Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: «Υπέβαλλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με το κλείσιμο του καταστήματος της Τράπεζας Eurobank στην Αριδαία»

ÓõæÞôçóç åðßêáéñçò åñþôçóçò óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò ôçí ÔåôÜñôç 17 Ìáñôßïõ 2021. (EUROKINISSI/ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ ÓÔÏËÇÓ)
340Προβολές

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων ότι το προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να κλείσει το κατάστημα της Eurobank στην Αριδαία και με δεδομένο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας, στην ποιότητα της εξυπηρέτησης των πολιτών της περιοχής καθώς και στην καθημερινότητα των εργαζομένων στο εν λόγω κατάστημα, η Βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σύμφωνα με την οποία τον ρωτά για τις προθέσεις του να παρέμβει: (1) για τη ματαίωση των αρνητικών για την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο αποφάσεων των διοικήσεων των τραπεζών για την περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου καταστημάτων τους, (2) για την επανεξέταση του θέματος από τη Eurobank για να μην προχωρήσει στο κλείσιμο του καταστήματος της στην Αριδαία και (3) ώστε στην περίπτωση που το κατάστημα Eurobank στην Αριδαία κλείσει, να δοθούν στους εργαζόμενους ιδιαίτερα κίνητρα ώστε να μετακινηθούν στα πλησιέστερα καταστήματα ώστε να αποφευχθούν μείζονες αρνητικές επιπτώσεις για τους οικογενειακούς προγραμματισμούς και προϋπολογισμούς τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Κλείνει το Υποκατάστημα της Eurobank στην Αριδαία»

Η τράπεζα Eurobank ανακοίνωσε το κλείσιμο 25 καταστημάτων, συγκεκριμένα: 6 καταστήματα στην Αττική, 3 στο νομό Θεσσαλονίκης και 16 στην Περιφέρεια. Ανάμεσα στα καταστήματα που θα κλείσουν και μάλιστα μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες είναι και το κατάστημα της Τράπεζας στην Αριδαία. Το κατάστημα της Τράπεζας στην Αριδαία είναι το μοναδικό στο Δήμο Αλμωπίας, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, διότι θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας καθώς και στην ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών της περιοχής. Σημειώνεται ότι το 30% των συναλλασσόμενων με την εν λόγω Τράπεζα αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τα εναλλακτικά δίκτυα εξυπηρέτησης.

Σοβαρές συνέπειες προκύπτουν και για τους εργαζόμενους στην Τράπεζα, οι οποίοι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην απόλυση, στην «εθελουσία» ή στην αναγκαστική μετακίνησή τους προς άλλα καταστήματα της Τράπεζας μακριά από την κατοικία τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τους οικογενειακούς προγραμματισμούς και προϋπολογισμούς μετά την δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους πολίτες την τελευταία διετία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Συλλόγου Εργαζομένων Eurobank Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Ελλάδα, η εν λόγω Τράπεζα έχει το μικρότερο αριθμό καταστημάτων σε σχέση με τον ανταγωνισμό και μάλιστα το δίκτυο της τράπεζας κατά την τελευταία δεκαετία έχει ήδη συρρικνωθεί σχεδόν κατά 50%.  Επιπλέον σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ σημειώνεται ότι στην Ελλάδα σήμερα, ένα τραπεζικό κατάστημα αντιστοιχεί σε 6.298 κατοίκους ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι ένα κατάστημα ανά 2.890 κατοίκους και ένας τραπεζοϋπάλληλος αντιστοιχεί σε 324 κατοίκους ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 188 κάτοικοι. Στον εν λόγω δείκτη η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι μοναδικός σκοπός των διοικήσεων των συστημικών Τραπεζών στη χώρα, είναι η περικοπή του κόστους μισθοδοσίας και η εφαρμογή εξοντωτικών ρυθμών εργασίας σε όσους παραμένουν, ενώ το επιχείρημα ότι στην ψηφιακή εποχή οι ανάγκες για προσωπικό είναι μειωμένες, είναι ψευδές, ανυπόστατο και υποκριτικό.

 

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να παρέμβετε για τη ματαίωση των αρνητικών για την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο αποφάσεων των διοικήσεων των τραπεζών για την περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου καταστημάτων τους;
  2. Με δεδομένο ότι το κατάστημα της Eurobank στην Αριδαία είναι το μοναδικό της Τράπεζας στο Δήμο Αλμωπίας, προτίθεστε να παρέμβετε ώστε η εν λόγω Τράπεζα να επανεξετάσει το θέμα και να μην προχωρήσει στο κλείσιμο του εν λόγω καταστήματος;
  3. Προτίθεστε να παρέμβετε ώστε στην περίπτωση που το κατάστημα Eurobank στην Αριδαία κλείσει, να δοθούν στους εργαζόμενους ιδιαίτερα κίνητρα ώστε να μετακινηθούν στα πλησιέστερα καταστήματα ώστε να αποφευχθούν μείζονες αρνητικές επιπτώσεις για τους οικογενειακούς προγραμματισμούς και προϋπολογισμούς τους;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τζάκρη Θεοδώρα»

 

 

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.