Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: Ο χειρότερος χειμώνας

638Προβολές

Θεοδώρα Τζάκρη: Δεύτερη Απάντηση στα Ψεύδη του κ. Καρασμάνη

………………………………………….

Θεοδώρα Τζάκρη: Ο χειρότερος χειμώνας των τελευταίων 10 ετών για τον αγροτικό κόσμο 

Τοποθέτηση της βουλευτή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο: «Η ανυπαρξία πολιτικής της κυβέρνησης προκαλεί τον αγροτικό κόσμο και αυξάνει την δυσαρέσκειά του»

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Η ανυπαρξία πολιτικής της κυβέρνησης προκαλεί τον αγροτικό κόσμο και αυξάνει την δυσαρέσκειά του» που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, η βουλευτής Πέλλας με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, γενικά, ο αγροτικός κόσμος, ενώ, παράλληλα, επανέφερε στον Υπουργό τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ροδακινοπαραγωγούς.

Η βουλευτής, εκκινώντας την τοποθέτησή της ανέφερε: «Ο  χειμώνας αυτός ήταν για τον αγροτικό κόσμο όλης της χώρας, τον κόσμο της ελληνικής περιφέρειας ο χειρότερος της τελευταίας δεκαετίας για συγκεκριμένους λόγους: Το κοινωνικό μέρισμα δεν καταβλήθηκε και έλλειψε κι από τα νοικοκυριά και συνακόλουθα κι από την αγορά και το εισόδημα των αγροτών στα Τάρταρα: η τιμή του λαδιού κατρακύλησε στα 2,10 ευρώ το κιλό σε μια καλή χρονιά και από άποψη ποσότητας κι από άποψη ποσότητας, το  βαμβάκι, το εθνικό μας  προϊόν, πωλήθηκε στην εξωφρενική και αδικαιολόγητη τιμή των 37 λεπτών το κιλό, τη στιγμή που η χρηματιστηριακή του αξία ξεπέρασε τα 60 cents του δολαρίου.

Ωστόσο, όπως ήδη ακούσαμε τα προβλήματα εξακολουθούν να συσσωρεύονται σε όλα σχεδόν τα σημαντικά προϊόντα στο ελαιόλαδο, στο βαμβάκι, στην κτηνοτροφία».

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στη μεγάλη σημασία της καλλιέργειας ροδακίνου, τόσο για την εθνική οικονομία, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες της Μακεδονίας, επισήμανε στον κ. Βορίδη τους προσεκτικούς χειρισμούς και τη σοβαρή προσέγγιση που απαιτείται από πλευράς του Υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων διάθεσης του προϊόντος που γίνονται όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια.

Η βουλευτής αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, στο ρωσικό εμπάργκο, στην προσφιλή τακτική της βιομηχανίας να προσφέρει χαμηλές τιμές για την αγορά της πρώτης ύλης, ως τα βασικά αίτια που παρεμποδίζουν την ικανοποιητική διάθεση του προϊόντος, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος πάνω από 30%.

Επισημαίνοντας ότι οι ενισχύσεις deminimis αναμφισβήτητα έχουν βοηθήσει στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών επανέλαβε ακόμη μια φορά την κατάφορη αδικία για την εξαίρεση των παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου.

Παράλληλα, η κ. Τζάκρη υπογράμμισε την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών που θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας. Μέτρα όπως:

Η υλοποίηση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης του επιτραπέζιου ροδάκινου ώστε οι παραγωγοί να προχωρήσουν σε εκρίζωση μέρους της καλλιέργειας ροδάκινων και επαναφύτευσης άλλων καλλιεργειών που ζητά η αγορά. Για το θέμα αυτό παρέπεμψε σε επιστολή του προηγούμενου Επιτρόπου Hogan ο οποίος παραδέχεται ότι μέρος της διαρθρωτικής ανισορροπίας στη ροδακινοκαλλιέργειας λόγω του ρωσικού εμπάργκο.

Η οργάνωση των παραγωγών ώστε οι παραγωγοί να ισχυροποιήσουν τη θέση τους και να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους κατά τις διαπραγματεύσεις για τη διάθεση της παραγωγής τους,

Η ουσιαστική ενεργοποίηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων ως η πραγματική πλατφόρμα διαλόγου και άρση των αντιθέσεων ανάμεσα στους παραγωγούς και τους άλλους κρίκους που μεσολαβούν στην εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι τη διάθεση του τελικού προϊόντος. Είναι ένα εργαλείο για να  αντιμετωπιστούν οι Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές που έχουν αναγνωριστεί ως η βασική αιτία των προβλημάτων που βιώνει ο παραγωγός στο εμπορικό μέρος διαχείρισης της παραγωγής του και να περιοριστούν τα φαινόμενα «καρτελοποίησης».

Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν επιπλέον τους παραγωγούς

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της ΚΑΠ για την ελληνική γεωργία με την εισροή κάθε χρόνο στη χώρα πάνω από 2,5 δις ευρώ. Σημείωσε ότι μέσα στο 2020, πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ της περιόδου 2021-27, η οποία θα είναι περισσότερο απαιτητική κυρίως με το νέο μοντέλο εφαρμογής της, το στρατηγικό σχέδιο που πρέπει να υποβληθεί, τους περιβαλλοντικούς στόχους της, τα μετρήσιμα αποτελέσματα κλπ. Με δεδομένο ότι η επόμενη ημέρα για την ΚΑΠ θα είναι τελείως διαφορετική από την υφιστάμενη με το στρατηγικό σχέδιο και την  εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση για τις όποιες επιλογές μας ως Χώρα, επισήμανε τον κίνδυνο απώλειας πολύτιμων πόρων αν δεν γίνει έγκαιρη υποβολή του στρατηγικού σχεδίου ή έχουμε πλημμελή εφαρμογή του. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ζήτησε από τον Υπουργό το επόμενο διάστημα, ενημέρωση σε τακτική βάση τόσο για τις εξελίξεις των συζητήσεων για την ΚΑΠ όσο και την πορεία ολοκλήρωσης του εθνικού στρατηγικού σχεδίου.

Στην απάντηση του ο Υπουργός σημείωσε ότι γνωρίζει τα προβλήματα διάθεσης που αντιμετωπίζουν τα διάφορα προϊόντα, ωστόσο ανέφερε ότι το σημαντικότερο ρόλο όσον αφορά στη διάθεση της παραγωγής παίζει η αγορά.

Στη δευτερολογία της η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε επίσης στο ασφαλιστικό και στις νέες διατάξεις του, που ουσιαστικά ελαφρύνει και ενισχύει τα υψηλότερα αγροτικά εισοδήματα  σε αντίθεση με το νόμο Κατρούγκαλου που συνέδεε τις ασφαλιστικές εισφορές με το φορολογητέο εισόδημα. Η βουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο νόμος Κατρούγκαλου πράγματι συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το φορολογητέο εισόδημα. Και πράγματι το 5% των ασφαλισμένων που δήλωναν καθαρό εισόδημα πάνω από 50.000- 60.000 ευρώ έδινε περισσότερα από ότι παλιά. Για το 95% των αγροτών υπήρχε μείωση σημαντική σε μια χώρα που οι αγρότες δηλώνουν εκεί ως 10.000 καθαρά έσοδα το χρόνο και καλύπτονται από το αφορολόγητο.

Τώρα τι θα κάνετε εσείς: Για το 5% μειώνετε τις ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που ίσχυαν προ της κρίσης και για το 95% μόλις και μετά βίας ο αγροτικός κόσμος γλίτωσε από έναν διπλασιασμό των ασφαλιστικών του εισφορών από τα 110 ευρώ στα 220 ευρώ το μήνα και δεν ξέρουμε τι θα γίνει και του χρόνου.

Για να το καταλάβει όμως ο κόσμος και για να μη το μπερδεύουμε με τη χρυσόσκονη καταβάλοντας κανείς 110 ευρώ το μήνα ασφαλιστικές εισφορές δεν θα παίρνει τη σύνταξη που θα έπαιρνε με το Νόμο Κατρούγκαλου.

Κι αν μάλιστα είναι ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές 560 ευρώ το μήνα για να παίρνει τη σύνταξη που θα έπαιρνε  με το νόμο Κατρούγκαλου».

………………………………

Θεοδώρα Τζάκρη: Δεύτερη Απάντηση στα Ψεύδη του κ. Καρασμάνη

 «Κύριε Καρασμάνη, έχει και ο πολιτικαντισμός τα όριά του»

 Συνέχεια στον διαξιφισμό επί των αγροτικών θεμάτων δίνει με νέο της κείμενο η βουλευτής Πέλλας με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη. Σε συνέχεια της απάντησης του κ. Καρασμάνη σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου της βουλευτή (βλ. Θ. Τζάκρη: «Κύριε Καρασμάνη απελπισία και οργή στους παραγωγούς προκαλούν οι αποφάσεις της Κυβέρνησής σας που τους οδήγησαν να περάσουν μαύρα Χριστούγεννα», η κ. Τζάκρη, σε έντονο ύφος, απαντά αναλυτικά σε όσα ισχυρίζεται στο τελευταίο του κείμενο ο βουλευτής της ΝΔ.

 

Το κείμενο έχει ως εξής:

«O κ. Καρασμάνης ζει σε έναν δικό του φανταστικό κόσμο, αποκομμένος από την πραγματικότητα και την καθημερινότητα του αγροτικού κόσμου, ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά, όπως δοκιμάστηκε και στο παρελθόν από τη δεξιά αντιλαϊκή πολιτική.

