ΑγροτικάΠολιτική

Επιστολή Γ. Καρασμάνη στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

552Προβολές

Επιστολή στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ απέστειλε ο Γιώργος Καρασμάνης για τα εξής θέματα:

  • ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ ΣΕ ΚΕΡΑΣΙΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΛΠ
  • ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΑΠΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΕΙΤΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ 2019 ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ
  • ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΌ ΤΙΣ ΑΚΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΈΣ ΒΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Παρακάτω ολόκληρη η επιστολή:

Αγαπητέ πρόεδρε

 

Είχα προγραμματίσει να σε συναντήσω, προκειμένου να συζητήσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές από τις τεράστιες ζημιές στην παραγωγή και το εισόδημά τους. Δυστυχώς όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας – όπως άλλωστε δεν το είχαν επιτρέψει και οι συνθήκες που επικράτησαν από το πρώτο κύμα. Αυτός είναι και ο λόγος που με αναγκάζει να σου στείλω αυτήν την επιστολή.

Στις 28/7 στη Βουλή συζητήθηκαν παρουσία σου ορισμένα από αυτά τα ζητήματα, όπως οι καταστροφές από τους φετινούς ανοιξιάτικους παγετούς, για τις οποίες υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες στους παραγωγούς που τα δέντρα τους ¨χτυπήθηκαν¨ το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου σε πλήρη ανθοφορία. Κι’ αυτό γιατί, παρότι υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς που έχουν καταγράψει θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, όπως και εκτιμήσεις των έμπειρων γεωπόνων της ΔΑΟΚ που, μετά από αυτοψίες επιβεβαίωσαν ότι οι ζημιές προκλήθηκαν από τους παγετούς, ο ΕΛΓΑ δεν τις αναγνωρίζει. Ενώ, αντίθετα, σε διπλανά χωριά γειτονικών νομών, ίδιες ζημιές τις αναγνωρίζει – και πολύ σωστά! Για τον παγετό της 17ης Μαρτίου, έχουν συμπεριληφθεί κάποιες ζημιές ορισμένων ποικιλιών, όμως οι πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες κερασιών έχουν μείνει ανεξήγητα εκτός, όπως εκτός είναι και κάποιες ποικιλίες σε επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα.

Πρόβλημα μεγάλο υπάρχει και για καλλιεργητές που αποκλείστηκαν από τις αποζημιώσεις λόγω προσωρινών δηλώσεων – που, σημειωτέον, εφαρμόζονταν φέτος για πρώτη φορά λόγω της πανδημίας – όχι από δική τους υπαιτιότητα, αλλά εξ αιτίας των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιουργήθηκαν κατά το πρώτο λοκντάουν. Κάποιοι εξ αυτών, κλεισμένοι υποχρεωτικά στα σπίτια τους, είτε επειδή δεν ενημερώθηκαν είτε επειδή δεν έχουν καμιά εξοικείωση με το διαδίκτυο δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να υποβάλουν προσωρινές δηλώσεις ζημιών από τους παγετούς της 17ης Μαρτίου. Ενώ και από τις πρόχειρες χειρόγραφες δηλώσεις που ορισμένοι έριχναν σε… κουτιά στις Κοινότητες, χάθηκαν μέσα στο χάος, τη βιασύνη και την προχειρότητα που επικράτησαν εκείνες τις πρώτες μέρες των επιβεβλημένων αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι παραγωγοί που έκαναν προσωρινές δηλώσεις, αλλά στη συνέχεια πάλι λόγω των συνθηκών δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα και σωστά για να υποβάλουν τις κανονικές. Βέβαια, ο ΕΛΓΑ έδωσε τη δυνατότητα να κάνουν κανονικές δηλώσεις έστω και εκπρόθεσμα αλλά, παρά ταύτα, πάλι λόγω της δημιουργηθείσας τότε κατάστασης κάποιοι είτε δεν ενημερώθηκαν είτε δεν πρόλαβαν.

