, με σκοπό να ανεγείρουν οικίες και να παραμείνουν στα χωριά τους. Ως γνωστόν από τότε που καταργήθηκε το από 24-4-1985 Π.Δ., με το οποίο παραχωρούνταν οικόπεδα σε ακτήμονες και εφόσον κρίθηκε αντισυνταγματικό το άρθρο 23 του Ν. 4061/12, δεν υπάρχει διάταξη νομού που να προβλέπει τη χορήγηση οικοπέδων, με αποτέλεσμα εποικιστικά διαθέσιμα και διαθέσιμα κατεχόμενα ακίνητα να παραμένουν αδιάθετα, να μην μπορούν να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο και οι νέοι άνθρωποι να αναγκάζονται, πολλές φορές, να εγκαταλείψουν τα χωριά τους, λόγω στεγαστικού προβλήματος.

Θεωρούμε ότι αν τροποποιηθεί η διάταξη του από 24-4-85 Π.Δ. και ψηφιστεί με άλλους όρους και προϋποθέσεις, θα επιλυθεί το παραπάνω πρόβλημα και ταυτόχρονα θα εισέλθουν έσοδα στο Δημόσιο λόγω καταβολής τιμήματος από τους δικαιούχους για την απόκτηση των εν λόγω εκτάσεων. Σημειώνουμε ότι στην περιοχή μας παρατηρείτε συχνά το φαινόμενο των δικαστικών προσφυγών κατά του Δημοσίου, βάσει των διατάξεων του άρθρου 4 του Ν. 3127/03 (Νόμος του Υπουργείου Οικονομικών), όπου πολίτες δικαιώνονται τα εποικιστικά οικόπεδα δωρεάν και χωρίς πολλές φορές να τα έχουν πραγματική ανάγκη».

 

Με επιστολή που υπογράφεται από τον Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού κ. Θεοδόση Αθανασά με αποδέκτη τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, διευκρινίζεται ότι «η διάταξη του άρθρου 23 Ν. 4061/2012 κρίθηκε πράγματι αντισυνταγματική, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (Απόφαση ΟΛΟΜ ΣτΕ 709/2020). Όμως, όπως αναφέρεται στην συνέχεια της επιστολής το σχετικό ζήτημα είναι σε γνώση του Υπουργείου και του αρμόδιου Υπουργού και διερευνάται προκειμένου «να βρεθεί μία μέθοδος ώστε να αξιοποιηθούν οι αδιάθετες εποικιστικές εκτάσεις».

 

Σε σχετική δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής αναφέρει: «Διανύουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη περίοδο. Είναι σημαντικό να φέρουμε στην επιφάνεια και να αξιοποιήσουμε όλα τα φυσικά διαθέσιμα, πόρους και πηγές εισοδήματος που υπάρχουν στην Ελληνική Περιφέρεια, ώστε να αναζωπυρωθεί η οικονομία και να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική. Η απάντηση από το Γραφείο του κ. Υπουργού δείχνει ότι η κεντρική κυβέρνηση εργάζεται με υπευθυνότητα και αναζητεί τις πλέον κατάλληλες λύσεις οι οποίες, παράλληλα, διαθέτουν τα απαραίτητα νομικά ερείσματα.  Είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε και με άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις, με επίκεντρο την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, την κοινωνία και οικονομία της».

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.