Πάμε όμως, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αρχικά, λοιπόν, πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι ενισχύσεις deminimis δεν δίνονται για την απώλεια της ρωσικής αγοράς, αλλά για απώλεια εισοδήματος λόγω πολλών παραγόντων. Ο κ. Καρασμάνης ξέχασε, μάλλον, τα συμπύρηνα που αποκλείστηκαν. Όταν ο ίδιος ζητούσε ενισχύσεις το 2014, ως αίτιο ανέφερε την ουκρανική κρίση και όχι το ρωσικό εμπάργκο (που τότε ήταν και πρόσφατο).

Έπειτα, όσο κι αν θέλετε να το αποσιωπήσετε, οι αγρότες θυμούνται. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην παροχή deminimis για ενίσχυση του εισοδήματος δύο φορές. Το 2017 και το 2018.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί». Είναι τουλάχιστον αστείο να προσάπτει «αφωνία» για την επέκταση των μέτρων για το ρωσικό εμπάργκο σε οποιονδήποτε ο κ. Καρασμάνης που επί των ημερών του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εφαρμόστηκε κανένα μέτρο για το ρωσικό εμπάργκο.  Εμείς πάντα ζητούσαμε στις επιτροπές την επέκταση των έκτακτων μέτρων, αλλά κάποια στιγμή θα τέλειωναν. Τα έκτακτα μέτρα εφαρμόστηκαν από το 2015 έως το 2018.
Ας σταματήσει επιτέλους το θέμα των επιστολών. Υπάρχει επιστολή του Επιτρόπου Χόγκαν το 2018 ως απάντηση στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ότι το επιτραπέζιο ροδάκινο αντιμετωπίζει διαρθρωτική ανισορροπία. Μπορεί να μας ενημερώσει για  την απάντηση του επιτρόπου Hogan προς το δικό του αίτημα το 2014;
Ο κόσμος της Πέλλας δικαιούται να μάθει κάποιες αλήθειες:

  • Το «μέτρο Μ-9 για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών, Κοινοπραξιών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων» έχει προκηρυχθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είναι σε εξέλιξη με 27 εκ. ευρώ.
  • Το μέτρο το μέτρο Μ5 για τα αντιχαλαζικά δίκτυα και τις αντιβρόχινες μεμβράνες έχει προβλεφθεί, επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ με προϋπολογισμό 922.335.
  • Το μέτρο 17 έχει χρησιμοποιηθεί από καθόλου έως ελάχιστα σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε λόγω μη ωριμότητάς του και αδυναμίας στοιχειοθέτησης απαντήσεων στις σχετικές παρατηρήσεις της Επιτροπής.
  • Ο κ. Καρασμάνης έδωσε 33 εκ € deminimis την παραμονή των εκλογών τον Ιανουάριο του 2015 . Τα 33 εκ € ήταν deminimis και δεν απαιτούνταν έγκριση από την Κομισιόν, απλά μια κοινοποίηση. Τη δεύτερη δόση των 27 εκ € μάλλον την ονειρεύτηκε. Αλλά ποιος έχασε την αιδώ για να την βρει ο κ. Καρασμάνης; Φαίνεται άλλωστε πως υπηρετεί πιστά το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Προς απόδειξη παραθέτω απόσπασμα της επιστολής του τότε επιτρόπου Hogan προς τον κ. Καρασμάνη, όπου μεταξύ άλλων λέει ότι «δεν εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας με την μορφή των άμεσων αποζημιώσεων για απώλειες εισοδήματος».
  • Τον ΕΛΓΑ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον παρέλαβε με εκκρεμείς υποχρεώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Από το 2010 τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ συρρικνώθηκαν. Φυσικά, όταν αναλάβαμε το 2015, υπήρχαν χρήματα στο ταμείο. Αυτό θα έλειπε, να έχουν εξανεμιστεί.

Κύριε Καρασμάνη, έχει και ο πολιτικαντισμός τα όριά του. Αντιλαμβάνομαι τη σύγχυση και την αγωνία σας να παρουσιάσετε έργο, αλλά το έργο δεν παράγεται με ευχές και ευφυολογήματα, αλλά με σκληρή και απερίσπαστη δουλειά. Εύχομαι, έστω και τώρα, μετά από τόσα χρόνια να αλλάξετε ρότα και να εργαστείτε για το καλό της Πέλλας και των ανθρώπων της. Να είστε σίγουρος ότι όσοι έχουμε χρόνια κοπιάσει για τούτο τον τόπο, θα είμαστε εδώ προκειμένου να σας ελέγχουμε για τις πράξεις και τις παραλείψεις σας, αλλά και για να σας «κουνάμε το δάχτυλο», όταν χρειαστεί».

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.