Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: «Ζήτησε τη συνέχιση του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας»

625Προβολές

Σε συνέχεια των προθέσεων της Κυβέρνησης να μην εκδώσει νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας το 2021 ούτε να παρατείνει το ήδη υφιστάμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, βάσει της πρόσκλησης 4/2020 του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με το οποίο προσελήφθησαν με 8μηνη σύμβαση ορισμένου χρόνου σε δήμους, περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών και συναφείς φορείς 36.500 εργαζόμενοι, η Βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 47 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέβαλαν σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με την Ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν στον κ. Υπουργό ότι η απουσία αυτού του προγράμματος θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνική ζημιά που θα επηρεάσει αρνητικά τους εργαζόμενους στο εν λόγω Πρόγραμμα, τους φορείς που αυτοί εργάζονται (δήμοι, περιφέρειες κλπ) αφού οι εργαζόμενοι αυτοί στελεχώνουν πλήθος κρίσιμων υπηρεσιών των δήμων, των περιφερειών και των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, με κίνδυνο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών αυτών προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και τον ρωτούν για τις προθέσεις του:

(1) να επανεξετάσει την Απόφαση για διακοπή του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας και να προβεί σε έκδοση νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας ή να προχωρήσει άμεσα στην παράταση του  υφιστάμενου Προγράμματος (Δημόσια Πρόσκληση 4/2020 του ΟΑΕΔ) για το 2021 και

(2) να εξασφαλίσει τη συνέχιση του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας που έχει βοηθήσει σημαντικά στην απασχόληση ανέργων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Συνέχιση του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας»

 

 

Το Πρόγραμμα Απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας των Δήμων για το 2021 είναι στον αέρα. Η μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, ως συνέπεια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών αυτής της Κυβέρνησης, αρχίζει ήδη να κάνει ορατά τα αντικοινωνικά αποτελέσματα της.

 

Σε μια εποχή που οι δείκτες ανεργίας είναι υψηλοί και οι συνέπειες της πανδημίας τους έχουν επιδεινώσειέτι περισσότερο, περίπου  36 χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας σε υπηρεσίες των Δήμων (υπηρεσίες πρασίνου, καθαριότητας, συντήρηση κοινοχρήστων χώρων), της Περιφέρειας κλπ, θα χαθούν, αφού ο ΟΑΕΔ δεν προτίθεται ούτε να εκδώσει νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας το 2021 ούτε να παρατείνει το ήδη υφιστάμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, βάσει της πρόσκλησης 4/2020 του ΟΑΕΔ,σύμφωνα με το οποίο προσελήφθησαν με 8μηνη σύμβαση ορισμένου χρόνου σε δήμους, περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών και συναφείς φορείς 36.500 εργαζόμενοι, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν τον προσεχή Μάϊο, και  θα έρθουν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

 

Η απουσία αυτού του προγράμματος θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνική ζημιά που θα επηρεάσει αρνητικά αφενός μεντους εργαζόμενους στοεν λόγω Πρόγραμμα  αφετέρου δε τους φορείς που αυτοί εργάζονται (δήμοι, περιφέρειες κλπ), αφούοι εργαζόμενοι αυτοί συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο, στελεχώνοντας πλήθος κρίσιμων υπηρεσιών των δήμων, των περιφερειών και των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, με κίνδυνο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών αυτών προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Επειδή οι 36.500 θέσεις εργασίας είναι κρίσιμες στην παρούσα συγκυρία της μαζικής ανεργίας.

Επειδή με την αποχώρηση 36 χιλιάδων και πλέον εργαζομένων υπάρχει άμεσος κίνδυνος ιδιωτικοποίησης πλήθους δημοσίων υπηρεσιών των δήμων και λοιπών δημόσιων φορέων,

Επειδή το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχει ως στόχο την«ανακούφιση» των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδωνμε την προώθηση της απασχόλησης ανέργων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

 

  1. Προτίθεστε να επανεξετάσετε την Απόφασή σας για διακοπή του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας και να προβείτε σε έκδοση νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας ή να προχωρήσετε άμεσα στην παράταση του υφιστάμενου Προγράμματος (Δημόσια Πρόσκληση 4/2020 του ΟΑΕΔ) για το 2021;
  2. Προτίθεστε να εξασφαλίσετε τη συνέχιση του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας που έχει βοηθήσει σημαντικά στην απασχόλησηανέργων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αβραμάκης Λευτέρης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κατρούγκαλος Γιώργος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη

Πολάκης Παύλος

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.