Δ.Έδεσσας

Δημιουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος

1.1kΠροβολές

Συνεργασία Θεοδώρας Τζάκρη με τον Δ. Ψύλλο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου για τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος Μουσειολογίας  4ετούς φοίτησης στην Έδεσσα και τμημάτων διετούς φοίτησης

 Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη είχε συνεργασία σήμερα στη Θεσσαλονίκη με το μέλος της Διοικούσας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος κ. Ψύλλο με αντικείμενο τη σύσταση Πανεπιστημιακού Τμήματος 4ετούς φοίτησης στην Έδεσσα στο γνωστικό αντικείμενο της Μουσειολογίας, στο πλαίσιο λειτουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, καθώς και Τμημάτων Διετούς Φοίτησης σε ειδικότητες αιχμής που αξιοποιούν τις υφιστάμενες υποδομές και συνάδουν με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας.

Η κ. Τζάκρη κατέθεσε την πρότασή της στο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου για προσθήκη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Συνέργεια Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας» – Κεφάλαιο Α΄ Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης (open gov) και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 2 αυτού, Τμήματος  Μουσειολογίας και Επιμέλειας Εκθέσεων (Cureting), το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Σπουδών. Το νέο αυτό Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Έδεσσα, που η κ. Τζάκρη προτείνει να λειτουργήσει στο πλαίσιο του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών, η διδασκαλία των μαθημάτων μπορεί να γίνεται και στην Αγγλική, ώστε να προσελκύσει φοιτητές και από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα στη Βόρεια Ελλάδα στη Μουσειολογία και την Επιμέλεια Εκθέσεων, ενώ μπορεί να συσταθεί και μεταπτυχιακό τμήμα στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο.

Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τον κ. Ψύλλο ότι το κτίριο στο οποίο μέχρι το 2013 λειτουργούσε το τμήμα «Μάρκετιγκ και Διοίκησης Λειτουργιών» του Πανεπιστημίου Μακεδονία έχει την ετοιμότητα και την καταλληλότητα  να φιλοξενήσει πανεπιστημιακά τμήματα στο πλαίσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου και πιο συγκεκριμένα προπτυχιακά πανεπιστημιακά τμήματα τετραετούς φοίτησης, όπως π.χ. το τμήμα Μουσειολογίας και Οργάνωσης  Εκθέσεων (Cureting).

Για τη δημιουργία μάλιστα μιας συστάδας Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Τομέα του Πολιτισμού στην Έδεσσα είναι δυνατόν στον ίδιο χώρο που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε το Πανεπιστήμιο της Έδεσσας να ιδρυθεί και τμήμα διετούς φοίτησης που θα δίνει επαγγελματικά δικαιώματα τύπου 5 στους αποφοίτους ΕΠΑΛ στο αντικείμενο της Διασύνδεσης Ανοιχτών Αρχαιολογικών Χώρων, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη με επιστημονικό τρόπο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πέλλας, της Έδεσσας, της Βεργίνας, του Δίου κ.λπ. και θα αξιοποιήσει αντίστοιχα τον τεράστιο πολιτιστικό και αρχαιολογικό πλούτο των πολύ σημαντικών αυτών τόπων.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου μπορούν ακόμη να ενσωματωθούν και Τμήματα Διετούς φοίτησης σε διάφορες τεχνικές ειδικότητες που θα δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα τύπου 5 στους αποφοίτους ΕΠΑΛ και σε άλλες περιοχές της Πέλλας.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Τζάκρη πρότεινε στον κ. Ψύλλο τη λειτουργία των εξής τμημάτων Διετούς Φοίτησης:

