Δ.Πέλλας

«Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ»

1kΠροβολές

Ιερό Ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

‘Όπως κάθε χρόνο του Αγ. Πνεύματος  έτσι και φέτος το διήμερο 16 και 17 Ιουνίου χτύπησε η καρδιά της Ανατολικής Ρωμυλίας στο Ιερό Ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ» στη Λειβαδίτσα της Πέλλας κοντά στα Κουφάλια. Ανατολικορωμυλιώτες φίλοι της παράδοσης και προσκυνητές της Αγ. Τριάδος άρχισαν να συρρέουν από την Κυριακή το πρωί στο Ιερό Ίδρυμαγια να παρακολουθήσουν τις διήμερες πανηγυρικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σε αυτό το εκπληκτικό διήμερο, το Θρησκευτικό μας συναίσθημα απογείωσε  η παρουσία του Σεβασμιότατου ΜητροπολίτουΒρυούλων κ.κ. Παντελεήμονα στο Αρχιερατικό Εσπερινό της Κυριακής, ο οποίος στο μεστό και ζεστό του λόγο, επιχειρηματολογώντας μέσα από κείμενα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, εξήγησε την Τριαδικότητα του Θεού ενισχύοντας την Πίστη μας, και οι Ιεροψάλτες της θαυμάσιας Βυζαντινής χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, με χοράρχη τον κο Αριστοτέλη Βογιατζόγλου,  ενώ το Πολιτιστικό κεκτημένο των εκδηλώσεων μας το έδωσαν: η χορωδία του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εγχόρδων, με Διευθυντή τον Δρ Αθανάσιο Τρικούπη, η οποία απέδωσε έργα Θρακών και Μακεδόνων Μουσουργών, μερικά εξ αυτών σε πρώτη εκτέλεση. Μέσα στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας μάγεψαν το ακροατήριο με τις καταπληκτικές φωνές τους που έμεινε εκστασιασμένο να παρακολουθεί. Τα παραδοσιακά συγκροτήματα με τους καταξιωμένους καλλιτέχνες που μαζί με τα χορευτικά των Πολιτιστικών Συλλόγων ενθουσίασαν το κοινό.Και τέλος το παραδοσιακό κουρμπάνι που προσφέρθηκε στους προσκυνητές την Δευτέρα ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης ,Πέλλης και Αλμωπίας και σε συνεργασία του Υπουργείου Μακεδονίας–Θράκης, της Περιφερειακής Ενότητα Πέλλας, των Δήμων Πέλλας και Χαλκηδόνος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων  Ανατολικής Ρωμυλίας.

Στην πρόσκληση μας ανταποκρίθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής, πρ. Υπουργός και υποψήφιος με τον Σύριζα στην Β’ Θες/νίκης, κος Δημήτρης Μάρδας,  ο Βουλευτής,πρ. Υπουργός και υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία στο Νομό Πέλλας κος Γιώργος Καρασμάνης, ο Βουλευτής, πρ. Υπουργός και υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία στην Β’ Θες/νίκης, κος Θεόδωρος Καράογλου,  ο Βουλευτής, και υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στη Β’ Θες/νίκης κος Γιώργος Αρβανιτίδης, ο πρ.Υπουργός Δημοσθένης Παπαδημητρίου, οι Δήμαρχοι Χαλκηδόνος κος Ιωάννης Τσουκνιδάς, Παιονίας κοςΧρήστος Γκουντενούδης                                      οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι Χαλκηδόνος κος Σταύρος Αναγνωστόπουλος, και Πύδνας-Κολινδρού κος Αναστάσιος Μανώλας, η Περιφερειακή Σύμβουλος,της ΠεριφερειακήςΕνότητας Πέλλας,  υποψήφια με την Νέα Δημοκρατία στο Νομό Πέλλας κα ΜαρίαΖωγράφου –Τσαντάκη, ο σύμβουλος της Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κος Ιωάννης Αλεξόπουλος, εκπρόσωποι του 1ου και 2ου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Επ.Πρόεδρος της ΠΟΣΑΡ κος Γιάννης Μηνούδης, η νεοεκλεγεισα Πρόεδρος της ΠΟΣΑΡ κα Μαρία Ασανιώτου, πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων κ.α

