Πολιτική

Θωρακίστε επιτέλους τους παραγωγούς

906Προβολές

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του Βουλευτή Πέλλας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ

Προς τον Υπουργό ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ:  «Θωρακίστε επιτέλους τους παραγωγούς από τις καθημερινές χαλαζοπτώσεις»!

Σε συνέχεια της τελευταίας Ερώτησής του (7118/16-04-2019), ο υπογράφων αναγκάζεται να επανέλθει, καθώς νέα καταστροφική θεομηνία – πάλι με σφοδρή χαλαζόπτωση – έπληξε προχθές Πέμπτη 18/4 το Νομό μας.

Αυτή τη φορά ¨στο μάτι του κυκλώνα¨ βρέθηκαν τα χωριά του Δήμου Πέλλας Ελευθεροχώρι, Πενταπλάτανος, Αμπελιές, Αξός, Νέος Μυλότοπος, Παλιός Μυλότοπος, Αγροσυκιά, Λεπτοκαρυά, Δαμιανό, Μελίσσι, Καρυώτισσα, Γαλατάδες, Λιπαρό, Εσώβαλτα, Σταυροδρόμι, τα χωριά του Δήμου Σκύδρας Άστρο, Καλύβια, Αρσένι, και τα χωριά του Δήμου Έδεσσας Λύκοι, Σωτήρας και Κάτω Γραμματικό.

Ανυπολόγιστες  – και σε ορισμένα χωριά ολοκληρωτικές – είναι οι ζημιές σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια και ακτινίδια, κυρίως στις πρώιμες ποικιλίες, και πάλι λίγες βδομάδες πριν οι δενδροκαλλιεργητές προλάβουν να συγκομίσουν και να διαθέσουν τη σοδειά τους.

ΕΠΕΙΔΗ, και αυτή η τελευταία θεομηνία επιβεβαιώνει με δραματικό τρόπο την καταγγελία του ερωτώντος, ότι φέτος η εναέρια αντιχαλαζική προστασία είναι ανεπαρκέστατη λόγω της εξωφρενικής και εγκληματικής απόφασης των υπευθύνων του ΕΛΓΑ να μειώσουν τόσο τις πτήσεις όσο και τα φυσίγγια. Με συνέπεια, η καταπολέμηση των χαλαζοφόρων νεφών να είναι αναποτελεσματική – και μάλιστα σε μια περίοδο που, εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι σφοδρές και καταστροφικές χαλαζοπτώσεις να είναι πλέον σχεδόν καθημερινά…

ΕΠΕΙΔΗ, με τα χωριά που χτυπήθηκαν από την προχθεσινή θεομηνία, μαζί με τα χωριά που επλήγησαν στις  8 & 13 Απριλίου από τις χαλαζοπτώσεις (Καλή, Άνυδρο, Μάνδαλο, Σανδάλι, Παλαίφυτο, Καλλιπολη, Δροσερό, Λάκα, Πλαγιάρι, Αλμωπία, Άψαλος, Πολυκάρπη, Μοναστηράκι, Ακρανιά, Λιθαριά) οι καταστροφές σε φρούτα – και μόνον μέχρι στιγμής – ισοδυναμούν με το ένα τρίτο (1/3) της συνολικής παραγωγής του Νομού μας,…

 

ΕΠΕΙΔΗ, οι παραγωγοί που έχουν πληγεί συνολικά φέτος είναι πλέον πάρα πολλοί, οι δε ζημιές δεν αφορούν μόνον στον αφανισμό της προσδοκώμενης σοδειάς και στην ολοκληρωτική απώλεια εισοδήματος για τους ίδιους και για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά έχουν σοβαρές παράπλευρες επιπτώσεις και στην εθνική οικονομία (εξαγωγές, απώλεια εσόδων – από ΦΠΑ και εισφορές, κλπ – εμπόριο, μεταποίηση, θέσεις εργασίας κ.α.)…

ΕΠΕΙΔΗ, οι άνθρωποι αυτοί έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση και σε απόγνωση, σε απόλυτη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, και αντιμετωπίζουν πλέον ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης…

ΚΑΛΕΙΤΑΙ ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ, να δρομολογήσει κατεπειγόντως όλα όσα ο Ερωτών με την προαναφερθείσα τελευταία Ερώτησή του (7118/ 16-04-2019) του έχει υποδείξει ότι οφείλει να πράξει και, κυρίως:

  • Να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την καταγραφή τω ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στο πραγματικό ύψος της καταστροφής, το ταχύτερο δυνατόν, εφάπαξ και όχι σε δόσεις.
  • Να χορηγήσει εκτάκτως προκαταβολές μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τις πλήρεις αποζημιώσεις. Αυτό να γίνει παράλληλα με την άμεση εξόφληση των περσινών αποζημιώσεων.

 

ΑΚΟΜΗ:

Σε συνεργασία με τους συναρμόδιους συναδέλφους του να αναστείλουν για εύλογο χρονικό διάστημα τις πληρωμές των τρεχουσών υποχρεώσεων των πληγέντων, όπως δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές, χρέη προς το δημόσιο κλπ.

 

ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ:

Να δώσει πάραυτα εντολή να αυξηθούν οι πτήσεις για την εναέρια αντιχαλαζική προστασία, χωρίς ολέθριες – όπως αποδεικνύεται – ¨τσιγκουνιές¨ στη χρήση των απαιτούμενων φυσιγγίων, ώστε να θωρακιστούν αποτελεσματικά –τόσο η παραγωγή όσο και τα δέντρα, και πέραν της 2ας Αυγούστου οπότε λήγει η σχετική σύμβαση.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.