Πολιτική

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

461Προβολές

Συνάδελφοι,

Οι ώρες αυτές είναι δύσκολες συνολικά για την κοινωνία, αλλά και για τους εργαζόμενους  στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στους κλάδους του εμπορίου, του επισιτισμού και του τουρισμού, της βιομηχανίας. Πρώτα απ’όλα καλούμαστε όλοι μας, χωρίς υποτίμηση, να πάρουμε μέτρα για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από την επιδημία του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή όμως δε μπορούμε να κάνουμε πίσω σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Κυβέρνηση και εργοδοσία χτυπάνε ξανά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας και φορτώνουν το μάρμαρο στους εργαζόμενους. Συμφώνησαν να δοθεί πράσινο φως για να συνεχίσουν εντελώς ανεξέλεγκτα να καταπατούν εργασιακά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν την όσο γίνεται λιγότερη χασούρα για τις επιχειρήσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν στο ελάχιστο το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων. Ήδη έχουν έρθει καταγγελίες συναδέλφων για αλλαγές στα ωράρια, μείωση των ωρών εργασίας, αναγκαστικές άνευ αποδοχών άδειες. Καταγγελίες για απουσία απαραίτητων μέτρων ασφαλείας για κάθε ένα συνάδελφο ξεχωριστά. Όλοι αγωνιούν για τη συνέχεια της εργασιακής τους σχέσης, για την καταβολή δεδουλευμένων, για την ασφάλεια των μισθών τους αλλά και των θέσεων εργασίας από δω και στο εξής.

Οι εργασιακές σχέσεις αυτήν τη στιγμή στους χώρους των σούπερ μάρκετ έχουν περάσει σε ένα νέο επίπεδο άγριας εκμετάλλευσης, που αγγίζει τα όρια της φυσικής εξάντλησης. Όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αυτήν τη στιγμή κυριολεκτικά θησαυρίζουν. Κάθε άνθρωπος που βρέθηκε ως πελάτης την προηγούμενη βδομάδα στα σούπερ μάρκετ, είδε με τα μάτια του τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους αλλά και για τους ίδιους, μια υγειονομική βόμβα με βάση την ισχυρή μεταδοτικότητα του ιού. Η άδεια ειδικού σκοπού που νομοθετήθηκε για τους εργαζόμενους γονείς μεταθέτει το βάρος στους εργαζόμενους πετσοκόβοντας ένα από τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει, την κανονική άδεια με αποδοχές. Δεν είναι λίγοι οι εμποροϋπάλληλοι στα μεγάλα σούπερ μάρκετ που ενώ δικαιούνται δεν ζητούν την άδεια ειδικού σκοπού με τον φόβο της απόλυσης.

Μέσα σε αυτές τις σύνθετες συνθήκες δηλώνουμε “παρών” και πάντα στην πρώτη γραμμή, γιατί το ταξικό κίνημα συνάδελφοι δε κατεβάζει ρολά. Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, δεν υποστέλλεται η σημαία της διεκδίκησης, δίνουμε μάχη για να μην μπουν σε καραντίνα τα δικαιώματά μας. Για να μην αξιοποιηθεί η πανδημία για ένα νέο γύρο επίθεσης από την εργοδοσία. Ήδη βλέπουμε ότι μια σειρά μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Όμως, οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί ήδη βρίσκουν αντίσταση, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα από τώρα ήδη αντιδρά, διεκδικεί με κάθε πρόσφορο μέσο να διασφαλιστούν τα δικαιώματά μας, να μην πληρώσουμε και αυτήν την κρίση.

Εκεί είναι η ελπίδα, στο να μην το βάζεις κάτω. Στην οργάνωση στο σωματείο, στη συστράτευση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Στο να δείξεις την αλληλεγγύη σου, να μη μείνει κανείς μόνος του ούτε σε αυτήν την κρίση. Να μην κυριαρχήσει ο ατομισμός, η ανθρωποφαγία και η αδιαφορία, ειδικά για όσους δοκιμάζονται ακόμα πιο σκληρά αυτές τις μέρες, που απολύθηκαν, που είναι απλήρωτοι, που δεν έχουν εισόδημα ή που δουλεύουν ακατάπαυστα χωρίς ρεπό και ανάπαυση. Να μην νιώσει κανένας μόνος του και φοβισμένος! Να μην βρεθεί κανείς μόνος στην εργοδοτική αυθαιρεσία!

Σε οποιαδήποτε περίπτωση μη δεχτείς, μην υπογράψεις αλλαγή στη σύμβασή σου ή απόλυση/παραίτηση. Μη δεχτείς και μην υπογράψεις άδειες άνευ αποδοχών, κατάργηση δικαιωμάτων. Πριν κάνεις οτιδήποτε, ενημέρωσε μας, ώστε συλλογικά να αποτρέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε.

Απαιτούμε να παρθούν τώρα μέτρα από την κυβέρνηση για έκτακτη ενίσχυση ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τα μισθολογικά και ασφαλιστικά του δικαιώματα. Οι  πιθανότητες σε όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι εμείς θα επωμιστούμε το μεγαλύτερο βάρος.

Παίρνουμε δύναμη από το παράδειγμα των υγειονομικών που δίνουν τη μάχη, είμαστε στο πλευρό τους και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα τους:

  1. Να δοθούν εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας στους υγειονομικούς, για να μην αρρωστήσουν και φύγουν από τη μάχη.
  2. Να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ, για να μην χάσουμε ασθενείς που θα μπορούσαν να σωθούν.
  3. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις, για να εξετάζεται γρήγορα και αποτελεσματικά ο άρρωστος, για να αναπληρώνονται επαρκώς οι υγειονομικοί που νοσούν.
  4. Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας, οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και να στελεχωθούν επαρκώς τα ΚΥ και οι ΤΟΜΥ για 24ωρη λειτουργία, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
  5. Να επιταχτούν όσα ξενοδοχεία χρειαστούν, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο.

Απαιτούμε από τους εργοδότες και την κυβέρνηση:

  1. Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
  2. Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
  3. Καμία μονομερής μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμία αρνητική μεταβολή στη μισθοδοσία και στο προσωπικό των επιχειρήσεων για όσο διαρκούν τα μέτρα. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.
  4. Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

 

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δε σκύβουμε το κεφάλι!

Διεκδικούμε την υγεία μας και όλα τα δικαιώματα μας!

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ N. ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ  ΤΟΜΕΑ

Επικοινωνία: 6936116086

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.