Ελλάδα

Ανοίγουν απο αύριο τα εμπορικά κέντρα, από τις 3 Μαΐου η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και με προϋποθέσεις

607Προβολές

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γ.Γ. Εμπορίου Παναγιώτη Σταμπουλίδη:

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα.

Μετά από μια μακρά περίοδο προσπάθειας των πολιτών για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας στη χώρα μας, η Κυβέρνηση έπειτα από την εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων προχωρά με σταθερά βήματα προς την κανονικότητα.

Ήδη οι πρώτες μας αποφάσεις για την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων στο λιανικό εμπόριο, έδειξαν ότι όταν τηρούμε τα μέτρα και σεβόμαστε τους κανόνες τότε μπορούμε να κερδίσουμε ακόμα περισσότερο υγειονομικό χώρο και να βρούμε ξανά τους ρυθμούς της φυσιολογικής μας ζωής.

Με πίστη λοιπόν στην τήρηση των μέτρων και με τη συμμετοχή μας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, σε συνδυασμό με τη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, προχωράμε με ασφάλεια στην επαναλειτουργία των παρακάτω οικονομικών δραστηριοτήτων.

Εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά. Από αύριο Σάββατο 24 Απριλίου με τις μεθόδους click away και click inside. Για τη μετάβαση, όπως είπε και ο Υφυπουργός, απαιτείται η αποστολή του sms στο 13032. Ισχύει για 3 ώρες ή όποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη βεβαίωση χρησιμοποιεί τη γνωστή βεβαίωση τύπου μετακίνησης ή τη χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης με αποδεικτικό, φυσικά, πάντα το καθορισμένο ραντεβού.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του.

Το ωράριο λειτουργίας είναι προαιρετικό από τις 07:00 ως τις 20:30 τις καθημερινές, με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή όπου το ωράριο διαμορφώνεται από τις 13:00 έως τις 19:00 και το Μεγάλο Σάββατο που διαμορφώνεται από τις 07:00 έως τις 18:00.

Είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση του αυτοδιαγνωστικού τεστ, selftest, μια φορά την εβδομάδα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων είναι 1 πελάτης για κάθε 25 τετραγωνικά μέτρα. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών ορίζεται ο 1 πελάτης για κάθε 10 τετραγωνικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η αναλογία ενός πελάτη ανά 25 τ.μ. ισχύει για επιχειρήσεις μέχρι 500 τ.μ. και η αναλογία μετά διαμορφώνεται στον ένα πελάτη ανά 100 τ.μ. για επιχειρήσεις άνω των 500 τ.μ..

Είναι υποχρεωτική η απόσταση μεταξύ πελατών τα δύο μέτρα σε χώρους αναμονής. Και επίσης, σημειώνεται ότι στα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά απαγορεύεται καθολικά η λειτουργία των υγειονομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών take away και delivery.

Ως προς τα κέντρα αισθητικής. Επίσης η επαναλειτουργία τους ορίζεται για αύριο Σάββατο 24 Απριλίου. Είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ δύο φορές την εβδομάδα, για εργαζόμενους και επιχειρηματίες, το κόστος του ενός εξ’ αυτών βαρύνει το Κράτος.

Η απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας ορίζονται τα δύο μέτρα. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξης της λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος και θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Το ωράριο είναι ίδιο με τα εμπορικά καταστήματα.

Η αναλογία στους χώρους είναι έως τα 100 τ.μ. 4 άτομα, και για επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο ανά 25 τ.μ..

Ως προς την έναρξη των επιχειρήσεων εστίασης στις 3 Μαΐου, καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ανοίγουν μόνο οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τους παρακάτω κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας.

Όσες επιχειρήσεις υπάγονται υπό τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας 5610, οι υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο με ΚΑΔ 56301003, οι υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά μηχανήματα και παιχνίδια με ΚΑΔ 56301006, οι υπηρεσίες καφετέριες με ΚΑΔ 56301007, οι υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο με ΚΑΔ 56301014.

Η λειτουργία πραγματοποιείται μόνο στους εξωτερικούς χώρους.

Είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό της επιχείρησης, το κόστος του ενός εξ’ αυτών βαρύνει το Κράτος.

Επιτρέπεται μόνο η παρουσία καθήμενων πελατών.

Είναι υποχρεωτική η απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, όπως επίσης παροτρύνεται η χρησιμοποίηση ψηφιακών καταλόγων για τη χρησιμοποίησή τους από τους καταναλωτές.

Είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος πάνω στο τραπέζι.

Μέχρι έξι άτομα είναι ο πληθυσμός που ορίζεται σε κάθε τραπέζι.

Είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά το χρόνο αναμονής και είναι ισχυρή η σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ.

Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται σύμφωνα με τη διάταξη των καρεκλών και ξεκινάνε από τα 90 εκατοστά και φτάνουν ως το 1,8 μέτρο ανά περίπτωση.

Επιτρέπεται η χρήση φυσικά των μπαρ από τους πελάτες με την τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό. Κλειστά παραμένουν από τις 11 το βράδυ έως τις 5το πρωί.

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με τους προαναφερόμενους ΚΑΔ, οφείλουν να επιδεικνύουν στις αρχές ελέγχου τη βεβαίωση από το TAXIS από την οποία θα αποδεικνύεται ότι ο ΚΑΔ τους αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν τις 1/3/2020.

Παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας 5621 «Δραστηριότητες υπηρεσίας τροφοδοσίας για εκδηλώσεις» και 5630 «Υπηρεσίες ποτών» και φυσικά συμπεριλαμβάνονται και οι οκταψήφιοι αυτών.

Έχουν δοθεί ήδη στη δημοσιότητα τα σχεδιαγράμματα που επιδεικνύουν πώς ακριβώς διαμορφώνονται οι αποστάσεις στους χώρους αυτούς.

Και ευχόμαστε αυτή η πρωτοβουλία, αυτή η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου της εστίασης να στεφθεί και αυτή από την ανάλογη σοβαρότητα που έχουν επιδείξει και οι υπόλοιποι οικονομικοί φορείς, προκειμένου να διαφυλάξουμε και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και φυσικά την υγειονομική κατάσταση της χώρας. Ευχαριστώ πολύ. Καλή Ανάσταση.

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.