Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: «Να δοθεί άμεση λύση στη μετάκληση εργατών γης από την Αλβανία»

472Προβολές

Επειδή ο μήνας Μάιος κάθε χρόνο είναι ο μήνας που στην ουσία σηματοδοτεί την έναρξη συγκομιδής των καλλιεργειών και η ανάγκη να εισέλθουν στην περιοχή μετακλητοί εργάτες γης από Τρίτες Χώρες και κυρίως από τη γειτονική Αλβανία και επειδή η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πέλλας είναι υποστελεχωμένη και δεν μπορεί να ελέγξει έγκαιρα τους εν λόγω φακέλους η βουλευτής κ. Τζάκρη υπέβαλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών με την οποία τον ρωτά για τις προθέσεις του να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενισχυθεί για όσο διάστημα απαιτείται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πέλλας προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο έλεγχος των φακέλων των αιτούντων για να εργαστούν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή της Πέλλας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Άμεση λύση στη μετάκληση εργατών γης από την Αλβανία»

 

Κάθε χρόνο στο Νομό Πέλλας υπάρχει ανάγκη να εισέλθουν πάνω από 10000 μετακλητοί εργάτες γης από Τρίτες Χώρες (κυρίως από τη γειτονική Αλβανία) προκειμένου να εργαστούν τους καλοκαιρινούς μήνες σε διάφορες αγροτικές εργασίες, μεταξύ των οποίων και στη συγκομιδή των καλλιεργειών (σπαράγγια, κεράσια, ροδάκινα, αχλάδια, κλπ).

Σε συνέχεια της σχετικής Απόφασης (Απόφαση 5269/139/03-02-2021, ΦΕΚΒ 545/12-02-2021), για τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2021 και 2022, έχουν ήδη κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πέλλας περί τους 800 φακέλους αιτούντων για να εργαστούν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής. 

Ωστόσο η υποστελέχωση της εν λόγω Υπηρεσίας επιτρέπει τον έλεγχο περίπου 30 φακέλων ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι για να ελεγχθούν οι 800 φάκελοι απαιτούνται 26 εργάσιμες ημέρες, με αποτέλεσμα ο έλεγχος να έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιουνίου. Ο Μάιος είναι ο μήνας που στην ουσία σηματοδοτεί την έναρξη συγκομιδής των καλλιεργειών, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγρότες της περιοχής μετά την καταστροφή της παραγωγής τους δεν θα μπορέσουν να συγκομίσουν ούτε αυτή τη λίγη παραγωγή που απέμεινε πάνω στα δένδρα.

Επειδή η υγειονομική κρίση της πανδημίας COVID-19 έχει μεταξύ άλλων επιδεινώσει και το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, λόγω των διαφόρων περιορισμών που έχουν επιβληθεί, κυρίως για την αποτροπή διάδοσης της νόσου.

Επειδή η τήρηση και ο έλεγχος των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ σχετικά με τα μέτρα προστασίας έναντι του COVID 19 επιφέρουν ούτως ή άλλως καθυστερήσεις στην έναρξη εργασίας των μετακλητών εργατών γης.

Επειδή η υποστελέχωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πέλλας δεν επιτρέπει τον έγκαιρο έλεγχο των φακέλων των αιτούντων εργατών Τρίτων Χωρών (κυρίως Αλβανών εργατών), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί και αυτή η λίγη παραγωγή που απέμεινε πάνω στα δένδρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενισχυθεί για όσο διάστημα απαιτείται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πέλλας προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο έλεγχος των φακέλων των αιτούντων για να εργαστούν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή της Πέλλας;

                                                                                               

Η Ερωτώσα Βουλευτής

                                                                                                Θεοδώρα Τζάκρη»

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.