Πολιτική

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: « Η σχεδόν παντελής απουσία συμμετοχής του αγροτικού κόσμου κατά τη διαβούλευση του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΑΠ θα οδηγήσει σε απώλεια πόρων και θα καταστήσει τη χώρα ουραγό των εξελίξεων»

311Προβολές

Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με την προετοιμασία του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-27, το οποίο πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του 2021 και στη βάση του οποίου θα κατανεμηθούν στη χώρα περί τα 13,5 δις € (για τα 5 έτη που υπολλείπονται). Κατά την παρέμβασή της η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε ότι καμία ενημέρωση δεν υπήρξε για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις αναφορικά με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για τη στήριξη της ελληνικής γεωργίας που είναι: ο ανθεκτικός γεωργικός τομέας, το περιβάλλον, η ενίσχυση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού στην ύπαιθρο και η καινοτομία και ψηφιοποίηση. Σημείωσε ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι άμεσες αναφορικά με την αναδιανεμητική ενίσχυση, τα οικολογικά σχήματα του πρώτου πυλώνα, το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων επισημαίνοντας την ανησυχία των κατοίκων της Πέλλας ότι σύμφωνα με διαρροές δεν θα περιληφθεί ο τομέας του συμπύρηνου ροδάκινου, την κοινωνική αιρεσιμότητα ως μηχανισμού ελέγχου τήρησης της κοινωνικής-εργατικής νομοθεσίας από τους αγρότες. Κλείνοντας ανέφερε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος που μαζί με την «επιλεκτική διαβούλευση» που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία δυο χρόνια και τη σχεδόν παντελή απουσία συμμετοχής του αγροτικού κόσμου που κατά κύριο λόγο αφορά, θα αποβούν εις βάρος της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας του στρατηγικού σχεδίου.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κ. Τζάκρη:

 

Κύριε Υπουργέ,

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενημέρωση που μας κάνατε σήμερα. Ωστόσο επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι αυτή η ενημέρωση γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και μοιάζει να είναι εντελώς τυπική.

Προσπαθείτε να καλύψετε την υποχρέωση ενημέρωσης επειδή στο τέλος του χρόνου [τις επόμενες ημέρες δηλαδή] οι υπηρεσίες σας πρέπει να αποστείλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-2027 [αφού τα δυο πρώτα χρόνια 2021 και 2022 λειτούργησαν στη βάση μεταβατικού κανονισμού]. Αν θυμάμαι καλά η προηγούμενη συνάντηση έγινε επί Υπουργίας Βορίδη (περί τα μέσα του 2020).

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους τρεις κανονισμούς και ειδικότερα στον κανονισμό για τα στρατηγικά σχέδια, η ΚΑΠ για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2027  θα υλοποιηθεί στη βάση ενός νέου μοντέλου εφαρμογής με μετρήσιμους στόχους  και αποτελέσματα και με αυξημένες αιρεσιμότητες όσον αφορά στο περιβάλλον και σε κοινωνικά ζητήματα.

Μέσα από το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ πρέπει να διασφαλιστούν οι ευρωπαϊκοί πόροι για την ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας. Μέσα από το στρατηγικό σχέδιο πρέπει να υπάρξουν αυτές οι παρεμβάσεις που θα  διορθώσουν τις παθογένειες και αδυναμίες της ελληνικής γεωργίας. Παράλληλα να τεθούν οι προτεραιότητες μας στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Σύμφωνα με τις συστάσεις που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποστείλει στη χώρα το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ πρέπει να εστιάσει τις προτεραιότητές του στις παρακάτω ενότητες:

 • Ανθεκτικός γεωργικός τομέας,
 • περιβάλλον και γεωργία,
 • ενίσχυση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού στην ύπαιθρο και
 • καινοτομία και ψηφιοποίηση.

