Πολιτική

Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου μας, αλλά και όλους τους αγρότες & κτηνοτρόφους της Πέλλας

1.1kΠροβολές

Δελτίο τύπου- Κάλεσμα

Βρεθήκαμε και συζητήσαμε, για μια ακόμη φορά, στην συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και στην Σύσκεψη που ακολούθησε στις Σέρρες, τα αδιέξοδα της αγροτικής παραγωγής και τον αγώνα επιβίωσης της αγροτιάς σε όλη τη χώρα. Συμμετείχαν εκπρόσωποι Αγρ.Συλλόγων κύρια από τη Βόρεια Ελλάδα ( Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Νάουσα, Πέλλα, Κατερίνη και Σέρρες ) και τη Θεσσαλία επιβεβαιώνοντας την απόφασή τους για την ανάγκη δυναμικής διεκδίκησης του πλαισίου αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που αποτελούν αιτήματα επιβίωσης των φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, από όλες τις περιοχές, δήλωσαν ότι τα μπλόκα στους δρόμους αποτελούν μονόδρομο στον αγώνα ενάντια στο ξεκλήρισμα τους, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που τους αφανίζει και οδηγεί τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια ολοένα και πιο λίγων επιχειρηματιών.

Στη σύσκεψη μίλησαν για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει τα δίκια τους στην ποδιά των συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων.

Τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού ή τις ανοιχτές τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, τις πολύ υψηλές τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια ενώ την ίδια ώρα οι εφοπλιστές παίρνουν αφορολόγητο το πετρέλαιο. Επίσης τις μεγάλες ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, που είτε δεν αποζημιώνονται καθόλου από τον ΕΛΓΑ – δεν αναγνωρίζονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του – είτε δίνονται κάποια ψίχουλα μέσω των de minimis, που αποτελούν κοροϊδία. Τις περικοπές των επιδοτήσεων – ενισχύσεων, τη φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και στον ΕΛΓΑ και τα άλλα χαράτσια, αλλά και τα χρέη που πνίγουν τους αγρότες.

      Στη Σύσκεψη επιβεβαιώθηκε  ότι όλοι οι αγρότες στη χώρα μας έχουμε κοινό αντίπαλο και κοινό συμφέρον και ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε είναι να τους πιέσουμε με ότι ‘’όπλα’’ έχουμε στη διάθεση μας.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να βγει μια απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις από τις  28 Γενάρη στη διεκδίκηση του πλαισίου της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων,  που αποτελούν αιτήματα επιβίωσης των φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων όλης της χώρας.            

 

      Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου μας, αλλά και όλους τους αγρότες & κτηνοτρόφους της Πέλλας, σε

Ανοικτή Συνέλευση – Συζήτηση την Κυριακή 14  Γενάρη                                                                      στο Πολιτιστικό Κέντρο Γυψοχωρίου στις 7 μ.μ.

Το Πλαίσιο πάλης

Τα βασικά αιτήματα – διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος είναι τα εξής:

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.

– Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.

– Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

– ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

– Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

– Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.

– Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

– Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

– Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγώνων, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν’ αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Γυψοχώρι, 11 – 1 – 2019                                                                 Αγροτοκτηνοτροφικος Σύλλογος                                                   «ΕΝΟΤΗΤΑ» – Πέλλας

 

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.