Υγεία

Αρτηριακή πίεση: 6 τροφές για να τη μειώσετε

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
1.2kΠροβολές

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Συγκεκριμένες τροφές μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να μειώσετε την αρτηριακή πίεση όταν καταναλώνονται σε τακτική βάση.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Το κάλιο βοηθά στην αποβολή περισσότερου νατρίου από τον οργανισμό, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε κάλιο αλλά και μαγνήσιο. Τέτοια είναι το σπανάκι, το κέιλ, το μαρούλι, τα χόρτα, τα παντζάρια, τα σέσκουλα κλπ.

Γαλακτοκομικά: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο λόγος είναι πιθανότατα το ασβέστιο που περιέχουν, αν και το όφελος συνδέεται μόνο με την κατανάλωση γαλακτοκομικών και όχι με τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου. Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα, μείωσαν κατά 20% τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης.

Μούρα: Τα μούρα είναι πλούσια σε ενώσεις με καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Ειδικά τα βατόμουρα μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση.

Ελαιόλαδο: Βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH που βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, το ελαιόλαδο είναι ωφέλιμο λόγω των πολυφαινολών και των μονακαόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχει. Χρησιμοποιείτε το με μέτρο, καθώς είναι πλούσιο σε θερμίδες.

Σολομός: Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συστήνει την κατανάλωση λιπαρών ψαριών δύο φορές την εβδομάδα. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων φλεγμονής και της αρτηριακής πίεσης. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη D, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφήσει ασβέστιο, προστατεύει από την κατάθλιψη και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται με μέτρο. Περιέχει φλαβανόλες, ενώσεις με ευεργετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης κλπ. Για να αποφύγετε την αύξηση βάρους, μην ξεπερνάτε τα 30 γραμμάρια καθημερινά και επιλέγετε σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70%.

medicalnews.gr

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.