Πολιτική

Κινητοποίηση εργατών και αγροτών

682Προβολές

Κοινή κινητοποίηση έξω από την πύλη του εργοστασίου «VENUS» στη Βέροια πραγματοποίησαν την Παρασκευή το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας – Πέλλας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», στο πλαίσιο της πολύμορφης δραστηριότητας που αναπτύσσουν για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων των εργαζομένων στα κονσερβοποιεία – διαλογητήρια, αλλά και των μικρομεσαίων αγροτών που δίνουν την παραγωγή τους στα εργοστάσια.

Σε ανακοίνωσή τους, το κλαδικό Συνδικάτο και ο Αγροτικός Σύλλογος καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία του κονσερβοποιείου «Venus» δεν ανανέωσε τις συμβάσεις 4 πρωτοπόρων εργαζόμενων που δούλευαν για πολλά χρόνια με συμβάσεις εργασίας στο εργοστάσιο, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης.

«Μάταια ο εκπρόσωπος της διοίκησης προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τα δάχτυλό του λέγοντας ότι είναι δικαίωμα της επιχείρησης ποιους θα προσλάβει και ποιους όχι», τονίζει η ανακοίνωση. «Οι συνάδελφοι δεν προσλήφθηκαν στη δουλειά γιατί από τη θέση τους στο ΔΣ του Σωματείου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας – Πέλλας ανέδειξαν τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργάτες στις επιχειρήσεις του κλάδου και γιατί δεν συναίνεσαν ώστε να αποσιωπηθεί εργατικό ατύχημα που συνέβη στο εργοστάσιο της “Venus” πέρσι το καλοκαίρι».

«Η διοίκηση, γνωρίζοντας τον πραγματικό αντίπαλο, στοχεύει σε όποιον σηκώνει κεφάλι, θέλει να κυριαρχεί σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, χρησιμοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο με το οποίο την έχουν εφοδιάσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις μέχρι τώρα», επισημαίνουν το Συνδικάτο και ο Αγροτικός Σύλλογος, καταγγέλλοντας μάλιστα το γεγονός ότι η εργοδοσία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης εργαζομένων και αγροτών, καλώντας την Αστυνομία, η οποία ανταποκρίθηκε, με τους επικεφαλής της αστυνομικής διοίκησης να έχουν στενή συνεργασία με τον εκπρόσωπο της επιχείρησης.

«Αυτό είναι το κράτος των αφεντικών, που δεν δείχνει όμως την ίδια ευαισθησία και τα ίδια αντανακλαστικά όταν καταπατούνται τα εργασιακά δικαιώματα, όταν τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς προκαλούν τα εγκλήματα της εργοδοσίας», σχολιάζει η ανακοίνωση.

Σε συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, τη Δευτέρα 5/8 θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση για το θέμα της μη πρόσληψης των συνδικαλιστών εργαζομένων στη «Venus».

Δίνουμε μαζί τη μάχη!

«Η κατάσταση στα περισσότερα από τα διαλογητήρια και κονσερβοποιεία όπου εργάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της περιοχής μας θυμίζει κάτεργο, εργασιακό μεσαίωνα. Δουλειά ήλιο με ήλιο, απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη εργασία, μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών, ακόμα και επιστροφή επιδομάτων και δώρων με την απειλή της απόλυσης. Όσοι από τους εργαζόμενους προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι, να οργανωθούν στο ταξικό σωματείο βρίσκονται αντιμέτωποι με τον “μπαμπούλα” της ανεργίας», επισημαίνουν το κλαδικό Συνδικάτο και ο Αγροτικός Σύλλογος.

Καλούν «όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής να σταθούν αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας, που το προηγούμενο διάστημα πάλεψαν για όλους μας, αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία. Να πάρουν θέση για τις τιμωρητικές, εκδικητικές εξαιρέσεις στις προσλήψεις των συνδικαλιστών».

«Στην ίδια δεινή θέση βρίσκονται και οι μικρομεσαίοι αγρότες σαν κι αυτούς που φέρνουν την παραγωγή τους στο συγκεκριμένο εργοστάσιο» προσθέτουν. «Εδώ και χρόνια μετράνε τις πληγές τους από το εμπάργκο, τις εξευτελιστικές τιμές, τις τεράστιες καταστροφές από το χαλάζι. Παρά την κουτοπόνηρη προσπάθεια από την πλευρά της διοίκησης της “Venus” να στρέψει τους αγρότες ενάντια στους εργάτες, οι αγρότες ξέρουν πολύ καλά ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνουν. Εργάτες και αγρότες δίνουμε τη μάχη βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες».

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.