Εργασία

Κοινή επιστολή εργατικών κέντρων για εποχιακούς εργαζόμενους

679Προβολές

Προς

  • Υπουργό εργασίας κ Ιωάννη Βρούτση
  • Διοικητή του OAEΔ κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη

Κύριοι,

Εδώ και καιρό, οι διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων  του νομού Πέλλας και τα σωματεία των εργαζομένων σε μεταποιητικές Βιομηχανίες όπως κονσερβοποιία Διαλογήτηρια  ψυγεία συσκευαστήρια κ.λ.π. που εργάζονται μόνο κατά τους θερινούς μήνες,   σας έχουν καταθέσει αίτημα για οικονομική στήριξη των εποχιακά εργαζομένων του κλάδου.

 

Σας αποστέλλουμε εκ νέου το αίτημα καθώς οι εργαζόμενοι του κλάδου  δεν έτυχαν καμίας ευνοϊκής ρυθμίσεις  και είναι  σήμερα σε δεινή οικονομική  θέση,  αντιμετωπίζοντας  πλέον πρόβλημα επιβίωσης.

 

Σας θυμίζουμε ότι μέσα στις συνθήκες τις πανδημίας του κορώνοιου πολλοί εποχιακοί εργαζόμενοι  έχασαν μεροκάματα  προκειμένου να μην γίνει διασπορά του ιού. Οι δυο μεγαλύτερες επιχείρησης που απασχολούν και τον μεγαλύτερο αριθμό  εποχιακών εργατών,  με απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μπήκαν σε αναστολή λειτουργίας 14ημερων, που σημαίνει για τους εργαζομένους απώλεια ημερομίσθιων και ενσήμων. Ταυτόχρονα, όπως γνωρίζετε, η φετινή χρονιά υπήρξε καταστροφική λόγω των παγετών, χαλαζοπτώσεων και των ακραίων γενικά καιρικών φαινομένων με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή και οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα εργοστάσια να μη καταφέρουν να συμπληρώσουν το όριο των 100 ημερομισθίων για να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις εργαζομένων που δεν καταφέρνουν να μαζέψουν ούτε τα 50 ένσημα που απαιτούνται για τη θεώρηση του βιβλιαρίου Υγείας

Για λόγους αυτούς ζητάμε :

  • να υπάρξει συμπληρωματική διάταξη για τους εργαζόμενους που έχουν αποκλειστεί από κάθε μετρό οικονομικής ενίσχυσης ώστε να λάβουν επίδομα ανεργίας με   μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων από 100 σε 50   
  • την ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των εργαζομένων του κλάδου που δεν μπόρεσαν  να συμπληρώσουν 50 ημέρες εργασίας  αλλά είναι αποδεδειγμένα εργαζόμενοι του κλάδου τουλάχιστον για τα 3 τελευταία έτη και το 2020 έχουν τουλάχιστον 40 ημερομίσθια.

 

Η υλοποίηση των αιτημάτων που σας επισυνάπτουμε είναι η μόνη ελπίδα για να εξασφαλίσουν οι παραπάνω αναφερόμενοι εργαζόμενοι   ένα πενιχρό εισόδημα, το οποίο θα  επιτρέψει να ζήσουν το επόμενο διάστημα.

 

Ευελπιστούμε ότι την ύστατη στιγμή θα δείτε επιτέλους την αδικία αυτή και θα τη θεραπεύσετε. Είμαστε λοιπόν εν αναμονή των δικών σας ενεργειών .

 

 

Από τις διοίκησης των εργατικών κέντρων της Πέλλας:

  • ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ   ΚΕΝΤΡΟ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ
  • ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΈΔΕΣΣΑΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
  • ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΈΔΕΣΣΑΣ  ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.