Κεντρική Μακεδονία

Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Βέροιας: «Να σπάσει το φράγμα της σιωπής»

Sad lonely crying female standing in a dark tunnel.
501Προβολές

Κάθε μία γυναίκα αξίζει να ζει χωρίς φόβο, ντροπή και ενοχές νιώθοντας ότι φταίει η ίδια για αυτό που υφίσταται. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μιλήσει για όλα αυτά που της συμβαίνουν και να ζητήσει βοήθεια. Στον αγώνα που δίνεται αυτό το διάστημα απέναντι στο φράγμα της σιωπής γύρω από το πρόβλημα της έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας υπενθυμίζει πως: «Δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη. Έχεις τη δύναμη να πεις όχι».

Με αφορμή την καταγγελία της χρυσής ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, το Κέντρο Συμβουλευτικής -ανήκοντας σ’ ένα πανελλήνιο δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων κατά της έμφυλης Βίας- είναι εδώ για να στηρίξει κάθε γυναίκα και να παροτρύνει κάθε θύμα γυναικείας κακοποίησης να βρει το κουράγιο να μιλήσει. Να γίνει η Σοφία ένα δυνατό μήνυμα προς όλες τις γυναίκες, γνωρίζοντας ότι δίπλα τους υπάρχουν φορείς και υπηρεσίες που μπορούν να τις στηρίξουν.

Το 2020 το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών έχει συνδράμει σε 96 γυναίκες από τις οποίες οι 80 ζήτησαν ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη για ενδοοικογενειακή βία. Οι 10 από αυτές ζήτησαν ειδικότερα συμβουλευτική για εξακολουθητική/παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking) και σεξουαλική βία. Στις υπόλοιπες 16 η υπηρεσία παρείχε κοινωνική, ψυχολογική, νομική στήριξη και εργασιακή συμβουλευτική καθώς ανήκαν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργες, μονογονείς, προσφύγισσες, μετανάστριες, ΑμΕΑ κα.).

Για την ανάπτυξη του δικτύου κοινωνικών δομών στον Δήμο Βέροιας ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, υπογραμμίζει:

«Με στόχο την ολοκληρωμένη υποστήριξη ευαίσθητων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο, το Κέντρο Κοινότητας, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το ΚΕΠ Υγείας και το Δημοτικό Ιατρείο εξασφαλίζουν την αμεσότητα αντιμετώπισης προβλημάτων και αιτημάτων. Η Κοινωνική Πολιτική των ΟΤΑ αποσκοπεί στην πρόληψη και την επίλυσή τους. Η σημασία του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Βέροιας αποκτά ιδιαίτερη δυναμική τόσο στην εποχή που διανύουμε όσο και διαχρονικά για τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής, στη βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας ζωής».

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Βέροιας λειτουργεί από το 2013 με ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και νομική σύμβουλο που έχουν βοηθήσει πάνω από 600 γυναίκες. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται μέσω του Δήμου Βέροιας. Ανήκει σε ένα πανελλαδικό δίκτυο 62 δομών εκ των οποίων οι 42 είναι συμβουλευτικά κέντρα και οι 20 είναι ξενώνες φιλοξενίας γυναικών.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.