Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: «Η ευαισθησία της Κυβέρνησης για την προστασία των καταναλωτών εξαντλείται μόνο στην ενσωμάτωση ενωσιακών οδηγιών»

324Προβολές

Στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία (ΕΕ) 2019/2161 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των Οδηγιών 98/6/ΕΚ, 2005/29/ΕΚ και 2011/83/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά στην καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών και άλλες διατάξεις», αναφέρθηκε στο παράδοξο του θέματος ότι «από τη μια να νομοθετούμε για την προστασία του καταναλωτή και από την άλλη ο καταναλωτής να είναι έρμαιο ενός κόστους ζωής που συνεχώς αυξάνεται». Υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, τις ανεπαρκείς κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που σκαρφάλωσε στο 10,2%, του μεγάλου θέματος των υπέρογκων τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας που αδυνατούν να πληρώσουν οι πολίτες, των λιανικών τιμών στα καύσιμα που καλπάζουν, σημείωσε ότι η ευαισθησία της Κυβέρνησης για την προστασία των καταναλωτών, των πολλών δηλαδή, εξαντλείται μόνο στην ενσωμάτωση ενωσιακών οδηγιών. Τόνισε δε, ότι η Κυβέρνηση είναι υπόλογη για την αναποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου χρήματος γιατί και χρήματα σπαταλούνται και αποτέλεσμα δεν υπάρχει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

«Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Συζητάμε σήμερα ένα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, (υποχρεωτικό κατά κάποιο τρόπο) γιατί ενσωματώνει και τροποποιεί ενωσιακό δίκαιο με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη επιβολή των κανόνων της Ένωσης, για την προστασία των καταναλωτών.

Αυτό γίνεται για να θωρακιστεί και να ρυθμιστεί καλύτερα η εσωτερική αγορά του λιανεμπορίου, λαμβάνοντας υπόψη  βεβαίως την αλματώδη αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, που «μεγάλωσε» δυσανάλογα αυτά τα χρόνια της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των πολιτών.

 

Κοιτάξτε να δείτε τώρα το παράδοξο που συμβαίνει εν μέσω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας. Από τη μια νομοθετούμε για την προστασία του καταναλωτή και από την άλλη ο καταναλωτής είναι έρμαιο ενός κόστους ζωής που συνεχώς αυξάνεται.

Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 10,2% τον Απρίλιο και «ροκανίζει» ανελέητα τα μικρά και μεσαία εισοδήματα ή καλύτερα ό,το έχει απομείνει  από αυτά. Για πολλά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις η κατάσταση είναι τραγική. 

Με το μέσο όρο του πληθωρισμού στην ΕΕ να βρίσκεται στο 7% είναι σαφές ότι ο σημερινός πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδράνειας και όχι μόνο το αποτέλεσμα εξωτερικών πιέσεων της οικονομίας, όπως θέλει να μας πείσει ο κ. Υπουργός. Είναι ένας πληθωρισμός, ο οποίος ενσωματώνει τις μεγάλες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και στα είδη διατροφής.

Στο μείζον θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας η  εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στην Ελλάδα από τις 5 Αυγούστου, με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε, κατέληξε στη δημιουργία μιας de facto «ρήτρας πολλαπλασιασμού» της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που μεταφέρει καταχρηστικά το σύνολο των διακυμάνσεων των τιμών στους τελικούς καταναλωτές, με σοβαρές παρατυπίες, αδιαφάνεια και παραβάσεις στη χρησιμοποίησή της.

Ο μέσος καταναλωτής, ο οποίος παθαίνει «ηλεκτροσόκ» με τους υπέρογκους λογαριασμούς που λαμβάνει από τον περασμένο Αύγουστο, παρακολουθεί ανυπεράσπιστος την ανελέητη επίθεση στα πενιχρά εισοδήματά του από μια οργανωμένη και απόλυτα συντονισμένη επιχείρηση σύγχυσης, συσκότισης και παραπληροφόρησης.

Η κυβέρνηση «δείχνει» τη ΡΑΕ, η ΡΑΕ «δείχνει» τη ΔΕΗ, η ΔΕΗ «δείχνει» τους ιδιώτες παρόχους και όλοι μαζί «γλεντάνε» με τα χρήματα των νοικοκυριών. Και εννέα μήνες μετά ήρθε επιτέλους το πόρισμα της ΡΑΕ που υπολόγισε τα «ουρανοκατέβατα υπερκέρδη εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής σε 927 εκ. Ευρώ [που η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αγνοούσαν μέχρι πρότινος], χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία που συγκρίνει το μεικτό περιθώριο κέρδους των μονάδων παραγωγής κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022, με το αντίστοιχο, ένα χρόνο πριν. Με αυτή όμως την προσέγγιση μειώνονται τα πραγματικά υπερκέρδη. Επιπλέον  δεν έχουν υπολογιστεί τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ΑΠΕ, τα υπερκέρδη της εμπορίας φυσικού αερίου και ό,τι άλλο.

Ο υπολογισμός πρέπει να επαναληφθεί στη βάση του πραγματικού κόστους των μονάδων σε σύγκριση με τις τιμές που προσέφεραν στη χονδρεμπορική.

Τι βλέπουμε δηλαδή κυρίες και κύριοι βουλευτές;

Βλέπουμε μια συντεταγμένη προσπάθεια που αντί να έχει στόχο την προστασία των καταναλωτών – των πολιτών,  έχει στόχο την προστασία των κερδών των 4 εταιρειών παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος.

