Κεντρική Μακεδονία

Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

484Προβολές

Έκτακτη ειδική ενημερωτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα «Ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού (SARSCov-2) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τηλεδιάσκεψη.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ενημέρωσε το Σώμα για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου αφενός να περιοριστεί η εξάπλωσή της, αφετέρου να ενισχυθεί το εθνικό σύστημα υγείας, να προστατευτούν οι πολίτες και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.

Από την αρχή της πανδημίας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκε δίπλα στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού στην πρώτη γραμμή. Στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τις γυναίκες και τους άνδρες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, η Περιφέρεια διένειμε, όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης περισσότερους από 35 τόνους υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας, όπως ειδικές στολές, γάντια, αντισηπτικά και μάσκες. Επίσης, η Περιφέρεια στήριξε τους ευάλωτους συμπολίτες μας, με εφαρμογές τηλεϊατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης, φέρνοντας το γιατρό σε κάθε σπίτι με βιντεοκλήση.

Στις άλλες ενέργειες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την έμπρακτη στήριξη στους πολίτες, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τη διανομή ειδών καθαριότητας, οικιακής χρήσης και ατομικής υγιεινής σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες πολιτών, τη διανομή έτοιμων γευμάτων και πακέτων ξηράς τροφής σε δικαιούχους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως επίσης και στη διοργάνωση διαδικτυακών θεατρικών παραστάσεων, μουσικών συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων που παρουσιάστηκαν στο κοινό δωρεάν μέσω live streaming. Επίσης, ο Περιφερειάρχης σημείωσε τη διοργάνωση ενημερωτικών – επιμορφωτικών εξ αποστάσεως σεμιναρίων στους εργαζόμενους σε γηροκομεία και κλειστές κοινωνικές και προνοιακές δομές, αλλά και την πραγματοποίηση εντατικών ελέγχων στις ίδιες δομές για τη θωράκιση των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και ειδικά των ηλικιωμένων έναντι του ιού.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλο αυτό το διάστημα προχώρησε σε:

Διοργάνωση διαδικτυακών σεμιναρίων για την εκπαίδευση στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορονοϊό.

Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για τους υπαλλήλους της Περιφέρειας (μάσκες ατομικής προστασίας και αντισηπτικά).

-Τοποθέτηση συστημάτων αυτόματης θερμομέτρησης στις εισόδους των κεντρικών κτιρίων, όπου στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Διενέργεια τεστ ανίχνευσης για κορονοϊό σε εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-Δημιουργία σταθερής δομής ελέγχου Covid-19, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (Βασ. Όλγας 198) σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Εντατικοποίηση των ελέγχων που κάνει από κοινού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο με την Ελληνική Αστυνομία, όσο και με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου να επιτευχθεί η αυστηρή τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των άλλων μονάδων παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Εξασφαλίσαμε και αξιοποιούμε 80 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε όλα τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και επικουρικό προσωπικό για δυο χρόνια. Προσωπικό που απασχολείται κυρίως για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στα νοσοκομεία της περιοχής μας. Και έχουμε ήδη ενισχύσει το σύστημα υγείας με 24 νέες σύγχρονες κλίνες ΜΕΘ, που σώζουν ζωές από τον κορονοϊό».

Αναφερόμενος στον εξοπλισμό των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ως σημαντικότερες παρεμβάσεις τις εξής:

1.Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ύψους σε τέσσερα νοσοκομεία: Θεαγένειο, Ιπποκράτειο, Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς και Κέντρο Υγείας Γουμένισσας και Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής (Πολύγυρος).

2.Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός (54 σύγχρονα μηχανήματα) για τις κλινικές του ΑΧΕΠΑ ύψους 4 εκ. ευρώ.

3.Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός (53 σύγχρονα μηχανήματα) για τις κλινικές του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

4.Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για τα Γενικά Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας, με συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ.

5.Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για το Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών Πέλλας.

6.Εξοπλισμός όλων των Κέντρων Υγείας της 4ης ΥΠΕ.

7.Εγκατάσταση πρωτοποριακών συστημάτων καθαρισμού και απολύμανσης αέρα από τον SARS-Cov-2 στα νοσοκομεία αναφοράς ΑΧΕΠΑ, Γ. Γεννηματάς, Γ. Παπανικολάου, Γ. Παπαγεωργίου και Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

8.Προμήθεια και δωρεά υλικών και εξοπλισμού στην 3η και 4η ΥΠΕ:

-40 προκατασκευασμένους οικίσκους (τύπου ISO BOX) για την εξέταση πιθανών κρουσμάτων (21 οικίσκους για την 3η ΥΠΕ και 19 οικίσκους για την 4η ΥΠΕ).

-60.000 rapid tests διάγνωσης covid-19 (30.000 για τις ανάγκες κάθε ΥΠΕ).

-7 αναπνευστήρες ελεγχόμενου όγκου και ελεγχόμενης πίεσης για την 3η ΥΠΕ και 50 φορητούς αναπνευστήρες εντατικού αερισμού για την 4η ΥΠΕ.

Αντιδραστήρια για 4.992 τεστ (52 kit των 96 τεστ) για το μηχάνημα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ μοριακής διάγνωσης Covid-19.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 200 εκ. ευρώ, από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, για την ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης, τονίζοντας ότι οι πληρωμές των δικαιούχων θα αρχίσουν από τον επόμενο μήνα και ότι αυτή είναι η πρώτη δράση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην Κεντρική Μακεδονία.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την αρχή της πανδημίας πριν από περίπου δέκα μήνες, στηρίζει την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής, αλλά και της οικονομικής κρίσης. Με συνεχείς δράσεις για τους πολίτες, για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά και με ένα τεράστιο έργο για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, συνδράμει τους αρμόδιους στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού. Και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να βγει η Κεντρική Μακεδονία από τη δίνη της υγειονομικής κρίσης και μέχρι να ορθοποδήσει η περιοχή από τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί και δεν θα επιτρέψουμε κανένας συμπολίτης μας να μείνει μόνος του, κανένας συμπολίτης μας να μείνει πίσω», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.