Κεντρική Μακεδονία

Α. Τζιτζικώστας: «Το είπαμε, το κάνουμε πράξη: Ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μπαίνει πλέον από σήμερα σε τροχιά υλοποίησης»

503Προβολές

Την κατασκευή των οδικών αξόνων Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και Δράμας – Αμφίπολης ανακοίνωσαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση, στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη δυτική Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Οι δυο οδικοί άξονες, που αποτελούν πολυετές πάγιο αίτημα των πολιτών της βόρειας Ελλάδας, αποκτούν χρηματοδότηση και με μελετητική ωριμότητα θα αρχίσουν να κατασκευάζονται, με στόχο όταν ολοκληρωθούν να μετατρέψουν τη βόρεια Ελλάδα σε διεθνή μεταφορικό και αναπτυξιακό κόμβο.
Στην εκδήλωση εκτός των κ.κ. Μητσοτάκη, Καραμανλή και Τζιτζικώστα, κεντρικές εισηγήσεις πραγματοποίησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό διατηρητέο κτίριο στον αύλειο χώρο της έδρας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά και μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισής του θα αποτελέσει τη νέα αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου θα γίνουν με τη χρηματοδότηση της εταιρίας που κατασκευάζει τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Κεντρικό έργο αναφοράς στην ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα αποτέλεσε ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης – Έδεσσας.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας«βρισκόμαστε σε ελάχιστη απόσταση από ένα οδικό δίκτυο, που η αλήθεια είναι, ότι έχει ταλαιπωρήσει τους συμπολίτες μας για δεκαετίες. Σήμερα, όμως εκμηδενίζουμε επιτέλους την απόσταση από την οριστική λύση για αυτό το ζήτημα: Το οδικό δίκτυο Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μπαίνει πλέον από σήμερα σε τροχιά υλοποίησης. Και αυτή είναι μία μεγάλη ημέρα για τον τόπο μας, καθώς ένα έργο που αποτελούσε αίτημα δεκαετιών, όχι μόνο για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά για ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, θα ξεκινήσει να υλοποιείται χωρίς άλλες αναβολές και καθυστερήσεις».
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και την αποφασιστικότητά τους να λύσουν το σύνολο των ζητημάτων, που μέχρι σήμερα δεν επέτρεπαν την υλοποίηση της σύνδεσης της Έδεσσας με τη Θεσσαλονίκη, μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου. Όπως υπογράμμισε: «Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, για τη διοίκησή μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είχα προσωπικά δεσμευτεί στους συμπολίτες μας στην Πέλλα και είχαμε συμφωνήσει μαζί με τον Πρωθυπουργό, ότι αυτό το έργο θα ξεκινήσει, θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί, με οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο. Kαι ελπίζω, όσοι βιάστηκαν να πουν ότι το έργο τελικά δε θα γίνει, ή ακόμα και αυτοί που πόνταραν στο να μη γίνει, σήμερα, που κάνουμε το πιο μεγάλο και αποφασιστικό βήμα, να είναι και αυτοί χαρούμενοι».
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφερόμενος στο ιστορικό του έργο τόνισε χαρακτηριστικά: «Από την πρώτη ημέρα που εκλέχθηκα Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, δεν υπήρξε καμία κυβέρνηση και καμία πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στην οποία να μην τόνισα επανειλημμένα έως και κουραστικά θα έλεγα, την ανάγκη να βρεθεί λύση και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, για την υλοποίηση του έργου του Οδικού Άξονα Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. Και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους τους φορείς της Πέλλας, τους Βουλευτές, τους Δημάρχους, το Επιμελητήριο, την τοπική κοινωνία, που μας εμπιστεύθηκαν και στάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στο δίκαιο αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».
Το 2013 όταν η διοίκηση Τζιτζικώστα ανέλαβε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το έργο απείχε πολύ από το να χαρακτηριστεί ώριμο, και ως εκ τούτου δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα, να ενταχθεί σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό μέσο. «Ξεκινήσαμε τότε μία πολύ μεθοδική και προσεκτική προσπάθεια. Από τη μία πλευρά δουλέψαμε γρήγορα και ολοκληρώσαμε τις μελέτες για τις δύο Παρακάμψεις, Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών. Ταυτόχρονα διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε πόρους με τους οποίους ολοκληρώνουμε τις απαλλοτριώσεις, που ήταν βασικό προαπαιτούμενο για το έργο. Με άλλα