ΑγοράΕιδήσεις

Ανοίγει το λιανικό εμπόριο από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Αναλυτικά οι κανόνες.

560Προβολές

Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Γεωργιάδη, ανοίγει ξανά το λιανικό εμπόριο από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου με συγκεκριμένους όπως κανόνες.

Ξεκινούν πάλι την παροχή υπηρεσιών οι δραστηριότητες:

 • κομμωτηρίων,
 • κουρείων και κέντρων αισθητικής,
 • υπηρεσίες διαιτολογίας,
 • υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση,
 • υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος,
 • και τα ΚΤΕΟ.

Πώς θα γίνει τώρα η λειτουργία του λιανικού εμπορίου. Από τη Δευτέρα λοιπόν 18 Ιανουαρίου ξεκινάνε τα καταστήματα με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Για να γίνει η μετακίνηση:

 • θα πρέπει να στέλνετε sms στο γνωστό σας 13033 με την επιλογή 2, μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ,
 • ή με το έντυπο βεβαίωση κίνησης, με χειρόγραφη βεβαίωσης κίνησης.

Είναι ακριβώς ο αριθμός που χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα για να πάτε στο σούπερ μάρκετ. Το ίδιο μήνυμα και ο ίδιος αριθμός θα χρησιμοποιείται για να πάτε σε οποιοδήποτε κατάστημα λιανικού εμπορίου. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί στο κινητό του τηλέφωνο το μήνυμα του 13033 με την επιλογή 2, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης μετακίνησης του για ενδεχόμενο έλεγχο. Η κάθε έγκριση θα έχει διάρκεια δύο ωρών, κατά τις οποίες θα μπορεί ο καταναλωτής ελεύθερα, να πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και να κάνει τα ψώνια που επιθυμεί εντός του καταστήματος. Φυσικά, τηρώντας απόλυτα τους υγειονομικούς κανόνες. Δηλαδή, παντού υποχρεωτικά:

 • η χρήση μάσκας,
 • οι αναγκαίες αποστάσεις,
 • στα έως τα 100 τετραγωνικά μέτρα έως τέσσερις πελάτες
 • και για τα επιπλέον, τα μεγαλύτερα καταστήματα, συν 25 τετραγωνικά μέτρα, ένας πελάτης.

Στα ταμεία θα υπάρχει υποχρεωτική απόσταση δύο μέτρων και οι επιχειρήσεις καλό είναι να έχουν φτιάξει ανάλογη σήμανση μπροστά στα ταμεία τους, για να αποφεύγεται η παραβίαση αυτού του ορίου

Στις δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής, αλλά και στις διαιτολογικές υπηρεσίες θα έχουμε ελάχιστη απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας τα 2 μέτρα. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους. να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα πρέπει να επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αν ο,τιδήποτε κακό συμβεί, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της ιχνηλάτησης. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, προστασία για τους προσωπικό και τους πελάτες παντού, ωράριο λειτουργίας προαιρετικό από τις 07:00 έως τις 20:00.Και για το λιανικό εμπόριο και για τις δραστηριότητες αυτές, θεσπίζεται προαιρετική λειτουργία για την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος, τύπου πλεξιγκλάς, μεταξύ των θέσεων εργασίας. Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζομένους.

Για τα ΚΤΕΟ, τα οποία επίσης ξεκινούν τη λειτουργία τους, οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, γάντια μίας χρήσεως και χρήση αντισηπτικού.

Τον λόγο πήρε ο κ. Χαρδαλιάς ο οποίος ανέλυσε τι μέλλει γενέσθαι με τις υπόλοιπες κατηγορίες δραστηριοτήτων απο τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Διατηρείται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν. Επίσης, διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων. Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από Περιφερειακή Ενότητα, από Νομό, δηλαδή, σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως αυτοί ισχύουν και τώρα.

Οι επιχειρήσεις, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να λειτουργούν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Και σημειώνεται ότι η μετακίνηση προς κάθε επιχείρηση που λειτουργεί, γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την αποστολή sms με την επιλογή 2.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και η έγκριση της μετακίνησης στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και βέβαια, ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, εντός δυο ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του.

Για τους λατρευτικούς χώρους ισχύουν τα εξής: κατά τις λειτουργίες επιτρέπεται 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατο όριο τα 50 άτομα.

Το κυνήγι και το ψάρεμα παραμένουν προσωρινά σε αναστολή.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.