Πολιτική

Κίνδυνοι για το περιβάλλον και την υγεία

1.1kΠροβολές

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών 

 Θέμα: Κίνδυνοι για το περιβάλλον και την υγεία από τη διαχρονική διαρροή στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ Έδεσσας στην ΠΕ Πέλλας.

Η μόλυνση και ρύπανση των επιφανειακών υδάτων, του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Νέας Ζωής του Δήμου Σκύδρας, από «στραγγίσματα» του ΧΥΤΑ Έδεσσας, φαίνεται να παίρνει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά. Αυτό κατέδειξε και το πρόσφατο οπτικοαουστικό υλικό, που είδε για πολλοστή φορά το φως της δημοσιότητας σε ΜΜΕ της ΠΕ Πέλλας.

Να σημειωθεί πως σε διαχρονικές αυτοψίες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας έχει διαπιστωθεί:

  • Διαρροή μαύρου υγρού προερχόμενο από το γήπεδο του ΧΥΤΑ 2ης ΔΕ ΠΕ  Πέλλας στο αμέσως παρακείμενο ρέμα κατάντη του ΧΥΤΑ Έδεσσας και ειδικότερα στο σημείο αμέσως μετά την περίφραξη του ΧΥΤΑ, ρέμα που καταλήγει στο ποτάμι του οικισμού της Νέας Ζωής.
  • Το Τριτοβάθμιο Σύστημα Επεξεργασίες Στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης με παντελή απουσία των υδροχαρών.
  • Να μην είναι εφικτή η δειγματοληψία στις γεωτρήσεις παρακολούθησης με σκοπό τη διακρίβωση της ποιότητας των νερών του υπόγειου υδροφορέα, γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμος ο κατάλληλος εξοπλισμός από τον πάροχο λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Παρ’ όλες όμως τις επανειλημμένες συστάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο για την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ Έδεσσας και ειδικότερα της εγκατάστασης επεξεργασίας στραγγισμάτων του, όσο και για την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και την επιβολή προστίμων (πέντε (5) διοικητικά πρόστιμα, το διάστημα από το 2013 έως το 2016), διαπιστώνεται για πολλοστή φορά διαρροή ανεπεξέργαστων υγρών από την εγκατάσταση.

Είναι προφανές από το αποτέλεσμα ότι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει την διαχείριση του ΧΥΤΑ Έδεσσας, δεν έχει λάβει έως και σήμερα τα αναγκαία μέτρα για την αναίρεση των αιτιών, που προκαλούν τις εδώ και πολλά χρόνια επικίνδυνες διαρροές. Από την άλλη πλευρά δεν μας διαφεύγει το γεγονός ότι συνυπεύθυνη είναι και η κυβέρνηση, καθώς με τις συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες για μια αποτελεσματική διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της.

Εύλογη λοιπόν και η αγωνία των κατοίκων για την προστασία της υγείας τους και του ζωικού κεφαλαίου της ευρύτερης περιοχής και γι’ αυτό οι συνεχείς καταγγελίες, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις τους.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Ποια τα αποτελέσματα των έως και σήμερα ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών, για τα αίτια και την έκταση της ρύπανσης /μόλυνσης, καθώς και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής.
  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να βοηθηθεί, ταυτόχρονα όμως και να υποχρεωθεί ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ Έδεσσας και να αντιμετωπιστούν επιτέλους οι σοβαροί υγειονομικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από τα «στραγγίσματά» του.

 

Οι βουλευτές
 

Σάκης Βαρδαλής

 

 

Γιάννης Δελής

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.