Δ.Πέλλας

Κατοπτρισμοί γυναικών της αρχαίας Πέλλας

1.2kΠροβολές

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και ο Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας σας προσκαλούν στα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Κατοπτρισμοί γυναικών της αρχαίας Πέλλας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, στις 13.00.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Γενική Διευθύντρια Αρχαιότητων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κ. Πολυξένη Αδάμ- Βελένη.

Στην έκθεση τίθενται θέματα, όπως η «αιώνια γυναίκα» και η διαμόρφωση και λειτουργία των «προτύπων» στην κοινωνία. Προβάλλονται συγκεκριμένες όψεις του προτύπου της νεαρής αστής που κατέκλυσε την τέχνη της εποχής και επηρέασε την πραγματική ζωή της πρωτεύουσας, όπως φαίνεται και από τα εκθέματα. Παρουσιάζονται οι γυναίκες της Πέλλας, πραγματικές γυναίκες, αστές, πριγκίπισσες, βασίλισσες, δούλες, μητέρες, ιέρειες, εταίρες, ντόπιες ή από άλλα μέρη του ελληνικού κόσμου, που έζησαν στη μεγάλη πρωτεύουσα του Μακεδονικού βασιλείου. Με τον πλούτο και την υψηλή ποιότητα αισθητικής σε θέματα ένδυσης, κόμμωσης, καλλωπισμού και κοσμημάτων αποκαλύπτουν μια σημαντική πλευρά της κοινωνικής ζωής και συνηγορούν στον χαρακτηρισμό της Πέλλας ως «μεγάλης πρωτεύουσας». Για την υλοποίηση της έκθεσης χρησιμοποιήθηκαν συμβατικά μέσα και νέες τεχνολογίες. Με τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις ειδωλίων σε μεγάλη κλίμακα, όπου αποδόθηκε η χρωματική παλέτα των ενδυμάτων, της κόμμωσης, των κοσμημάτων και του καλλωπισμού, τις οθόνες αφής και το animation βίντεο, οι γυναίκες της Πέλλας ζωντανεύουν και αποκτούν φωνή και κίνηση μέσα στο μουσείο.

Διάρκεια Έκθεσης: Ιανουάριος 2019 – Ιούνιος 2020

Την ίδια μέρα, στο πλαίσιο των επιστημονικών ομιλιών του 2019, με θέμα την αρχαία Μακεδονία, που οργανώνονται από τον Σύλλογο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, η Δρ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, θα παρουσιάσει το θέμα: «Η Όλυνθος και οι ιστορικές σχέσεις της με την Πέλλα», ώρα 12.00

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.