Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: Κοντά στους ομογενείς της Ουκρανίας

361Προβολές

Η  βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κα Θεοδώρα Τζάκρη ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη από τις 25 έως τις 28 Οκτωβρίου  στην ιστορική πόλη της Οδησσού, προκειμένου να πάρει μέρος στις εργασίες του Διακοινοβουλευτικού Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ, καθώς και στις εργασίες του GMF με τίτλο «The Odessa Debate που πραγμαγοποιείται στην Οδησσό από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου,  μια επίσκεψη με ιδιαίτερους συμβολισμούς, καθώς η πόλη αποτελεί από το 1794 που ιδρύθηκε ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα του Ελληνισμού στην Ουκρανία.

Στην  Ουκρανία βρίσκονται οι πιο σημαντικές κοινότητες των Ελλήνων της Διασποράς με πλήρη κοινωνική δομή αλλά και συνείδηση εντοπιότητας. Αυτό οφείλεται στην μακρά ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, στην Ταυρική και στην Περατεία, με τους Έλληνες να είναι από τους πρώτους που κατοίκησαν αυτές τις περιοχές, οπότε ευλόγως έχουν και την αίσθηση της εντοπιότητας (οι ντόπιοι). Τα μεταναστευτικά κύματα που κατά καιρούς ακολούθησαν εγκαταστάθηκαν σε ένα περιβάλλον όπου επικρατούσε ήδη  η Ομογένεια και οι Κοινότητες είχαν ήδη δομή που δεν επέτρεψαν την διάχυση.

Και σε άλλες περιοχές της τέως ΕΣΣΔ υπήρχε αντιστοίχως πολυπληθής Ελληνισμός που μειώθηκε όμως από πολεμικές συγκρούσεις, εκτοπίσεις και μετανάστευση. Με την έννοια αυτή το εθνικό κράτος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία κι ευημερία της Ομογένειας. Μας το επιβάλλουν οι 27 αιώνες αδιάλειπτης παρουσίας από το Παντικάπαιον, το Νυμφαίον, την Θεοδοσία, την Χερσόνησο μέχρι σήμερα.

Όποιος έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει εδώ, πιάνει τον παλμό ενός ιστορικού τμήματος του Ελληνισμού, που θα διεκδικεί  το δικαίωμα να διδάσκεται τη γλώσσα και τον πολιτισμό του. Οι πολυπληθείς σύλλογοι, περισσότεροι από 100,  ευλόγως έχουν ως πρώτο μέλημα τους την διατήρηση της ελληνικής  γλώσσας. Σήμερα, η  ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε εκατοντάδες παιδιά, ενώ οι έδρες νεοελληνικών σπουδών της Μαριούπολης, του Κιέβου, της Συμφερούπολης και του Λβοφ έχουν εκπαιδεύσει εκατοντάδες δασκάλους της ελληνικής γλώσσας. Στα χωριά συνεχίζουν να μιλιούνται τα ρουμέικα και τα ουρούμ. (Σε 33 από τα 48 αυτά χωριά μιλούν τα ρουμέικα με μικρές διαφορές ενώ σε 15 χωριά τα ουρούμ τα οποία είναι τατάρικη διάλεκτος με στοιχεία ελληνικών). Τα ρουμέικα είναι μια ελληνική διάλεκτος με στοιχεία αρχαίων ελληνικών, ποντιακής διαλέκτου και φυσικά πολλά δάνεια από τα ρωσικά, που την μιλούν κυρίως  οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Κατεξοχήν η μαζική εγκατάσταση Ελλήνων από παντού σε αυτές εδώ τις περιοχές έφερε το σύνολο του Ελληνισμού σε επαφή τόσο με τις ιδέες του Διαφωτισμού όσο και με τα επαναστατικά κινήματα. Το ότι η έδρα της Φιλικής Εταιρείας ήταν στην Οδησσό μόνο συμπτωματικό δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Οι πρώτοι προσφυγικοί πληθυσμοί εγκαταστάθηκαν στην περιοχή την εποχή της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β’ της Μεγάλης, η οποία προώθησε με συνέπεια τη ρωσική διείσδυση προς τις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας και τη Χερσόνησο της Κριμαίας. Η πληθωρική τσαρίνα υπήρξε γενναιόδωρη προς τους Έλληνες, αφού φρόντισε για την εγκατάσταση στην Οδησσό εκατοντάδων προσφύγων από την Πελοπόννησο και τον Μοριά μετά την αποτυχία των Ορλωφικών και του Λάμπρου Κατσώνη, παραχωρώντας τους σειρά προνομίων.

Τουλάχιστον 15.000 Έλληνες εγκαταστάθηκαν μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία. Οι Θεόδωρος Ροδοκανάκης, Στέφανος Ράλλης, Αλέξανδος Ζαρίφης, Γρηγόριος Μαρασλής, Νικόλαος Μαυροκορδάτος, Δημήτριος Βικέλας και Γιάννης Ψυχάρης υπήρξαν ορισμένοι μόνο από τους Έλληνες που δραστηριοποιήθηκαν στην Οδησσό.

Η κ. Τζάκρη την 25η Οκτωβρίου συνοδευόμενη από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Οδησσό κ. Χρήστο Δόφτση ξεναγήθηκε στο Μουσείο Φιλικής Εταιρίας από τον κ .Σ. Παραδεισόπουλο, Διευθυντή του Παραρτήματος Οδησσού του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Krasniipereilok. Η σύσταση το 1814 της Φιλικής Εταιρείας αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή του Ελληνισμού της πόλης, καθώς προετοίμασε ιδεολογικά την Επανάσταση του 1821, τα 200 χρόνια από την έναρξη της οποίας γιορτάζει φέτος η πατρίδα μας.

Την ίδια ημέρα ακολούθησε συνάντηση της βουλευτού με εκπροσώπους της ομογένειας στα γραφεία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Οδησσό και πιο συγκεκριμένα με  τον κ. Ντμίτρι Μπαχτσεβάν, Πρόεδρο της Κοινότητας Ελλήνων «Γ.Γ Μαρασλή» της Περιφέρειας Οδησσού και κ. Αλεξάντερ Καλμακάν Πρόεδρο της Αδελφότητας «Μάλι Μπουγιαλίκ» που είναι  Έλληνες από την Ανατολική Ρωμυλία που εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού στο πλαίσιο των προνομίων που παραχώρησε η Αικατερίνη η Μεγάλη.

Η κ. Τζάκρη την 27/10/2021, συνοδεία του Γενικού Προξένου κ. Χρήστου Δόφτση ξεναγήθηκε στην έκθεση «100 χρόνια από τον θάνατο του  Κυριάκ Κωνστάντη» που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Οδησσό, καθώς και στην μόνιμη έκθεση των έργων του Κωνστάντη στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Οδησσού.

Ακολούθησε επίσκεψη της στην Εθνική Επιστημονική Βιβλιοθήκη Οδησσού και γνωριμία με την συλλογή βιβλίων Γρ.Μαρασλή και με το έργο «Ψηφοποίηση του ελληνικού τύπου της Οδησσού.

Ανήμερα της ημέρας της Εθνικής Επετείου η κ. Τζάκρη παρέστη στην Δοξολογία για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Ελληνορθόδοξο Ναό της Αγίας Τριάδας στην Οδησσό και ακολούθως συναντήθηκε με εκπροσώπους Συλλόγων της Ελληνικής Κοινότητας.-

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.