Πολιτική

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με φόβο – Η Τουρκία διαμορφώνει ήδη το μέλλον της Λιβύης

28Προβολές

Τη δική του αιχμηρή και ανησυχητική αποτύπωση της γεωστρατηγικής συγκυρίας στην Ανατολική Μεσόγειο παρουσίασε ο Αντιστράτηγος ε.α. και μέλος του Διαρκούς Βουλευτηρίου της ΝΙΚΗΣ, Γιώργος Νικολάκος, σε τηλεοπτική του παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό TV100. Ο κ. Νικολάκος εστίασε στις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στον απόηχο των επαναλαμβανόμενων αναφορών στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στις διεκδικήσεις επί των θαλάσσιων ζωνών στο Λιβυκό Πέλαγος.

 

Όπως τόνισε, «είναι πλέον ολοφάνερο ακόμη και στα μικρά παιδιά» ότι η Λιβύη ενεργεί σε πλήρη σύμπλευση με την τουρκική στρατηγική. Χαρακτήρισε παράνομη τη ρύθμιση της Λιβύης για τη γραμμή βάσης στη Βεγγάζη, σημειώνοντας ότι ο τελικός σκοπός της είναι να καταστρατηγήσει τα ελληνικά ενεργειακά σχέδια, κυρίως στη νότια Κρήτη. Όπως δήλωσε, «η Τουρκία βρίσκεται πίσω απ’ όλα, όχι πλέον συγκαλυμμένα, αλλά φανερά. Χρηματοδοτεί, εξοπλίζει και ελέγχει τη Λιβύη, διεκδικώντας επιπλέον μίλια θαλάσσιας επιρροής με στρατηγικό στόχο τον ενεργειακό αποκλεισμό της Ελλάδας».

 

Ασκώντας δριμεία κριτική στην ελληνική εξωτερική πολιτική, μίλησε για «πολιτική κρυφής ατζέντας και υπόκλισης που αποδείχτηκε καταστροφική». Καταφέρθηκε εναντίον της στάσης του ΥΠΕΞ, εκφράζοντας απορία για την καθυστέρηση στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης – όπως έχει απόλυτο δικαίωμα η Ελλάδα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Σχεδιάσαμε χάρτες για την ΕΕ που δεν δείχνουν καν ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα. Γιατί; Φοβόμαστε αντιδράσεις; Δεν καταλαβαίνω».

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απουσία σταθερής και διαρκούς διπλωματικής παρουσίας στη Λιβύη. «Η ελληνική διπλωματία περιορίζεται σε αποσπασματικές κινήσεις, δύο ώρες επίσκεψη και πίσω. Οι Τούρκοι, αντιθέτως, έχουν δώσει λεφτά, εξοπλισμό, στρατιωτική υποστήριξη. Από εδώ και πέρα, θα επιλέγουν ποιος κυβερνά τη Λιβύη. Εμείς, απλώς παρακολουθούμε», είπε με σαφή τόνο απογοήτευσης.

 

Σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας, εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απολύτως προετοιμασμένα, αν και δεν παρέλειψε να τονίσει πως η Πολιτική Προστασία πάσχει σοβαρά. Όπως ανέφερε, «εάν τώρα χτυπούσε η σειρήνα, ποιος από εμάς ξέρει πού να πάει; Τα καταφύγια είναι ανύπαρκτα ή παρατημένα». Αναφέρθηκε στην κατάσταση των υποδομών από την εποχή που ο ίδιος υπηρετούσε στο ΓΕΕΘΑ και υποστήριξε ότι «η κρατική μέριμνα προς τον πολίτη είναι τραγικά ανεπαρκής».

 

Ερωτηθείς για την ασφάλεια στρατηγικών εγκαταστάσεων, όπως αυτές στη Σούδα, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη, σχολίασε πως «η Κρήτη είναι αστακός», αλλά προειδοποίησε: «Μόνο η Κρήτη είναι ελληνισμός; Η Κύπρος δεν είναι; Την έχουμε ξεχάσει. Πού είναι ο σχεδιασμός για το 2050; Ζούμε ακόμα με όραμα του 2000».

 

Ο Αντιστράτηγος δεν έκρυψε την ανησυχία του και για τις διεθνείς ισορροπίες. Σχολιάζοντας τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ μετά την επανεκλογή του, τόνισε ότι αν και ασκεί «θεατρική διπλωματία», είναι αρκετά ικανός για να σταθμίσει τις επιπτώσεις μιας επέμβασης στη Μέση Ανατολή. «Το Ισραήλ πολέμησε και δεν κατάφερε ούτε γρατζουνιά. Για να πλήξεις στόχους σε τέτοιο βάθος, θες πυρηνικά. Κάτι που όλοι απευχόμαστε. Ο Τραμπ το ξέρει, γι’ αυτό και διστάζει», είπε, καταλήγοντας με νόημα: «Το μέλλον είναι χθες. Αν δεν το έχεις ήδη σχεδιάσει, το έχεις χάσει».

 

Η παρέμβασή του έκλεισε με την προτροπή για στρατηγική επανεκκίνηση του εθνικού σχεδίου, με σαφή στόχο, ρεαλισμό και απεξάρτηση από «φοβικές πολιτικές».

 

Δείτε εδώ τη συνέντευξη:

https://youtu.be/dQgyAIL8dW

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.