Δ. Βέροιας

Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών με τη συμμετοχή του μουσικού σχήματος “ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ” και ηθοποιών από τα εργαστήρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

165Προβολές
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ – «…αρνιέμαι να’ χω σκέψη που σωπαίνει!»

Ένα αφιέρωμα μουσικής και λόγου

Πέμπτη 15/12, στις 20:30     /     Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

kampanelis stegi

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του, το 2022 ανακηρύχθηκε ως «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη». Θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, ποιητής, στιχουργός, λογοτέχνης, ηθοποιός, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας διανοούμενος που με την πολυμορφία του έργου του και τις παρεμβάσεις του, σφράγισε ανεξίτηλα το νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Με τα 40 θεατρικά έργα του παραμένει ένας από τους πολυγραφότερους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Η «Αυλή των θαυμάτων» του θεωρείται το εναρκτήριο έργο της σύγχρονης νεοελληνικής δραματουργίας. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν (1942-1945), εμπειρία που τον οδήγησε στη συγγραφή του εξαιρετικού βιβλίου Μαουτχάουζεν (1961 – εκδ. Θεμέλιο, 1995 – εκδ. Κέδρος). Με τη δύναμη της ψυχής του και τη δημιουργική του πένα, μετουσίωσε τον πόνο σε όραμα, ελπίδα και αγάπη ζωής… Αλλά και «Το μεγάλο μας τσίρκο» μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στην ατομική και συλλογική μνήμη ως έργο–σταθμός για τον αγώνα υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Το 1989 ο συγγραφέας, προσκεκλημένος από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, σκηνοθέτησε το έργο του «Η έβδομη μέρα της δημιουργίας». Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο ως ιδιαίτερα δημιουργική και καθοριστική στη διαμόρφωση της θετικής του άποψης για τα επαρχιακά θέατρα και τους ανθρώπους τους.

Στο αφιέρωμα θα παρουσιαστούν από το μουσικό σχήμα ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ αντιπροσωπευτικά τραγούδια από θεατρικά, κινηματογραφικά και δισκογραφικά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Παράλληλα, ηθοποιοί από τα θεατρικά εργαστήρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας θα παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από το έργο του, αλλά θα γίνει και αναφορά στην περίοδο της συνεργασίας του με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, θα παρακαλούσαμε τους συμπολίτες που θα παρακολουθήσουν την παράσταση, αν δύνανται και επιθυμούν να προσφέρουν κατά την προσέλευση τους αγαθά πρώτης ανάγκης , μακράς διάρκειας, προκειμένου να διανεμηθούν σε άπορες οικογένειες από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βέροιας .

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.