Μιλάμε λοιπόν για συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν:  

 • Στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των εκμεταλλεύσεων μέσω της δικαιότερης, αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης κατανομής των άμεσων ενισχύσεων.
 • Στη βελτίωση των περιβαλλοντικών προτύπων με την εισαγωγή των οικολογικών σχημάτων στον πρώτο πυλώνα
 • Στη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων με τη στήριξη της σύστασης οργανώσεων παραγωγών και συνεταιρισμών
 • Στην προστασία του περιβάλλοντος με μεταξύ άλλων την ανάπτυξη της ελληνικής βιοοικονομίας, τη βελτίωση του εδάφους, την αποδοτική χρήση των υδάτων, την αύξηση της βιολογικής γεωργίας κλπ.
 • Στην ανανέωση των γενεών στη γεωργία, στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας στις αγροτικές περιοχές, στη μείωση των φυτοφαρμάκων και των αντιβιοτικών, στην ευζωία των ζώων.

Είναι μερικά από αυτά που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το στρατηγικό σχέδιο απαιτεί προσεκτική και αναλυτική προσέγγιση και περιγραφή της ελληνικής γεωργίας ώστε στη συνέχεια να σχεδιαστούν οι παρεμβάσεις.

Μόνο που σήμερα δεν βλέπουμε καθόλου παρεμβάσεις. Σε σημαντικά θέματα που θα επηρεάσουν την επόμενη ημέρα των γεωργών μας

 • Ποιες είναι οι αποφάσεις για την αναδιανεμητική ενίσχυση;
 • Ποια θα είναι τα οικολογικά σχήματα του πρώτου πυλώνα;
 • Πως θα διαμορφωθεί το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων; Υπάρχει έντονη ανησυχία των κατοίκων της Πέλλας γιατί σύμφωνα με διαρροές δεν προβλέπεται να συμπεριληφθεί ο τομέας του συμπύρηνου ροδάκινου.
 • ο δεύτερος Πυλώνας ΙΙ βρίσκεται ακόμα σε αναμονή επεξεργασίας και περιλαμβάνει μόνο τίτλους παρεμβάσεων
 • η κοινωνική αιρεσιμότητα ως μηχανισμού ελέγχου τήρησης της κοινωνικής-εργατικής νομοθεσίας από τους αγρότες

Όλα αυτά που μας είπατε σήμερα είναι ήδη γνωστά από τους κανονισμούς. Δε ζητά αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πως θα εξελιχθεί η εσωτερική σύγκλιση  των δικαιωμάτων έως το 2026 και πως θα αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες αυτής της σύγκλισης. Γιατί εδώ κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι άλλοι θα κερδίσουν.

Η αναδιανεμητική ενίσχυση προς τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, ακόμα μελετάται.

Υπάρχει έντονη ανησυχία για σημαντική απώλεια πόρων του πρώτου πυλώνα αναφορικά με τα οικολογικά σχήματα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν από το πρώτο στρέμμα. Οι πόροι αυτοί αντιστοιχούν σε πάνω από 500 εκ ευρώ ετησίως.

Ποια είναι η ενναλακτική, η πρότασή σας προς τους παραγωγούς όταν ρωτούν: Ναι να μειώσω ακόμη τα λιπάσματα, να μειώσω ακόμη τα φυτοφάρμακα και μετά;

Κύριε Υπουργέ,

Βρισκόμαστε αναμφίβολα σε ένα σταυροδρόμι μεγάλων μετασχηματισμών τόσο στην παραγωγή όσο και στη διανομή και κατανάλωση των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Η πανδημία, ήρθε να προστεθεί στις άλλες μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις όπως το κλίμα, το περιβάλλον, η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων, και οι νέες καταναλωτικές συμπεριφορές που επηρεάζουν την ίδια την παραγωγή.

Στην πράξη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος που μαζί με την «επιλεκτική διαβούλευση» που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία δυο χρόνια και τη σχεδόν παντελή απουσία συμμετοχής του αγροτικού κόσμου που κατά κύριο λόγο αφορά, θα αποβούν εις βάρος της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας του στρατηγικού σχεδίου και θεωρώ ότι ακόμη μια φορά θα είμαστε απροετοίμαστοι και πίσω από τις εξελίξεις.»

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.