Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: «Προς τι οι πανηγυρισμοί της Κυβέρνησης για την αύξηση των εξαγωγών;»

443Προβολές

Ανακοίνωση της αν. Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, κ. Θεοδώρας Τζάκρη για τις Εξαγωγές

Σε ανακοίνωση/απάντηση στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την αύξηση των Ελληνικών Εξαγωγών προχώρησε η αν. Τομεάρχης Εξωτερικών, αρμόδια για το Εξωτερικό Εμπόριο, κ. Θεοδώρα Τζάκρη.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Πράγματι, οι εξαγωγές σημείωσαν εντυπωσιακά επιτεύγματα τα τελευταία χρόνια και συνέβαλλαν καθοριστικά τόσο στην επιβίωση και περαιτέρω ανάπτυξη πολλών Ελληνικών επιχειρήσεων όσο και στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Έτσι, από το 2015 μέχρι και σήμερα (με εξαίρεση το 2020 που καταγράφηκε μείωση των εξαγωγών κατά περίπου 8% οφειλόμενη κυρίως στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία), οι ελληνικές εξαγωγές καταγράφουν  αυξητική πορεία.  Το πρώτο δε, εννιάμηνο του 2021 οι εξαγωγές καταγράφουν αύξηση 18 % περίπου σε σχέση με το 2020 (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).

Ωστόσο, για την περίπτωση της Ελλάδας, η συνεχής αναφορά στη συνεχιζόμενη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, συγκαλύπτει την πραγματική παθογένεια της ελληνικής οικονομίας, η οποία παθογένεια περιλαμβάνει τη μη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη δυσανάλογα μικρή αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων που εξάγονται από την Ελλάδα. Σε συνδυασμό δε, με την παρατηρούμενη αύξηση των εισαγωγών οδηγεί στη  συνεχιζόμενη διεύρυνση του εμπορικού ελλείματος.

Το πρώτο εννιάμηνο του 2021 οι εισαγωγές (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) παρουσιάζουν αύξηση κατά 11%, ενώ σε άνω των 16 δισ. ευρώ ή 21% περισσότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 [αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας], διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα. Αυτή η επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος δείχνει να ενισχύεται όσο η ελληνική οικονομία «ανοίγει» και πάλι στο διεθνές εμπόριο.

Η αύξηση του εμπορικού ελλείματος οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών που δεν μπορεί να «εξισορροπιστεί» από την καταγραφόμενη αύξηση των εξαγωγών, γεγονός που αναδεικνύει την υψηλή εξάρτηση των ελληνικών εξαγωγών από τις αναγκαίες εισαγωγές πχ σε πρώτες ύλες αλλά και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

Η επικράτηση αυτής της τάσης αύξησης του εμπορικού ελλείμματος, θυμίζει επικίνδυνα τις καταστάσεις που οδήγησαν στα μνημόνια.

Κατά συνέπεια, η Κυβέρνηση αντί να πανηγυρίζει για την αύξηση των εξαγωγών καλύπτοντας μια παθογένεια η οποία μεταφράζεται στην πλέον επικίνδυνη κατάσταση αύξησης του εμπορικού ελλείματος, θα πρέπει να θέσει ουσιαστικούς στόχους, στηρίζοντας και διευκολύνοντας:

– την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών με τη διατήρηση των υφιστάμενων αγορών αλλά και τη διερεύνηση νέων αγορών-στόχων,

– τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων».

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.