Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής:

862Προβολές

 Ο κ. Μητσοτάκης κάνει δώρο 368 εκατομμύρια ευρώ στους πλούσιους φίλους του

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας χθες  29-7-2019 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Ήρθαμε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών έχοντας ακούσει δύο Υπουργούς, πλήθος υφυπουργών και πολλά στελέχη παραγωγικών Υπουργείων να δηλώνουν ότι “δεν παραλάβαμε καμένη γη”. Φυσικά ξεχνούν να δηλώσουν ότι παρέλαβαν 35 δις. Οπωσδήποτε προσπαθούν να αποκρύψουν πόσο γρήγορα και υπέρ ποιων θα σπαταλήσουν αυτά τα 35 δις, αφήνοντας τη χώρα ανοχύρωτη απέναντι στις αγορές και σε κάθε επιθυμία επιστροφής του ΔΝΤ και των δανειστών σε ρόλο κυβερνητικών εντολέων. Αν συνδυάσουμε τις ρυθμίσεις του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου και αν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ως προοίμιο νόμου τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, τότε μόλις τα 35 δις έγιναν 32, ίσως και 31 δις.

Η κυβέρνηση, με την προαναγγελθείσα αναστολή του ΦΠΑ στις κατασκευές χωρίς κανένα όριο και κανέναν όρο, κάνει δώρο ένα με δύο δις στους κατασκευαστές του Ελληνικού και άλλο ενάμιση με δύο δις στους πάμπλουτους Ρώσους, Άραβες και Κινέζους επενδυτές που αναγείρουν πολυτελείς βίλες στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και αλλού, τις οποίες, στη συνέχεια, νοικιάζουν σε τρίτους, μέσω offshore και, ουσιαστικά, τους καθιστά επενδυτές «δημοσία δαπάνη», γιατί, πολύ απλά, το ΦΠΑ θα το πλήρωναν όταν κατασκεύαζαν και θα τους επιστρεφόταν όταν, κάποτε, πουλούσαν.

Με τον τρόπο αυτό, το Δημόσιο καθίσταται ένας παθητικός θεατής που θα βλέπει τα τρένα των μεγάλων ιδιωτικών κερδών να περνούν από μπροστά του, εξυπηρετώντας κάθε λογής συμφέρον, εκτός αυτών του ελληνικού λαού».

Η κ. Τζάκρη, τέλος, επισήμανε ότι: «φυσικά και θα ήταν τονωτική ένεση για την πραγματική οικονομία αν η αναστολή του ΦΠΑ στις κατασκευές είχε να κάνει αφενός, όσον αφορά τις ιδιωτικές κατοικίες, με κατασκευές αξίας ως 250.000 ευρώ, αφετέρου δε, τις μικρές τουριστικές εκμεταλλεύσεις, που φέρνουν πραγματικό εισόδημα για τις οικογένειες, κατασκευές ως 600.000 ευρώ».

Στη συνέχεια η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε σε ένα απτό παράδειγμα από το σημερινό νομοσχέδιο, το οποίο αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση του ΕΝΦΙΑ για ποιους, όμως, και γιατί;

«Ακόμη κι αν ξεπεράσουμε τον συλλογισμό της κυβέρνησης ότι η μεσαία τάξη κατέχει ακίνητα μέχρι 250.000 ευρώ και πάμε το όριο στις 500.000 ευρώ, προκύπτει άμεσα δώρο για τις ιδιοκτησίες από 500.000 ευρώ και πάνω, που είναι ο στενός κύκλος των υποστηρικτών του κ. Μητσοτάκη,  368 εκ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Πώς νιώθει άραγε το υπόλοιπο 90% των ψηφοφόρων του κ. Μητσοτάκη για αυτό τον καλοκαιρινό μποναμά που παίρνει το 10%» ρώτησε η κ. Τζάκρη τον Υπουργό κ. Σταϊκούρα.

Η βουλευτής έκλεισε την παρέμβασή της στην Επιτροπή Οικονομικών με αναφορά στις 120 δόσεις.

«Οι 120 δόσεις, ό,τι κι αν πείτε και ό,τι κι αν κάνετε, είναι ένα έργο που φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα της κυβέρνησης Τσίπρα. Όλα τα άλλα είναι απέλπιδες προσπάθειες της ΝΔ να μπει στο κάδρο για να πει ότι δήθεν κάτι έκανε. Ανήμπορη η κυβέρνηση Μητσοτάκη να βελτιώσει τον υφιστάμενο νόμο μείωσε κατά 10 ευρώ το μήνα τη δόση για τα χρέη μέχρι 3.000 ευρώ. Ακόμη και η επέκταση της ρύθμισης στα νομικά πρόσωπα, δηλαδή στις επιχειρήσεις, έγινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης Τσίπρα. Απλά η δική σας ρύθμιση έχει ως κριτήριο το ύψος των χρεών και η δική μας ρύθμιση τον τζίρο των επιχειρήσεων, που κάτι λέει για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη δυνατότητά τους να τηρήσουν τις ρυθμίσεις. Την ίδια ώρα, εκεί που πονάει πραγματικά η μεσαία τάξη, στις κατασχέσεις λογαριασμών, όπου εμείς νομοθετήσαμε την προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου, για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη με τους απόρους και τους επαγγελματίες, έρχεται η κυβέρνηση χωρίς ντροπή και λέει ότι δεν απελευθερώνει τα λεφτά που έχουν κατασχεθεί ήδη από τις τράπεζες, αλλά καθιστά ακατάσχετα μόνο τα νέα χρήματα που θα μπαίνουν σε αυτούς τους λογαριασμούς».-

 

———-

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του video της ομιλίας της κ. Τζάκρη είναι:

https://youtu.be/y-yZXpwxCTE

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.