Και βέβαια είδαμε μια ακόμη απόφαση του πρωθυπουργού,  παρά την αγανάκτηση της κοινωνίας,  να επιδοτηθούν και πάλι με τα χρήματα των φορολογουμένων αυτές οι τέσσερις εταιρείες, για να μην χάσουν οι κερδοσκόποι ούτε ένα ευρώ.

Και να μην καταργεί αυτή την ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά να κάνει λόγο για έμμεση και προσωρινή αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής με τον καθορισμό κάποιου τύπου πλαφόν. Τι σημαίνουν οι φράσεις «έμμεσα και προσωρινά» και «κάποιου τύπου πλαφόν»; Και γιατί δεν εφαρμόζεται άμεσα και περιμένουμε τον Ιούλιο;

Έτσι κάπως φαντάζεστε την προστασία των καταναλωτών!

Οι λιανικές τιμές στα καύσιμα καλπάζουν, με την τιμή της αμόλυβδης να καταγράφει νέο «ρεκόρ», με το λίτρο να φτάνει στα 2,619 ευρώ στην Πάτμο. Γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα έχει ξεκινήσει ένα νέο «ράλι» αύξησης των τιμών στα καύσιμα, συμπαρασύροντας, φυσικά, τις τιμές στα βασικά καταναλωτικά αγαθά τα οποία στο σύνολό τους καταγράφουν επίσης αυξήσεις πάνω από 20%. Είμαστε τέταρτοι μεταξύ 31 ευρωπαϊκών χωρών στο λίτρο αμόλυβδης. Ακριβότερες είναι μόνο η Νορβηγία, η Δανία και η Φινλανδία χώρες που διαθέτουν άλλες εισοδηματικές δυνατότητες.

 Η κυβέρνηση λοιπόν με τις τελευταίες της κινήσεις με τα 5 ευρώ στην βενζίνη και τα δέκα ευρώ στο ρεύμα, πιστεύει ότι το «μάζεψε» το θέμα της ακρίβειας και ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Αλλά έχουμε συνηθίσει 3 χρόνια τώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να πετάει συνέχεια «την μπάλα στην εξέδρα», παρουσιάζοντας πάντα μια δικαιολογία για όλες τις απανωτές ήττες που έχει υποστεί και η κυβέρνησή του και η χώρα συνεπαγόμενα. Προφανώς όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού υποδεικνύονται από συγκεκριμένα συμφέροντα στην ενέργεια,  το λιανεμπόριο κλπ. Τα οποία όχι μόνο του υποδεικνύουν τις πολιτικές, αλλά και τον προστατεύουν κιόλας, προσπαθώντας να μειώσουν τις συνέπειες που επιφέρουν οι πολιτικές του στην κυβέρνηση και το κόμμα του. Άλλωστε είναι προφανές ότι υπάρχει ένα βουνό συμφερόντων πίσω από τον κ. Μητσοτάκη που προσπαθεί να τον κρατήσει με νύχια και με δόντια στην εξουσία.

Όμως ούτε η ακρίβεια κρύβεται, ούτε η έλλειψη δημόσιας ασφάλειας μπορεί να ωραιοποιηθεί, μην ξεχνάτε ότι η δημόσια ασφάλεια ήταν προνομιακό πεδίο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ούτε η έλλειψη επενδύσεων, να σας θυμίσω ότι το Ελληνικό έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κύριε Υπουργέ

Κάποια δεύτερη σκέψη για μείωση του ΕΦΚ υπάρχει; Είναι από τους υψηλότερους της ΕΕ. Πολλοί καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα για λιγότερα καύσιμα και πολλές επιχειρήσεις για λιγότερο έργο.

Κάποια δεύτερη σκέψη για μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης υπάρχει;

Είναι ξεκάθαρο κύριοι της Κυβέρνησης πόσο πολύ σας ενδιαφέρει η προστασία των καταναλωτών. Το έχουν καταλάβει πολύ καλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές.

Το έχουν καταλάβει από την πενιχρή αύξηση του βασικού μισθού που τόσο πολύ διαφημίσατε το προηγούμενο διάστημα και τελικά την δώσατε  ούτε που θα την καταλάβει  ο πολίτης γιατί πριν ακόμη την πάρει θα  έχει εξανεμιστεί.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το πρόβλημα που έχουμε τελικά στην Ελλάδα είναι ότι δεν βρίσκουμε το δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε κάτι άλλο κάτι πιο αποτελεσματικό, κάτι πιο ουσιαστικό. Ξέρετε γιατί;

Γιατί δε θέλετε.

Γιατί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθούν οι λίγοι εκλεκτοί φίλοι της Κυβέρνησης,  

Γιατί χαρακτηριστικό της πολιτικής σας είναι να υπηρετείτε συγκεκριμένα συμφέροντα.

Γιατί η ευαισθησία σας για την προστασία των καταναλωτών, των πολλών δηλαδή, εξαντλείται μόνο στην ενσωμάτωση ενωσιακών οδηγιών.

Μας λέτε συνεχώς για τα 43 δις € που μοιράσατε για να στηρίξετε την ελληνική οικονομία κατά την πανδημία. Φτιάξτε μας ένα κατάλογο με όλους αυτούς που πήραν αυτές τις ενισχύσεις. Να δούμε ποιοι και πόσα πήραν.

Φτιάξτε μας έναν κατάλογο να μάθουμε ποιοι πήραν τα 7 δις των απευθείας αναθέσεων. Να δούμε ποιοι, πόσα πήραν και γιατί.

Γιατί και χρήματα σπαταλούνται και αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Και είστε υπόλογοι για αυτήν την αναποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου χρήματος.»

 

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.