Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: «Ενισχύσεις deminimis στα ροδάκινα – Πολύ λίγα, πολύ αργά».

633Προβολές

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υπεγράφη από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών η Απόφαση για την καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (deminimis) στους ροδακινοπαραγωγούς, για τις ζημιές για άγνωστους λόγους δεν έχει αναρτηθεί ακόμη στη Διαύγεια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η δαπάνη θα ανέρχεται σε ύψος 8,5 εκ. ευρώ και θα αφορά σε 80.000 στρέμματα τα οποία καλλιεργούνται με νεκταρίνια, επιτραπέζια ροδάκινα και συμπύρηνα ροδάκινα. Συγκεκριμένα, 90 ευρώ/ στρέμμα θα λάβουν οι παραγωγοί νεκταρινιών, 100 ευρώ/ στρέμμα οι παραγωγοί επιτραπέζιων ροδάκινων και 110 ευρώ/ στρέμμα οι παραγωγοί συμπύρηνων ροδάκινων (ενώ αρχικά οι διαρροές των βουλευτών της συμπολίτευσης μιλούσαν για 9,2 εκ. ευρώ και 100 ευρώ/στρέμμα για τα νεκταρίνια, 110 ευρώ/στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα και 120 ευρώ/ στρέμμα για τα συμπύρηνα).

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να στηρίξει το εισόδημα και τη ρευστότητα των ροδακινοπαραγωγών για 2 συνεχείς χρονιές το 2017 και 2018 χορήγησε δυο φορές ενισχύσεις deminimis, την πρώτη φορά 8,5 εκ. € και τη δεύτερη 13,2 εκ €, ενισχύσεις οι οποίες χαρακτηρίζονταν από την ΝΔ ως αντιπολίτευση τότε «ως ψίχουλα».

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ενισχύσεις αυτές είναι αναγκαίες για να συμπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών, αρκετές ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών (σύμφωνα πάντα με τις διαρροές) δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ποικιλιών για τις ενισχύσεις παρά το γεγονός ότι οι ποικιλίες αυτές είχαν υποστεί ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Αυγούστου. Επίσης οι ανά στρέμμα ενισχύσεις που αποφασίστηκαν τελικά είναι χαμηλότερες από αυτές που αρχικά είχαν αφήσει να διαρρεύσουν, εφόσον το συνολικό ποσό περικόπηκε κατά 800.000 ευρώ σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Παρόλα αυτά εξακολουθεί να προκύπτει ένα ερώτημα για το οποίο δεν υπάρχει απάντηση προς το παρόν, παρά την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας. Το ζητούμενο εδώ είναι πότε θα πιστωθούν τα χρήματα αυτά στους λογαριασμούς των δικαιούχων ροδακινοπαραγωγών;

Η κ. Τζάκρη, ζητά την άμεση καταβολή των ενισχύσεων αυτών στους ροδακινοπαραγωγούς προκειμένου να αναπληρωθεί έστω και μερικά το απολεσθέν εισόδημά τους και να ενισχυθεί η ρευστότητά τους ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες της φετινής χρονιάς.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.