  • Τμήμα Διετούς Φοίτησης Συντήρησης Αρχαιοτήτων, μια ειδικότητα με μεγάλη ζήτηση που δεν υπάρχει ως ειδικότητα στα τμήματα ΙΕΚ στα Γιαννιτσά, την Έδεσσα και την Αριδαία.
  • Στη Σκύδρα και πιο συγκεκριμένα στο ΚΕΓΕ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: 1) Τμήμα Διετούς Φοίτησης στο αντικείμενο της Τυποποίησης και της Συσκευασίας Αγροτικών Προϊόντων και 2) Τμήμα Διετούς φοίτησης στο αντικείμενο των Logistics Αγροτικών Προϊόντων. Ο χώρος του ΚΕΓΕ στη Σκύδρα που λειτουργεί ως Κέντρο είναι έτοιμος προς λειτουργία από το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
  • Στην Παραλίμνη Γιαννιτσών στο χώρο του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Τμήμα Διετούς Φοίτησης Τυροκομίας και Γαλακτοκομίας. Στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Παραλίμνη Γιαννιτσών υπάρχει ένας χώρος διδασκαλίας που θα πρέπει να εξοπλιστεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα και επίσης υπάρχουν σταβλικές εγκαταστάσεις με εκτροφές προβάτων και αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, καθώς και σύγχρονα αμελκτήρια. Στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας υπάρχει ακόμη το κτίριο του ΕΛΟΓΑΚ, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα ανάλυσης γάλακτος, ενώ θα πρέπει να συσταθεί για την πληρότητα της εκπαίδευσης ένα μικρό τυροκομείο και μια μικρή μονάδα παστερίωσης γάλακτος.
  • Και στην Αριδαία Τμήμα Διετούς Φοίτησης Ιαματικών Θεραπειών.

Ο κ. Ψύλλος αναγνώρισε ότι η πρόταση της κ. Τζάκρη για την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος 4ετούς φοίτησης στην Έδεσσα στο γνωστικό αντικείμενο της Μουσειολογίας και της Οργάνωσης Εκθέσεων (Cureting) έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα, δεδομένου ότι αντίστοιχο τμήμα σε προπτυχιακό επίπεδο δεν λειτουργεί στο πλαίσιο κανενός άλλου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στον Βορειοελλαδικό χώρο και καλύπτει εξ αυτού του λόγου ένα σημαντικό κενό, ενώ πράγματι αξιοποιεί και την σημαντική πολιτιστική υποδομή που υπάρχει στην Βόρεια Ελλάδα  (Αρχαιολογικό Μουσείο και Αρχαιολογικός χώρος της  Πέλλας, της Βεργίνας, του Δίου κ.λπ.) και ως εκ τούτου θα εξεταστεί πολύ σοβαρά από την Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Επιπλέον εξέφρασε την άποψη ότι η πρόταση της κ. Τζάκρη για την ίδρυση τμήματος διετούς φοίτησης στην ειδικότητα της Τυροκομίας και της Γαλακτοκομίας αξιοποιεί επίσης την πολύ σημαντική υποδομή του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας στην Παραλίμνη Γιαννιτσών που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΛΓΟ Δήμητρα και τις ανάγκες του κοινού της Βορείου Ελλάδος για κατάρτιση στο συγκεκριμένο αντικείμενο, εφόσον όσοι απόφοιτοι Λυκείου ήθελαν να καταρτιστούν στο αντικείμενο αυτό αποκτώντας επαγγελματικά δικαιώματα Επιπέδου 5 έπρεπε να φοιτήσουν στη Σχολή Γαλακτοκομίας των Ιωαννίνων.

Τέλος συμφώνησε ότι τόσο το Τμήμα Διετούς Φοίτησης στο αντικείμενο της Τυποποίησης και της Συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, όσο και το Τμήμα Διετούς φοίτησης στο αντικείμενο των Logistics Αγροτικών Προϊόντων που προτείνει η κ. Τζάκρη να λειτουργήσουν στον χώρο του ΚΕΓΕ στην Σκύδρα, που είναι έτοιμος προς λειτουργία από το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ικανοποιεί βασικές ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού του βορειελλαδικού χώρου για κατάρτιση στα συγκεκριμένα αντικείμενα και ως εκ τούτου θα εξεταστούν από την Διοικούσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.-

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.