Πολιτική

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: «Προκαταβολές έναντι των αποζημιώσεων από τους ανοιξιάτικους παγετούς: η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη που η ίδια έθεσε»

401Προβολές

Ανακοινώθηκε χθες (29/7/2021) ότι η πληρωμή των προκαταβολών (ποσοστό 40%  της ζημιάς) που θα λάβουν οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τους παγετούς της άνοιξης, θα πραγματοποιηθεί (κατά πάσα πιθανότητα) μέχρι την Παρασκευή 6 Αυγούστου και θα αφορά µόνο σε καλλιέργειες πυρηνοκάρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, βερίκοκα) εκ των οποίων εξαιρούνται τα κεράσια στην Πέλλα και Ημαθία.

Επίσης ανακοινώθηκε κατηγοριοποίηση των προκαταβολών ως εξής:

Κατηγορία Α: σε περιοχές (οικισμούς) με μέσο όρο ζημιάς 80% οι προκαταβολές διαμορφώνονται ως εξής: συμπύρηνα ροδάκινα 180 €/στρέμμα, επιτραπέζια ροδάκινα 180 €/στρέμμα, νεκταρίνια 240€/στρέμμα, επιτραπέζια βερίκοκα 300/στρέμμα, βιομηχανικά βερίκοκα 180 €/στρέμμα και δαμάσκηνα 230 €/στρέμμα.

Κατηγορία Β: σε περιοχές (οικισμούς) με μέσο όρο ζημιάς 65% οι προκαταβολές διαμορφώνονται ως εξής: συμπύρηνα ροδάκινα 135 €/στρέμμα, επιτραπέζια ροδάκινα 135 €/στρέμμα, νεκταρίνια 175 €/στρέμμα, επιτραπέζια βερίκοκα 230 €/ στρέμμα, βιομηχανικά βερίκοκα 135 €/στρέμμα και δαμάσκηνα 170 €/στρέμμα.

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι οι προκαταβολές θα βρίσκονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός των επόμενων ημερών, ακολουθώντας πιστά το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε τεθεί (να θυμίσουμε μέχρι το τέλος Ιουλίου) προκύπτουν τα εξής ερωτηματικά:

  1. Γιατί εξαιρέθηκε από τις προκαταβολές τα κεράσια; Χωρίς να υποστηρίζεται η οριζόντια προσέγγιση των προκαταβολών, ωστόσο αφού οι προκαταβολές χορηγούνται στις περιοχές που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και τα κεράσια εφόσον υπάρχουν οικισμοί στην ΠΕ Πέλλας όπου η παραγωγή της κερασιάς έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
  2. Ποιοι από τους 145 οικισμούς της ΠΕ Πέλλας περιλαμβάνονται στην κατηγορίες Α, ποιοι οικισμοί στην κατηγορία Β και ποιοι οικισμοί βρίσκονται εκτός προκαταβολών;
  3. Πότε θα δοθούν οι προκαταβολές για τις υπόλοιπες καλλιέργειες (μήλα, αχλάδια, ακτινίδια κλπ);

Από τις σημερινές εξελίξεις προκύπτει ότι η Κυβέρνηση παρά τις υποσχέσεις για το 100% της ζημιάς και τις υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησε όλο το προηγούμενο διάστημα στον αγροτικό κόσμο της Πέλλας και της Ημαθίας πέρασε τελικά «κάτω από τον πήχη» που η ίδια έθεσε. Αντί να φροντίσει να ολοκληρωθούν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις στο χρονικό όριο που η ίδια προσδιόρισε δηλαδή μέχρι 31/7/2021, προτίμησε  να δοθούν οι προκαταβολές οριζόντια ανά περιοχές με βάση ένα μέσο όρο ζημιάς  εξαιρώντας μάλιστα τα κεράσια (που επίσης είναι πυρηνόκαρπα και αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιά), γεγονός που αποτελεί κατάφωρη αδικία για τους κερασοπαραγωγούς που επλήγησαν σοβαρά από τους ανοιξιάτικους παγετούς.

Οι παραγωγοί της Πέλλας είναι απογοητευμένοι και εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι γιατί τα ποσά των προκαταβολών (40% της τελικής αποζημίωσης) που ανακοινώθηκαν είναι εξαιρετικά χαμηλά. Ιδιαίτερα δε, στην κατηγορία Α που ο μέσος όρος της ζημιάς ανέρχεται σε 80% (δηλαδή σχεδόν ολική καταστροφή) τα ποσά ανά στρέμμα που ανακοινώθηκαν δεν ανταποκρίνονται επ’ ουδενί στο μέγεθος του προβλήματος ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αναγκαίες δαπάνες για την επιβίωσή τους καθώς και τις δαπάνες για τις τρέχουσες καλλιεργητικές φροντίδες.

Ένα είναι σίγουρο: το μόνο τελικά που θα μείνει από τους «διάφορους διερχόμενους αξιωματούχους » (υπουργούς, υφυπουργούς, βουλευτές, πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κλπ) είναι ότι αυτές οι προκαταβολές θα μας μείνουν πράγματι αξέχαστες.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.