Π.Ε.Πέλλας

Θεοδώρα Τζάκρη Κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου

1kΠροβολές

Η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της κατασκευής των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Έδεσσα, Σκύδρα και Αριδαία, προϋπολογισμού 7.500.000 ευρώ

  Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη είχε συνάντηση  (29-1-2019) με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη, στο γραφείο του στο Υπουργείο με θέμα τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της κατασκευής των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Έδεσσα, τη Σκύδρα και την Αριδαία, προϋπολογισμού 7.500.000 ευρώ περίπου.

Η κ. Τζάκρη ανέφερε στον κ. Δραγασάκη ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν δρομολογηθεί και οσονούπω προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί κατασκευής των δικτύων διανομής αερίου σε 6 πόλεις της Βορείου Ελλάδος:  Σέρρες, Κιλκίς, Βέροια, Κατερίνη, Αλεξάνδρεια και ότι από τον νομό Πέλλας μόνο η πόλη των Γιαννιτσών έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα κατασκευών, σε αντίθεση με την Έδεσσα, τη Σκύδρα και την Αριδαία για τις οποίες δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη.

Ο λόγος αποκλεισμού των τριών αυτών πόλεων του νομού ήταν η αδυναμία τροφοδοσίας τους από τον αγωγό μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ, λόγω μεγάλης απόστασης από αυτόν.

Σήμερα, η αδυναμία αυτή δεν υφίσταται αφού ο αγωγός ΤΑΡ που διασχίζει τον νομό Πέλλας βαίνει προς ολοκλήρωση (τέλη του 2019) προβλέπει σημείο εξόδου στο Άσπρο στη Σκύδρα και συνεπώς μπορεί να τροφοδοτήσει τις τρείς αυτές πόλεις.

Οι κατασκευές και η λειτουργία των δικτύων διανομής φυσικού αερίου γίνονται από την κρατική ΔΕΔΑ, η οποία συμμετέχει με ποσοστό έως το 20% της επένδυσης, η οποία έχει ήδη αναθέσει την εκπόνηση μελετών εμπορικής διείσδυσης και του σχεδιασμού δικτύων προς τις τρεις περιοχές, οι οποίες έχουν μάλιστα ολοκληρωθεί από το τέλος Δεκεμβρίου.

Η επένδυση που απαιτείται για να αναπτύξει η ΔΕΔΑ δίκτυα διανομής στην Έδεσσα, τη Σκύδρα και την Αριδαία ανέρχεται περίπου στα 7,5 εκατ. €.

Η ΔΕΔΑ μπορεί, όπως προαναφέρθηκε, να συμμετάσχει με ποσοστό έως 20% της επένδυσης.

Η μόνη λύση για την ταχύτερη έναρξη της κατασκευής δικτύων διανομής στις τρείς πόλεις της Πέλλας είναι η χρηματοδότησή της από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Η χρηματοδότηση των έργων από το ΠΔΕ θα διευκολύνει επίσης τη ΔΕΔΑ στην αναζήτηση δανείου για την κάλυψη του υπολοίπου ποσού της επένδυσης.

Με τη χρηματοδότηση των έργων από το ΠΔΕ, είναι εφικτή η προκήρυξη της κατασκευής των δικτύων διανομής εντός του 2019, δηλαδή με ελάχιστη χρονική υστέρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας.

Η κ. Τζάκρη ανέφερε επίσης στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ότι η διανομή του φυσικού αερίου στους κατοίκους όλης της Πέλλας και τους επαγγελματίες οποιασδήποτε περιοχής είναι αγαθό που συμβάλει σημαντικά στη μείωση των δαπανών θέρμανσης (περίπου κατά 35% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης) και ταυτόχρονα στηρίζει οικονομικά τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και αγρότες (θερμοκήπια) υποκαθιστώντας το υγραέριο για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών με εξοικονόμηση περίπου 20% .

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δραγασάκης αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική εγγραφής της χρηματοδότησης του έργου στο ΠΔΕ, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς τους αρμόδιους φορείς προκειμένου το έργο της κατασκευής των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Έδεσσας, της Σκύδρας και της Αριδαίας να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και θα ενημερώσει άμεσα την κ. Τζάκρη για την εξέλιξη των πρωτοβουλιών του.-

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.