Επαιξαν οι μουσικοί:Γιαννακίδης Νίκος  Ακορντεόν,Δραγανίδης Δημήτρης Ακορντεόν-Καβάλ-Τραγούδι, Ιωαννίδης Κυριάκος    Γκαιντα, Μητκούδης   Βασίλης   Ακορντεόν, Μπόζογλου  Νίκος  Ακορντεόν, Μυλωνόπουλος Χρήστος Ακορντεόν-Τραγούδι, Νετούδης  Μιχάλης    Νταούλι, Ουζονίδης  Θεόδωρος  Νταούλι , Ξυλοπινάκα  Δήμητρα   Τραγούδι

Συμμετείχαν οι παρακάτω σύλλογοι:

  1. Πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας

Πρόεδρος: Ρουπακιά Μαρία,Δάσκαλος:ΓκογκινούδηςΤριαντάφυλλος-Γκογκινούδη Μαρία

Πρόγραμμα: Μπογδάνος-Τρεμουλιστός- στις τρείς- Ζωναράδικος-Σφαρλής- συγκαθιστός

2  Πολιτιστικός σύλλογος Κουφαλίων   «Ο Αριστοτέλης» (Παιδική)

Πρόεδρος: Τριανταφύλλου Εύα,  Δάσκαλος:Συμεωνίδου Μαίρη

Πρόγραμμα: Καστρινός- Μπογδάνος- ζωναράδικος(καλοκαιράκι)- Συρτός

3.Πολιτιστικός Λαογραφικός όμιλος Πέλλας «Η Ανατολική Ρωμυλία»(Παιδική)

Πρόεδρος: Γκόγκαλη Ελένη,  Δάσκαλος: Νινιατσούδης Αργύρης

Πρόγραμμα: Κοκωνίτικος-Στα τρία – Μπογδάνος –Ζωναράδικος-Συγκαθιστός

4.Πολιτιστικός σύλλογος Λειβαδιάς Σερρών «Η  Μπάμπω»

Πρόεδρος: Σωτήρογλου Θεοδώρα, Δάσκαλος:Νικηφορίδης Σαράντης

Πρόγραμμα: Παλικαρίσιος(Γιάννης ήτανε σερμπέζης)-Ντιούζκος(Μπιρμπίλω μαυρομάτα)- Καλινίτικος- ζερβός

5.Λαογραφικός σύλλογος καλοχωριτών ανατ. και βόρειας Θράκης η «Κασκάρκα»

Πρόεδρος: Ασανιώτου Μαρία, Δάσκαλος: Νικηφορίδης Σαράντης

Πρόγραμμα: Παλικαρίσιος(Γιάννης ήτανε σερμπέζης)-Ντιούζκος(Μπιρμπίλω μαυρομάτα)- Καλινίτικος- ζερβός

6.Πολιτιστικός σύλλογος Λαρίσης   «Ανατολική  Ρωμυλία»

Πρόεδρος: Μοσχίδης Ντίνος,  Δάσκαλος:  Ηλιούδης  Στέλιος

Πρόγραμμα: Μπογδάνος-Καστρινός-Ζωναράδικος- Μπαϊντούσκα- Ζωναράδικος- Συγκαθιστός

7.Σύλλογος διατήρησης και προβολής της παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου.

Πρόεδρος: ΚυτούδηςΚυριάκος,Δάσκαλος: Κανδήλας Απόστολος

Πρόγραμμα: Νταουλτζίδικο-Ζίγκλο-Κουκίτσα-Ζαβρατένο

8.Πολιτιστικός σύλλογος Κίτρους

Πρόεδρος: Τατσίδης Αναστάσιος,  Δάσκαλος: Ρέμπας Γιώργος

Πρόγραμμα: Ντιούζκο(Ζερβουλάκι) -σφαρλής-ΧεριάτικοΤραμπανιστό(Κυρ βοριάς)-Ζερβός.

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.