Πολιτική

 Θεοδώρα Τζάκρη: τροπολογία για την επίλυση του  ζητήματος της Ο.Π. “Αθηνά”

1.1kΠροβολές

 Θεοδώρα Τζάκρη: Ενέκρινε ο Υπουργός Δικαιοσύνης την προτεινόμενη από την βουλευτή τροπολογία για την επίλυση του  ζητήματος της Ο.Π. “Αθηνά”

 Συνεργασία είχαν σήμερα 21-1-2019 η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου με θέμα την τροπολογία που προτείνει η βουλευτής για την επίλυση του ζητήματος της Ο.Π. Αθηνά.

Η προτεινόμενη τροπολογία, την οποία ενέκρινε ο Υπουργός Δικαιοσύνης,  έχει ως εξής:

Αιτιολογική Έκθεση

Τα τελευταία έτη έχουν ανακύψει σημαντικά ζητήματα σε σχέση με την ευθύνη των μελών των αστικών εταιριών για χρέη στο Δημόσιο. Ειδικότερα εμφανίζεται το φαινόμενο αστικές εταιρίες με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μελών, η μεγάλη πλειοψηφία του οποίου δεν έχει οποιαδήποτε συμμετοχή σε πράξεις διοίκησης και διαχείρισης της εταιρίας, να οφείλουν ποσά στο Ελληνικό Δημόσιο λόγω παραλείψεων των μελών που άσκησαν την διοίκηση της εταιρίας. Σε μια τέτοια περίπτωση η θέσπιση συστήματος προσωπικής ευθύνης και για τα μέλη εκείνα που δεν άσκησαν καθήκοντα διοίκησης και διαχείρισης βαίνει προφανώς πέραν του αναγκαίου μέτρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου.

Ενόψει αυτού προτείνεται

Στο άρθ. 50 του Ν. 4174/2013, προστίθεται παράγραφος ως εξής:

«Ειδικά για αστικές εταιρίες, δεν ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή φόρων ή προστίμων, τα μέλη εκείνα που δεν άσκησαν καθήκοντα διοίκησης ή διαχείρισης της εταιρίας.

Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει και στις εκκρεμούσες ενώπιον της φορολογικής διοίκησης, των Δικαστηρίων και του ΣτΕ υποθέσεις».  

…………………………………………………………………………………………………

«Ειδικά για ομάδες παραγωγών, που λειτούργησαν ή λειτουργούν ως αστικές εταιρίες, δεν ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή των φόρων και των προστίμων τα μέλη εκείνα που δεν άσκησαν καθήκοντα διοίκησης ή διαχείρισης.

Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει και στις εκκρεμούσες ενώπιον της φορολογικής διοίκησης, των Δικαστηρίων και του ΣτΕ υποθέσεις».

 

Η τροπολογία συνιστά παρέμβαση στο άρθρο 50 του Ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας – ΚΦΔ) και είναι σύμφωνη με την πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οπoία ένα σύστημα αντικειμενικής, αλληλέγγυας και εις ολόκληρον ευθύνης τρίτου προσώπου για απόδοση ΦΠΑ βαίνει πέραν του αναγκαίου ορίου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου και αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας. Η νομολογία αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το καθεστώς αντικειμενικής ευθύνης που προβλέπει ο κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και υπερισχύει  του εθνικού δικαίου δεδομένου ότι το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπέρτερης νομικής ισχύος.

Ως εκ τούτου η προτεινόμενη τροπολογία συνιστά και αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών. Για το λόγο αυτό, κατόπιν συνεννοήσεως του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μ. Καλογήρου και της κ. Τζάκρη με τον επικεφαλής της ΕΠΕΚΕ Οικονομικών κ. Μ. Μπαλαούρα, η τελική έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών ως προς την προτεινόμενη τροπολογία της κ. Τζάκρη θα δοθεί από την ΕΠΕΚΕ Οικονομικών, η οποία θα συνεδριάσει για το σκοπό αυτό την ερχόμενη εβδομάδα.-

———-

φωτό από τη συνάντηση της κ. Τζάκρη με τον κ. Καλογήρου.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.