Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: Να σταματήσει ο εμπαιγμός του αγροτικού κόσμου της Πέλλας

481Προβολές

Επισκέψεις της βουλευτού στην Άρνισσα, τον Άγιο Αθανάσιο και την Ζέρβη που επλήγησαν από το χαλάζι της 9ης Ιουνίου

 

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη επισκέφτηκε χθες 10 Ιουνίου 2021  την Άρνισσα, τον Άγιο Αθανάσιο και την Ζέρβη που επλήγησαν από το καταστροφικό χαλάζι της 9ης Ιουνίου που έπληξε, πλην αυτών, την Παναγίτσα, ενώ την 7Η Ιουνίου με χαλάζι επλήγησαν και τα Ξανθώγεια (περιοχές που δεν κατάφερε να επισκεφτεί λόγω έντονης βροχόπτωσης) προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες της περιοχής (κεράσια, μήλα, ροδάκινα κλπ).

Να σημειωθεί ότι για τις περιοχές αυτές, που είχαν ήδη πληγεί από τους καταστροφικούς ανοιξιάτικους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου,  το προχθεσινό χαλάζι  αποτελεί την «χαριστική βολή» στις καλλιέργειες,  εφόσον κατέστρεψε και την ελάχιστη παραγωγή που είχε απομείνει από τους παγετούς.

Η κ. Τζάκρη βρήκε τους παραγωγούς της περιοχής σε απόγνωση, καθώς,  παρά τις αρχικές μεγαλοστομίες των βουλευτών της ΝΔ στην Πέλλα και τις βαρύγδουπες δηλώσεις της ηγεσίας του ΕΛΓΑ (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος) και άλλων κυβερνητικών παραγόντων που επισκέφτηκαν την περιοχή αμέσως μετά τους παγετούς για αποζημιώσεις τύπου «ΙΑΝΟΥ»,  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει να τηρεί «σιγήν ασυρμάτου» για το διεκδικητικό πλαίσιο που είχε τεθεί από τον αγροτικό κόσμο και που ουσιαστικά έχει να κάνει με την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς και περιλαμβάνει τη χορήγηση προκαταβολών έναντι των αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί καθώς και τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών τους υπέρ ΕΛΓΑ έναντι αυτών των αποζημιώσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα που φέτος χάθηκε εξαιτίας των αντίξοων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν στην περιοχή.

Να σημειωθεί ακόμη ότι, όπως ενημερώθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Βέροια,  την Δευτέρα 14 Ιουνίου θα ανοίξουν οι αναγγελίες για την δήλωση από τους παραγωγούς  των ζημιών στις όψιμες ποικιλίες κερασιού καθώς και στα μήλα κλπ που ενώ επλήγησαν από τον παγετό δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική αναγγελία δήλωσης ζημιών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, εκτός του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Πρόκειται για περιπτώσεις προανθικού παγετού, για την κάλυψη του οποίου, εκτός ΕΛΓΑ, είχαν δεσμευτεί με δηλώσεις τους τόσο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός όσο και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέτζος.

Επιπλέον, παραμένουν ακόμη «πάνω στο τραπέζι» και άλλες ρυθμίσεις όπως οι τραπεζικές ρυθμίσεις για τα χρέη των συνεταιρισμών, η μείωση επιτοκίων, το πάγωμα των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, εφορίες κλπ, η υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων (ΛΑΕΚ) για τους απασχολούμενους στον αγροτικό τομέα κλπ. στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράμματος παρέμβασης για τη στήριξη του συνόλου της τοπικής αγροτικής οικονομίας που έχει ανάγκη η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η κοροϊδία. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει, αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης, να προχωρήσει  στην λήψη των σχετικών αποφάσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του και στην ανακοίνωση αυτών στους παραγωγούς για να παύσει επιτέλους η ανασφάλεια και να αρθεί η αβεβαιότητα που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Πέλλας. Οι παραγωγοί βρίσκονται στα όριά τους και δεν αντέχουν να περιμένουν άλλο.-

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.