Το ζητούμενο λοιπόν πρόεδρε – αλλά και το δίκαιο – είναι να δοθεί σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που οι περισσότεροι είναι μονοκαλλιεργητές, η δυνατότητα να υποβάλουν δηλώσεις και να αποζημιωθούν. Την ώρα που η Κυβέρνηση επιδεικνύει στην πράξη τόσο μεγάλη υπευθυνότητα και ευαισθησία στηρίζοντας έμπρακτα όλες τις πληττόμενες κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις είναι αδιανόητο και απαράδεκτο αγρότες μας να αποκλείονται από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, επειδή – για μια φορά και λόγω της πρωτοφανούς πανδημίας – δεν πρόλαβαν να κάνουν έγκαιρα δηλώσεις.

Μείζον θέμα υπάρχει και με την καθυστέρηση στην εκδίκαση των ενστάσεων για τις ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις το καλοκαίρι του 2019, που χτύπησαν 75 χωριά και ο νομός κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – όπως και ο όμορος της Ημαθίας. Για το μέγεθος και την έκταση της καταστροφής, αποκλειστικά υπαίτια ήταν η τότε διοίκηση του ΕΛΓΑ, που άφησε τους καλλιεργητές χωρίς επαρκή αντιχαλαζική προστασία με μειωμένες πτήσεις αεροσκαφών και μειωμένα φυσίγγια. Οι παραγωγοί αυτοί καταστράφηκαν ολοκληρωτικά με ζημιές 100/%, τα πορίσματα που τους κοινοποιήθηκαν έβριθαν από εξόφθαλμες και κραυγαλέες αδικίες, υπέβαλαν ενστάσεις αλλά, ενώ περίμεναν να έχουν αποζημιωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, όχι μόνον δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ αλλά δεν βλέπουν και ¨φως στον ορίζοντα¨! Και, όπως ξέρεις πρόεδρε, ο λόγος είναι η έλλειψη προσωπικού στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια από το οποίο, λόγω εφαρμογής της ¨κινητικότητας¨, έφυγαν σε άλλους Οργανισμούς δεκατρία (13) στελέχη χωρίς να αναπληρωθούν.

Τέλος, μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και από τις άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις του Αυγούστου, που αποτελούν και το αυταπόδεικτο αίτιο για τις τεράστιες ζημιές, δηλαδή άμεση ζημιά επί της ηρτημένης παραγωγής που για το διάστημα από Μάιο μέχρι και Νοέμβριο καλύπτεται και αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ όπως ρητά ορίζει ο Κανονισμός. Υπάρχει μάλιστα επ’ αυτού και η γνωμάτευση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων της Νάουσας, όπως και το πόρισμα επιστημόνων το 2017, μετά από θεομηνία παρόμοια με τη φετινή του Αυγούστου, ότι οι υπερβολικές και άκαιρες βροχές αυτής της χρονικής περιόδου συνιστούν άμεση ζημιά καλυπτόμενη ασφαλιστικά από τον Οργανισμό.

Είναι δυνατόν αυτά να τα αγνοήσουμε, όπως αυθαίρετα έπραξε η προηγούμενη Κυβέρνηση;

Γι’ αυτό αγαπητέ πρόεδρε, θέλω να σου επισημάνω ότι είναι επιβεβλημένο να δοθεί λύση και για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις, ώστε να μην επαναληφθούν οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης το 2017 και το 2018. Να μη βιώσουν πάλι οι πληγέντες παραγωγοί μας τις τραγελαφικές καταστάσεις που τους έφεραν τότε σε απόγνωση.

Όπως είναι επίσης αδήριτη και επιτακτική η ανάγκη να δοθεί άμεση λύση και σε όλα τα προβλήματα που σου αναφέρω, καθώς οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενοι, στερούμενοι ακόμη και από τη δυνατότητα επιβίωσης των οικογένειών τους.

 

Με εκτίμηση

 

Γιώργος Καρασμάνης

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.