λόγια, αφαιρέσαμε κάθε εμπόδιο και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο είχε αναλάβει να ολοκληρώσει τη μελέτη για τελευταίο τμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα, καταστίσαμε το έργο έτοιμο για να μπορεί να υλοποιηθεί ενιαία, από την Έδεσσα μέχρι τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε για τη συμβολή τους όλα αυτά τα χρόνια τους διατελέσαντες Αντιπεριφερειάρχες Πέλλας, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, Αθηνά Αηδονά και Ιορδάνη Τζαμτζή, όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Πέλλας, τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Πάρι Μπίλλια καθώς και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
«Πλέον όλα είναι έτοιμα για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου, με τη Συγχρηματοδότηση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Η Πέλλα, είναι ο μόνος Νομός της Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα, που δε συνδέεται με ένα ασφαλές οδικό δίκτυο με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτό τελειώνει οριστικά. Ο νέος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος όμως, δεν είναι μόνο ένα οδικό έργο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα για την Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι ένα έργο που ενισχύει τον κομβικό ρόλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις μεταφορές, τις εξαγωγές και την εξωστρέφεια ολόκληρης της χώρας. Μία από τις πιο ισχυρές Περιφερειακές Ενότητες στον πρωτογενή τομέα, βγαίνει επιτέλους από τη γεωγραφική απομόνωση. Ενισχύεται η σύνδεση με την Ευρώπη με την απρόσκοπτη μεταφορά εμπορευμάτων και οδικά απ’ ευθείας και σιδηροδρομικά με την έμμεση σύνδεση με τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης και μέσω ναυσιπλοΐας, με το Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Πρόκειται λοιπόν για ένα έργο ορόσημο για τον τόπο μας και τη χώρα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στον δεύτερο οδικό άξονα που ανακοινώθηκε σήμερα και ο οποίος συνδέει τη Δράμα με την Αμφίπολη, τονίζοντας ότι ήδη το τμήμα του δρόμου εντός της Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες – Αμφίπολη) έχει ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κι από εκεί θα αρχίσουν οι παρεμβάσεις μέχρι τη Δράμα. «Πέρα από το οδικό δίκτυο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν ο πρώτος φορέας που χρηματοδότησε την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη. Και σήμερα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χρηματοδοτεί με πόρους ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, τόσο τα έργα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά, όσο και τα έργα ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης και ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, ώστε τα επόμενα χρόνια, το μνημείο και η περιοχή να είναι επισκέψιμα για όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Άλλωστε ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, πέρα από ένα μοναδικό, μακεδονικό μνημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, που υπογραμμίζει την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας, είναι και ένα μνημείο που θα παράξει πλούτο για τον τόπο μας», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστα.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τόσο με τον Υπουργό Κώστα Καραμανλή, όσο και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, προχωρούν γρήγορα, σημαντικά έργα που αλλάζουν ριζικά την Κεντρική Μακεδονία. Με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, η συνεργασία μας πέρα από εξαιρετική, φέρνει πραγματικές λύσεις και αποτελέσματα. Κάνουμε λοιπόν, μεγάλα και σταθερά βήματα μπροστά, όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες. Αλλάζουμε τον τόπο μας. Κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των συμπολιτών μας. Δημιουργούμε νέες ευκαιρίες και προοπτικές, για ανάπτυξη βιώσιμη και δίκαιη, που θα φτάσει σε κάθε πολίτη. Η πανδημία δεν μας σταμάτησε. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το κοινό όραμα που μοιραζόμαστε και μας ενώνει με τους συμπολίτες μας, τη Μακεδονία του 2030. Χτίζουμε μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη».
Η εκδήλωση παρουσίασης των δυο οδικών αξόνων πραγματοποιήθηκε με περιορισμένο αριθμό ατόμων, λόγω των μέτρων για την προστασία από την πανδημία του κορονοϊού. Παρόντες ήταν Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες, ΔήμαρχοιΠεριφερειακοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.